Hofterstatning – Hvordan det udføres

Du bliver normalt indlagt på hospitalet dagen for din operation. Kirurgen og anæstesilægen vil se dig diskutere, hvad der vil ske, og besvare eventuelle spørgsmål, du har.

De fleste mennesker ville have set deres kirurg på en præevalueringsklinik og haft chancen for at tale om operationen.

En kirurg, konsulent eller registrator på seniorniveau udfører operationen. De kan blive hjulpet af yngre læger. Du skal ved din præoperative vurdering få at vide, hvem der skal udføre operationen. Spørg, hvis du ikke får at vide.

Hvordan operationen udføres

Hofterstatningskirurgi udføres normalt enten under generel bedøvelse (du sover under hele proceduren) eller under spinalbedøvelse (du er vågen, men har ingen følelse fra taljen og ned).

Nogle gange kan du have en epidural , der svarer til en spinalbedøvelse.

Når du først er bedøvet, laver kirurgen et snit (snit) på op til 30 cm over siden af din hofte.

Den øverste del af lårbenet (lårbenet) fjernes, og det naturlige hul til hovedet på din lårben er udhulet.

En stikkontakt er monteret i hulrummet i dit bækken. En kort, vinklet metalaksel (stammen) med en glat kugle i den øverste ende (til at passe ind i soklen) placeres i hulbenet på din lårben. Koppen og stammen kan presses på plads eller fastgøres med knogle “cement”.

Operationen tager op til 2 timer.

Minimalt invasiv operation

Nogle kirurger bruger minimalt invasive teknikker, der hjælper med at undgå skader på muskler og sener omkring hofteleddet.

Der laves 1 eller 2 små snit (mindre end 10 cm), og specielle instrumenter bruges til at fjerne og udskifte hofteleddet.

Minimalt invasiv hofteudskiftning ser ud til at være lige så sikker og effektiv som konventionel kirurgi. Det forårsager også mindre smerte efter operationen.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) har flere oplysninger om minimalt invasiv total hofteudskiftning .

Hofteudskiftningsoperationen er blevet en rutinemæssig procedure. Som med al operation medfører det imidlertid en vis risiko. Find ud af om risikoen ved hofteudskiftningskirurgi .

Metal-på-metal hofteoverfladebehandling udføres på en lignende måde, men dette gøres sjældent nu på grund af mulige komplikationer og en højere “fejlrate”. Dette betyder, at hofteleddet skal udskiftes snarere end at dukke op igen.

Hovedforskellen med denne procedure er, at mindre af knoglen fjernes fra lårbenet, da kun ledfladerne udskiftes med metalindsatser.

Valg af dit implantat

Der er flere typer implantater lavet af plast, metal eller keramik eller en kombination af disse.

De forskellige dele af implantatet kan cementeres eller cementeres:

  • cementerede dele er fastgjort til sund knogle ved hjælp af knogle “cement”
  • ucementerede dele er lavet af materiale, der har en ru overflade; dette gør det muligt for knoglen at vokse på den og holde den på plads

Metal-on-metal (MoM) hofteimplantater bruges sjældent nu, da de kan forårsage komplikationer. Find råd om metal-på-metal-implantater .

NICE anbefaler kun implantater, der vides at have en 95% chance for at vare i mindst 10 år.

Din kirurg bør diskutere eventuelle bekymringer, du har vedrørende valg af implantat.

The National Joint Registry (NJR) , som indsamler detaljer om samlede hofteudskiftningsoperationer fra hospitaler i England, Wales, Nordirland og Isle of Man, kan hjælpe dig med at identificere de bedste implantater og den mest effektive type operation.