Hofteudskiftning – Råd om metalimplantater

Patienter med en almindelig type hofteimplantat af metal skal have regelmæssige årlige sundhedstjek.

De fleste mennesker, der har et metal-på-metal-implantat, har velfungerende hofter og menes at have lav risiko for at udvikle alvorlige problemer.

Men sammenlignet med andre hofteudskiftninger har det vist sig, at nogle metal-på-metal hofteindretninger slides hurtigere hos nogle patienter.

Dette medfører potentielt skade og forringelse i knogler og væv omkring hoften, som medicinsk kontrol vil overvåge.

I 2017 offentliggjorde Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) opdaterede retningslinjer for overvågning af patienter med alle typer metal-på-metal hofteimplantater.

Kontroller er en forsigtighedsforanstaltning for at reducere den lille risiko for komplikationer og overvåge patienter, der har fået udstyret implanteret i lang tid.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har denne type hofteimplantat?

Metal-på-metal (MoM) implantater er kun blevet brugt i et mindretal af alle hofteudskiftningskirurgier. De gøres på meget få mennesker nu, så dette påvirker muligvis ikke dig.

Hvis du ikke er sikker på, hvilken type implantat du har, eller hvis du er bekymret for din hofte, kan du konsultere din læge for at få råd.

Hvis du har et metal-på-metal-implantat, skal du sørge for at deltage i eventuelle opfølgningsaftaler, du er inviteret til.

Du skal også være opmærksom på advarselsskiltene, der kan vise, at der er et problem.

Hvad er advarselsskiltene?

Du bør kontakte din læge, hvis du har:

 • smerter i lysken, hofte eller ben
 • hævelse ved eller i nærheden af hofteleddet
 • en halt eller problemer med at gå
 • slibning eller klumpning fra leddet

Disse symptomer betyder ikke nødvendigvis, at din enhed fejler, men de skal undersøges.

Eventuelle ændringer i din generelle sundhed bør også rapporteres, herunder:

 • brystsmerter eller åndenød
 • følelsesløshed eller svaghed
 • ændringer i syn eller hørelse
 • træthed
 • føler sig kold
 • vægtøgning


Hvad er metal-på-metal-implantater?

Som navnet antyder, er metal-på-metal-implantater en samling lavet af to metaloverflader:

 • en metal “kugle”, der erstatter bolden øverst på lårbenet (lårbenet)
 • en metal “kop”, der fungerer som stikkontakten i bækkenet


Hvad indebærer overvågning?

Patienter, der har metal-på-metal-implantater, bør overvåges regelmæssigt for implantatets levetid og have test for at måle niveauer af metalpartikler (ioner) i deres blod.

Patienter med disse typer af implantater, der har symptomer, kan undersøges med MR- eller ultralydsscanninger, og patienter uden symptomer bør foretage en scanning, hvis niveauet af metalioner i deres blod stiger.


Hvad er problemet med metal-på-metal-implantater?

Slitage

Alle hofteimplantater slides over tid, når kuglen og koppen glider mod hinanden under bevægelser, herunder gå og løb.

Selvom mange mennesker lever resten af deres liv uden at skulle bruge et erstatningsimplantat, kan nogle mennesker i sidste ende have behov for operation for at fjerne eller udskifte komponenterne.

Bevis tyder på, at visse typer metal-på-metal-implantater slides hurtigere end andre typer.

Da friktion virker på deres overflader, kan det få små metalpartikler til at bryde af og komme ind i rummet omkring implantatet.

Folk antages at reagere forskelligt på tilstedeværelsen af disse metalpartikler, men de kan udløse betændelse og ubehag i området omkring implantatet hos nogle mennesker.

Hvis det ikke fanges tidligt, kan dette medføre skade og forringelse i knoglen og vævet omkring implantatet og leddet over tid. Dette kan igen få implantatet til at løsne sig og forårsage smertefulde symptomer, hvilket betyder, at der er behov for yderligere operation.

Vejledningen Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) er designet til at opdage og behandle eventuelle komplikationer som denne.

Metalioner i blodet

Nogle nyhedsdækninger har fokuseret på MHRAs anbefaling om at kontrollere for tilstedeværelsen af metalioner i blodet.

Ioner er elektrisk ladede molekyler. Niveauer af ioner i blodet, især af kobolt og krom, der anvendes i overfladen af implantaterne, kan derfor indikere, hvor meget slid der er på den kunstige hofte.

Disse ioner i blodet er ikke blodforgiftning og fører ikke til sepsis, som er en helt anden type sygdom. Tal om dette i nogle nyhedsrapporter er meget vildledende og helt forkert.

Der har ikke været nogen endelig sammenhæng mellem ioner fra metal-på-metal-implantater og sygdom, skønt der har været et lille antal tilfælde, hvor høje niveauer af metalioner i blodet har været forbundet med symptomer eller sygdomme andre steder i kroppen, herunder virkninger på hjertet, nervesystemet og skjoldbruskkirtlen.


Hvor mange mennesker er berørt?

Cirka 71.000 britiske patienter har fået en metal-på-metal hofteindretning implanteret eller fået metal-på-metal-overfladebehandling.

De fleste af disse patienter har velfungerende hofter og lav risiko for komplikationer.

På grund af problemerne med denne type implantat bruges de sjældent nu.


Hvordan reguleres medicinsk udstyr?

I Storbritannien er MHRA det regeringsorgan, der er ansvarligt for at sikre, at medicinsk udstyr fungerer og er sikkert. MHRA reviderer præstationerne for private organisationer, der vurderer og godkender medicinsk udstyr.

Når et produkt er på markedet og i brug, har MHRA et system til modtagelse af rapporter om problemer med disse produkter og vil advare, hvis disse problemer bekræftes gennem sine undersøgelser.

Det inspicerer også virksomheder, der fremstiller produkter for at sikre, at de overholder reglerne.

Yderligere information

National Joint Registry: metal-på-metal hofteimplantater