Multipelt myelom – behandling

Behandling for myelomatose kan ofte hjælpe med at kontrollere symptomer og forbedre livskvaliteten. Imidlertid kan myelom normalt ikke helbredes. Dette betyder, at der er behov for yderligere behandling, når kræften kommer tilbage (et tilbagefald).

Ikke alle, der er diagnosticeret med myelom, har brug for øjeblikkelig behandling – for eksempel kan tilstanden muligvis ikke forårsage problemer. Dette kaldes undertiden asymptomatisk eller ulmende myelom .

Hvis du ikke har brug for behandling, overvåges du for tegn på, at kræften begynder at forårsage problemer. Hvis du har brug for behandling, er de mest anvendte muligheder beskrevet nedenfor.

Diskuterer din multipel myelombehandling

Hvis du har myelomatose, bliver du passet af et team, som normalt ledes af en konsulenthæmatolog, der er specialiseret i myelom.

Holdet vil diskutere din tilstand og anbefale den bedste behandling for dig. Den endelige beslutning om at starte behandlingen vil dog være din.

Før du besøger hospitalet for at diskutere dine behandlingsmuligheder, kan det være nyttigt at skrive en liste med spørgsmål, du kan stille specialist. For eksempel vil du måske finde ud af fordelene og ulemperne ved en bestemt behandling.


At bringe myelom under kontrol

Den indledende behandling for multipelt myelom kan være enten:

 • ikke-intensiv – for ældre eller mindre velegnede patienter (dette er mere almindeligt)
 • intensiv – for yngre eller montørere

Både ikke-intensiv og intensiv behandling involverer at tage en kombination af anti-myelom medicin. Men intensiv behandling involverer højere doser og efterfølges af en stamcelletransplantation.

Medicinen inkluderer normalt kemoterapi medicin, steroid medicin og enten thalidomid eller bortezomib.

Kemoterapi

Kemoterapi medicin dræber myelomcellerne. Et antal behandlinger kombineres ofte til behandling af myelomatose.

Disse behandlinger tages ofte i tabletform. Bivirkninger er normalt milde, men kan omfatte:

 • øget risiko for infektioner
 • føler sig syg
 • opkast
 • hårtab
 • nerveskader (neuropati)

Din kliniker vil give dig råd og information om din risiko for at udvikle potentielt alvorlige infektioner. De fortæller dig også, hvad du kan gøre for at reducere din risiko.

Steroider

Kortikosteroider hjælper med at ødelægge myelomaceller og gøre kemoterapi mere effektiv. De mest almindelige typer, der anvendes til behandling af myelom, er dexamethason og prednisolon.

Steroider tages gennem munden efter at have spist. Mulige bivirkninger inkluderer:

Thalidomid

Thalidomid kan hjælpe med at dræbe myelomaceller. Du tager det som en tablet hver dag – normalt om aftenen, da det kan få dig til at være søvnig.

Andre almindelige bivirkninger inkluderer:

Thalidomid kan forårsage fosterskader, så det bør ikke tages af gravide kvinder, og en pålidelig form for prævention såsom kondom skal anvendes under behandlingen.

Der er også en risiko for, at du udvikler en blodprop, når du tager thalidomid, så du kan få medicin for at forhindre dette.

Kontakt straks dit plejeteam, hvis du udvikler symptomer på blodpropper, såsom smerter eller hævelse i et af dine ben eller brystsmerter og åndenød .

Myeloma UK har flere oplysninger om thalidomid .

Bortezomib

Bortezomib (Velcade) kan hjælpe med at dræbe myelomaceller ved at få protein til at samle sig inde i dem.

Der er nogle begrænsninger for, hvem der kan få bortezomib, men et medlem af dit plejeteam vil diskutere dette med dig.

Medikamentet gives ved injektion, normalt under huden. Mulige bivirkninger inkluderer:

Myeloma UK har flere oplysninger om bortezomib .

Stamcelletransplantation

Mennesker, der modtager intensiv behandling, får en meget højere dosis kemoterapimedicin som indlæggelse for at hjælpe med at ødelægge et større antal myelomaceller. Dette sigter mod at opnå en længere periode med remission (hvor der ikke er tegn på aktiv sygdom i din krop), men resulterer ikke i en kur.

Imidlertid påvirker disse høje doser også sund knoglemarv, så der kræves en stamcelletransplantation for at give din knoglemarv mulighed for at komme sig.

I de fleste tilfælde vil stamcellerne blive indsamlet fra dig, inden du bliver optaget til højdosisbehandlingen. I meget sjældne tilfælde samles de fra en søskende eller ikke-relateret donor.

Behandling af tilbagefald

Yderligere behandling er nødvendig, hvis myelom vender tilbage. Behandling for tilbagefald svarer til den indledende behandling, selvom ikke-intensiv behandling ofte foretrækkes. En lille gruppe mennesker kan drage fordel af et andet behandlingsforløb, som din hæmatolog vil diskutere med dig.

Yderligere medicin – såsom lenalidomid, pomalidomid, carfilzomib og daratumumab – og andre kemoterapi-lægemidler kan også gives.

Du kan også blive spurgt, om du vil deltage i klinisk forsøgsforskning i nye behandlinger for myelomatose.

Lenalidomid og pomalidomid

Lenalidomid og pomalidomid ligner thalidomid. De tages begge gennem munden og kan påvirke cellerne produceret af din knoglemarv, hvilket kan forårsage:

 • øget risiko for infektion – som et resultat af et lavt antal hvide blodlegemer
 • anæmi – forårsaget af et lavt antal røde blodlegemer
 • blå mærker og blødning – på grund af et lavt antal blodplader

De kan også øge din risiko for at udvikle en blodprop og have andre bivirkninger, der ligner thalidomid.

Fortæl dit plejeteam, hvis du oplever problemer eller usædvanlige symptomer, mens du tager lenalidomid eller pomalidomid.

Myeloma UK har flere oplysninger om lenalidomid og pomalidomid .

Carfilzomib

Carfilzomib er en medicin, der ligner bortezomib. I modsætning til bortezomib gives det dog regelmæssigt som en langvarig behandling. Det gives også som en injektion i venerne (intravenøst) snarere end under huden (subkutant).

Carfilzomib er en mere intensiv behandling end bortezomib, og din hæmatolog vil give dig råd om, hvilken behandling der er bedst for dig. Mulige bivirkninger inkluderer nyre- og hjerteproblemer og, mindre almindeligt, nerveskader.

Myeloma UK har flere oplysninger om carfilzomib .

Daratumumab

Daratumumab er en ny antistofbehandling, der er tilgængelig i Storbritannien til behandling af myelom, når det er kommet tilbage flere gange. Det retter sig mod et af proteinerne på myelomaceller kaldet CD38 og hjælper med at dræbe de kræftmyelomaceller.

Daratumumab gives som et intravenøst drop på langvarig, regelmæssig basis.

Din hæmatolog vil diskutere de mulige bivirkninger med dig, men de fleste mennesker tåler det meget godt. Imidlertid forårsager den første dosis ofte en allergisk reaktion, hvilket vil betyde en overnatning på hospitalet.

Myeloma UK har flere oplysninger om daratumumab .

Panobinostat

Panobinostat er en nyere behandling for myelomatose. Den gives som en tablet over et par måneder sammen med bortezomib og en steroidtablet.

Dens vigtigste bivirkninger inkluderer diarré, træthed og lavt blodtal. Det kan lejlighedsvis forårsage hjerteproblemer, men din hæmatolog vil diskutere de mulige bivirkninger med dig.

Myeloma UK har flere oplysninger om panobinostat .

Behandling af symptomer og komplikationer af myelom

Ud over de vigtigste behandlinger for multipelt myelom kan du muligvis også have brug for behandling for at hjælpe med at lindre nogle af de problemer, der er forårsaget af tilstanden. For eksempel:

 • smertestillende – for at mindske smerter
 • strålebehandling – for at lindre knoglesmerter eller hjælpe helbredelse, efter at en knogle er repareret kirurgisk
 • bisfosfonatmedicin givet som tabletter eller ved injektion – for at forhindre knogleskader og reducere niveauet af calcium i dit blod
 • blodtransfusioner eller erythropoietinmedicin – for at øge antallet af røde blodlegemer og behandle anæmi
 • kirurgi – for at reparere eller styrke beskadigede knogler eller behandle kompression af rygmarven (hovedkolonnen af nerver, der løber ned ad ryggen)
 • dialyse – kan være påkrævet, hvis du udvikler nyresvigt
 • plasmaudveksling – behandling for at fjerne og udskifte væsken, der udgør blod (plasma), hvis du har usædvanligt tykt blod

Disse behandlinger kan hver medføre bivirkninger og komplikationer. Sørg for at diskutere de potentielle risici og fordele med dit behandlingsteam.

Kliniske forsøg og forskning

Forskning er i gang for at finde nye behandlinger for myelomatose og finde ud af måder at forbedre brugen af eksisterende. For at hjælpe med dette kan du blive bedt om at deltage i et klinisk forsøg under din behandling.

Kliniske forsøg involverer normalt at sammenligne en ny behandling med en eksisterende for at se, om den nye behandling er mere eller mindre effektiv.

Det er vigtigt at huske, at hvis du får en ny behandling, er der ingen garanti for, at den vil være mere effektiv end en eksisterende behandling.

Der vil aldrig være noget pres for dig at deltage i en prøve, hvis du ikke vil.

Læs mere om kliniske forsøg med myelom på Myeloma UK websted.