Multipelt myelom – symptomer

Multipelt myelom forårsager muligvis ikke symptomer i de tidlige stadier, men fører til sidst til en lang række problemer. Det diagnosticeres ofte efter en rutinemæssig blodprøve eller undertiden en urinprøve.

Se en læge, hvis du har nogle af symptomerne på myelomatose. Mens de sandsynligvis ikke skyldes kræft, er det bedst at være sikker ved at få en ordentlig diagnose.

Knoglesmerter

Multipelt myelom kan forårsage smerter i berørte knogler – normalt ryg, ribben eller hofter. Smerten er ofte en vedvarende kedelig smerte, som kan blive værre ved bevægelse.


Knoglebrud og kompression af rygmarven

Multipelt myelom kan svække knoglerne og gøre dem mere tilbøjelige til at gå i stykker (brud). Rygsøjlen og lange knogler (arme og ben) påvirkes oftest.

Brud i rygsøjlen kan få rygsøjlens sektioner til at kollapse, hvilket fører til smerte og lejlighedsvis kompression af rygmarven (hovedkolonnen af nerver løber ned ad ryggen).

Kompression af rygmarven kan forårsage:


  • stifter og nåle
  • følelsesløshed og svaghed i ben og fødder
  • problemer med at kontrollere din blære og tarm

Du bør straks søge lægehjælp, hvis du har symptomer på rygmarvskompression. Det er en nødsituation og har brug for øjeblikkelig efterforskning og behandling.

Anæmi

Multipelt myelom kan påvirke produktionen af blodlegemer i knoglemarven, hvilket kan føre til mangel på røde blodlegemer (anæmi) . Dette kan også forekomme som en bivirkning ved myelombehandling.

Hvis du har anæmi, kan du føle dig meget træt, svag og åndenød.

Gentagne infektioner

Mennesker med myelomatose er særligt sårbare over for infektion, fordi tilstanden forstyrrer immunsystemet, kroppens naturlige forsvar mod infektion og sygdom.

Du kan opleve, at du får hyppige infektioner, der varer i lang tid.


Hævede calciumniveauer i blodet

Et højt niveau af calcium i blodet (hypercalcæmi) kan udvikles hos mennesker med multipelt myelom, fordi for meget calcium frigives fra berørte knogler i blodbanen.

Symptomer på hyperkalcæmi kan omfatte:

Du bør straks søge lægehjælp, hvis du har symptomer på hyperkalcæmi, da de har brug for hurtig undersøgelse og behandling.

Usædvanlig blødning

Nogle mennesker med multipelt myelom har blå mærker og usædvanlig blødning (blødning) – såsom hyppige næseblod , blødende tandkød og tunge perioder .

Dette skyldes, at kræftcellerne i din knoglemarv kan stoppe blodpropper, der kaldes blodplader.

Fortykket blod

Hos nogle mennesker kan multipelt myelom få blodet til at blive tykkere end normalt. Dette skyldes de overskydende proteiner, som myelomceller ofte producerer.

Dette er kendt som hyperviskositet og kan forårsage problemer såsom:

Nyreproblemer

Nyreskade kan forekomme hos mennesker med myelomatose. Til sidst kan nyrerne muligvis stoppe med at fungere ordentligt. Dette er kendt som nyre- eller nyrefunktion eller nyre- eller nyresvigt.

Tegn på nyresvigt kan omfatte:


  • vægttab og dårlig appetit
  • hævede ankler, fødder eller hænder
  • træthed og mangel på energi
  • stakåndet
  • kløende hud
  • føler sig syg
  • hikke, der ikke forsvinder

Du bør straks søge lægehjælp, hvis du har symptomer på nyresvigt. Det er en nødsituation og har brug for hurtig undersøgelse og behandling.