Bronchiectasis

Bronchiectasis er en langvarig tilstand, hvor luftvejene i lungerne bliver unormalt udvidede, hvilket fører til en ophobning af overskydende slim, der kan gøre lungerne mere sårbare over for infektion.

De mest almindelige symptomer på bronchiectasis inkluderer:

Sværhedsgraden af symptomer kan variere meget. Nogle mennesker har kun et par symptomer, der ikke vises ofte, mens andre har vidtrækkende daglige symptomer.

Symptomerne har tendens til at blive værre, hvis du udvikler en infektion i lungerne.

Læs mere om symptomerne på bronchiectasis .

Hvornår skal jeg se din læge

Du bør se din læge, hvis du udvikler en vedvarende hoste. Selvom dette muligvis ikke skyldes bronchiectasis, kræver det yderligere undersøgelse.

Hvis din læge har mistanke om, at du muligvis har bronchiectasis, henviser de dig til en specialist i behandling af lungesygdomme (en respiratorisk konsulent) til yderligere tests.

Læs mere om diagnosticering af bronchiectasis .

Hvordan lungerne påvirkes

Lungerne er fulde af små forgrenede luftveje kendt som bronchi. Ilt bevæger sig gennem disse luftveje, ender i små sække kaldet alveoler og absorberes derfra i blodbanen.

Bronkiernes indvendige vægge er belagt med klæbrig slim, der beskytter mod skader fra partikler, der bevæger sig ned i lungerne.

Ved bronkiektase udvides en eller flere af bronkierne unormalt. Dette betyder mere slim, end normalt, der samles der, hvilket gør bronkierne mere sårbare over for infektion.

Hvis en infektion udvikler sig, kan bronkierne blive beskadiget igen, så der samles endnu mere slim i dem, og risikoen for infektion øges yderligere.

Over tid kan denne cyklus forårsage gradvis forværring af lungeskader.


Hvorfor det sker

Bronchiectasis kan udvikles, hvis væv og muskler, der omgiver bronchi, beskadiges eller ødelægges.

Der er mange grunde til, at dette kan ske. De 3 mest almindelige årsager i Storbritannien er:

Men i mange tilfælde kan der ikke findes nogen åbenbar årsag til tilstanden. Dette er kendt som idiopatisk bronchiectasis.

Læs mere om årsagerne til bronchiectasis .

Hvem er berørt

Bronchiectasis menes at være usædvanlig. Det anslås, at omkring 5 ud af hver 1.000 voksne i Storbritannien har tilstanden.

Det kan påvirke alle i alle aldre, men symptomer udvikler sig normalt ikke før middelalderen.


Hvordan bronchiectasis behandles

Skader forårsaget af lungerne ved bronchiectasis er permanent, men behandling kan hjælpe med at lindre dine symptomer og forhindre, at skaden bliver værre.

De vigtigste behandlinger inkluderer:

Kirurgi overvejes normalt kun for bronchiectasis i sjældne tilfælde, hvor andre behandlinger ikke har været effektive, skaderne på dine bronchi er begrænset til et lille område, og du har et godt generelt helbred.

Læs mere om behandling af bronchiectasis .

Mulige komplikationer

Komplikationer af bronchiectasis er sjældne, men de kan være alvorlige.

En af de mest alvorlige komplikationer er at hoste op store mængder blod forårsaget af en af blodkarrene i lungerne, der splittes.

Dette kan være livstruende og kan kræve akut operation for at behandle det.

Læs mere om komplikationerne ved bronchiectasis .

Outlook

Udsigterne for mennesker med bronchiectasis er meget varierende og afhænger ofte af den bagvedliggende årsag.

At leve med bronchiectasis kan være stressende og frustrerende, men de fleste mennesker med tilstanden har en normal forventet levetid.

For mennesker med meget alvorlige symptomer kan bronchiectasis dog være dødelig, hvis lungerne holder op med at virke ordentligt.

Omkring 1.500 dødsfald rapporteret i Storbritannien hvert år menes at være forårsaget af bronchiectasis.