Lungekræft

Lungekræft er en af de mest almindelige og alvorlige kræftformer. Cirka 47.000 mennesker diagnosticeres med tilstanden hvert år i Storbritannien.

Der er normalt ingen tegn eller symptomer i de tidlige stadier af lungekræft, men mange mennesker med tilstanden udvikler til sidst symptomer, herunder:

  • en vedvarende hoste
  • hoster op blod
  • vedvarende åndenød
  • uforklarlig træthed og vægttab
  • smerter eller smerter ved vejrtrækning eller hoste

Du bør se en læge, hvis du har disse symptomer.

Typer af lungekræft

Kræft, der begynder i lungerne, kaldes primær lungekræft. Kræft, der spredes til lungerne fra et andet sted i kroppen, er kendt som sekundær lungekræft. Denne side handler om primær lungekræft.

Der er to hovedformer af primær lungekræft. Disse er klassificeret efter typen af celler, hvor kræften begynder at vokse. De er:

  • ikke-småcellet lungekræft – den mest almindelige form, der tegner sig for mere end 87% af tilfældene. Det kan være en af tre typer: pladecellecarcinom, adenocarcinom eller storcellecarcinom.
  • småcellet lungekræft – en mindre almindelig form, der normalt spreder sig hurtigere end ikke-småcellet lungekræft.

Den type lungekræft, du har, bestemmer, hvilke behandlinger der anbefales.


Hvem er berørt

Lungekræft rammer hovedsageligt ældre mennesker. Det er sjældent hos mennesker under 40 år. Mere end 4 ud af 10 personer diagnosticeret med lungekræft i Storbritannien er 75 år og derover.

Selvom folk, der aldrig har røget, kan udvikle lungekræft, er rygning den mest almindelige årsag (tegner sig for omkring 72% af tilfældene). Dette skyldes, at rygning regelmæssigt indånder et antal forskellige giftige stoffer.


Behandling af lungekræft

Behandlingen afhænger af, hvilken type mutation kræften har, hvor langt den spredes, og hvor godt dit generelle helbred er.

Hvis tilstanden diagnosticeres tidligt, og kræftcellerne er begrænset til et lille område, kan kirurgi for at fjerne det berørte lungeområde anbefales.

Hvis kirurgi er uegnet på grund af dit generelle helbred, kan strålebehandling for at ødelægge kræftcellerne anbefales i stedet.

Hvis kræften har spredt sig for langt til, at kirurgi eller strålebehandling er effektiv, anvendes kemoterapi normalt.

Der er også en række lægemidler kendt som målrettede terapier. De målretter mod en bestemt ændring i eller omkring kræftcellerne, der hjælper dem med at vokse. Målrettede terapier kan ikke helbrede lungekræft, men de kan bremse dens spredning.

Outlook

Lungekræft forårsager normalt ikke mærkbare symptomer, før den spredes gennem lungerne eller ind i andre dele af kroppen. Dette betyder, at udsigterne for tilstanden ikke er så gode som mange andre kræftformer.

Cirka 1 ud af 3 personer med tilstanden lever i mindst 1 år, efter at de er diagnosticeret, og ca. 1 ud af 20 mennesker lever mindst 10 år.

Overlevelsesraterne varierer dog meget, afhængigt af hvor langt kræften har spredt sig på diagnosetidspunktet. Tidlig diagnose kan gøre en stor forskel.