Kavernøs sinustrombose – Årsager

Kavernøs sinustrombose er normalt forårsaget af en bakteriel infektion, der spreder sig fra et andet område i ansigtet eller kraniet.

Mange tilfælde er resultatet af en infektion af stafylokokker (staph) bakterier , som kan forårsage:

  • bihulebetændelse – en infektion i de små hulrum bag kindben og pande
  • en kog – en rød, smertefuld klump, der udvikler sig på stedet for en inficeret hårsække (klemning af en kog kan øge risikoen for, at infektionen spredes)

De fleste mennesker har en af disse tilstande, før de udvikler kavernøs sinustrombose. Koger og bihulebetændelse er dog almindelige, og det er meget sjældent, at de fører til kavernøs bihulebetændelse.

Blodprop

I de fleste tilfælde af kavernøs sinustrombose dannes en blodprop i de hulhuler for at forsøge at forhindre bakterier, der spredes længere ind i kroppen. Dette er kendt som trombose.

Imidlertid blokerer koaglen normalt blodstrømmen væk fra hjernen, hvilket øger trykket i hulhulerne og kan beskadige hjernen, øjnene og nerverne, der løber imellem dem.

Derudover er blodproppen ofte ikke i stand til at forhindre spredning af infektion. Hvis tilstanden ikke behandles, kan infektionen sprede sig gennem blodbanen og forårsage blodforgiftning ( sepsis ).

Andre årsager

Mindre almindeligt kan en blodprop udvikle sig i hulhulerne på grund af:


  • en alvorlig hovedskade
  • en infektion, der spreder sig fra tænderne eller tandkødet ( tandabscess )
  • en svampeinfektion
  • en sundhedsmæssig tilstand eller anden underliggende faktor, der gør dig mere tilbøjelig til blodpropper, hvoraf den mest almindelige er graviditet
  • tilstande, der får inflammation til at udvikle sig i kroppen, såsom lupus eller Behçets sygdom
  • nogle typer medicin, såsom p-piller , selvom dette er meget sjældent

De kavernøse bihuler

De hulhuler er en række hule rum placeret under bunden af hjernen bag hvert øjenhul.

Hver danner en stor vene, der er en del af et netværk af bihuler, der til sidst dræner ind i halsvenerne, som fører blod væk fra hjernen.