Kavernøs sinustrombose

Kavernøs sinustrombose er en blodprop i de kavernøse bihuler. Det kan være livstruende.

De kavernøse bihuler er hule rum placeret under hjernen bag hvert øjenhul. Et større blodkar kaldet halsvenen fører blod gennem hulhulerne væk fra hjernen.

En blodprop kan udvikles, når en infektion i ansigtet eller kraniet spreder sig til de hulhuler. Blodproppen udvikler sig for at forhindre, at infektionen spredes yderligere, men det kan begrænse blodgennemstrømningen fra hjernen, hvilket kan beskadige hjernen, øjnene og nerverne, der løber mellem dem. Nogle gange kan blodpropper udvikles uden infektion.

Læs mere om årsagerne til kavernøs sinustrombose .

Symptomer på kavernøs sinustrombose inkluderer:

  • en skarp og svær hovedpine , især omkring øjet
  • hævelse og udbuling af øjet / øjnene og det omgivende væv
  • øjenpine, der ofte er alvorlig
  • Dobbelt syn

Læs mere om symptomerne på kavernøs sinustrombose .

Hvornår skal jeg se din læge

Kontakt din læge, hvis du oplever en vedvarende og svær hovedpine, du ikke har haft før, eller hvis du får øjenpine eller hævelse i det ene eller begge øjne.

Selv om det højst usandsynligt er resultatet af kavernøs sinustrombose, skal en vedvarende hovedpine normalt undersøges.

Efter en undersøgelse kan du blive henvist til tests, herunder computertomografi (CT) , en magnetisk resonansbilleddannelse (MR) og blodprøver .

Behandling af kavernøs sinustrombose

Kavernøs sinustrombose har brug for behandling på hospitalet.

I de fleste tilfælde behandles du på en intensivafdeling, så du kan overvåges nøje.

Antibiotika

Antibiotika er den vigtigste behandling for kavernøs sinus trombose. Behandlingen vil blive startet så hurtigt som muligt, selv før test har bekræftet, om en bakteriel infektion er ansvarlig.

Hvis tests senere viser, at en bakteriel infektion ikke forårsagede tilstanden, kan antibiotikabehandling stoppes.

De fleste mennesker har brug for antibiotika i et par uger for at sikre, at infektionen er ryddet fuldstændigt fra deres krop. Antibiotika gives gennem et intravenøst drop direkte forbundet med en af dine vener.

Nogle mennesker vil opleve bivirkninger, når de tager antibiotika. Disse er generelt milde og kan omfatte diarré, kvalme og hududslæt.

Antikoagulantia

Du kan også få en medicin kaldet heparin for at hjælpe med at opløse blodproppen og forhindre yderligere blodpropper. Heparin er en antikoagulant medicin , hvilket betyder, at det gør blodet mindre klæbrigt.

Nogle mennesker har også brug for at tage antikoagulerende tabletter i et par måneder eller længere efter at have forladt hospitalet.

Kortikosteroider

Nogle mennesker får også steroidmedicin ( kortikosteroider ). Kortikosteroider kan reducere betændelse og hævelse i din krop.

Kirurgisk dræning

Hvis symptomerne på kavernøs sinustrombose var forårsaget af en infektion, der spredte sig fra en kog eller bihulebetændelse, kan det være nødvendigt at dræne pus væk fra dette sted. Dette kan gøres enten ved hjælp af en nål eller under operationen.

Hvor længe varer behandlingen?

Flere ugers antibiotikabehandling er normalt nødvendigt for at sikre, at infektionen er ryddet. Det kan dog tage lang tid at komme sig fuldt ud, og det kan gå flere måneder, før du er godt nok til at forlade hospitalet.

Komplikationer af kavernøs sinustrombose

Kavernøs sinustrombose er en meget alvorlig tilstand. Selv med hurtig behandling kan så mange som 1 ud af 3 personer med tilstanden dø.

Nogle mennesker, der overlever, vil udvikle langsigtede helbredsproblemer på grund af hjerneskade, såsom vedvarende hovedpine og anfald eller en vis grad af synstab .

Læs mere om komplikationerne ved kavernøs sinustrombose .

Hvem er berørt?

Det er svært at sige nøjagtigt, hvor mange mennesker der er påvirket af kavernøs sinustrombose, men det menes at være meget sjældent.

Tilstanden påvirker mennesker i alle aldre og har en tendens til at være mere almindelig hos kvinder end mænd. Dette kan skyldes, at graviditet og indtagelse af den p-piller kan gøre kvinder mere sårbare over for blodpropper.