Hjerte-lungetransplantation

En hjerte-lungetransplantation er en større operation for at erstatte en persons syge hjerte og lunger med dem fra en donor.

Det tilbydes folk med både hjerte- og lungesvigt, når alle andre behandlingsmuligheder har mislykkedes.

I gennemsnit udføres kun 4 hjerte-lungetransplantationer i Storbritannien hvert år. Dette skyldes, at meget få egnede donororganer er tilgængelige, og folk, der kun har brug for en hjertetransplantation, prioriteres generelt.

Vurdering og egnethed

Hjerte-lungetransplantationer anbefales kun efter meget nøje overvejelse og en dybtgående vurdering. Vurderingen vil blive udført på dit nærmeste transplantationscenter.

Formålet med vurderingen er at opbygge et detaljeret billede af din nuværende sundhedstilstand og kontrollere for eventuelle underliggende problemer, der kan gøre dig uegnet til en transplantation.

Du har en række tests, som kan omfatte blodprøver , urinprøver, blodtryksprøver, lunge- og hjertefunktionstest, røntgen og scanninger.

Beslutningen om, hvorvidt du er egnet til en hjerte-lungetransplantation, træffes ikke af en person. Enighed er nået af medlemmerne af transplantationsteamet.

Hvis en hjerte-lungetransplantation anbefales, sættes du på ventelisten til transplantation, indtil passende donororganer bliver tilgængelige. Dette kan tage flere måneder eller endda år.

Mens du er på ventelisten, overvåges din tilstand regelmæssigt. I løbet af denne tid vil dit transplantationsteam være i stand til at tilbyde enhver information, support eller vejledning, du har brug for.

Transplantationsoperationen

Når et doneret sæt af hjerte og lunger bliver tilgængeligt, vil dit transplantationsteam kontakte dig for at arrangere transport for at tage dig til transplantationscentret så hurtigt som muligt.

Efter indlæggelse vil du hurtigt blive vurderet igen for at kontrollere, at du ikke har udviklet nye medicinske problemer, der kan gøre transplantationen mindre tilbøjelig til at få succes.

Samtidig vil et andet kirurgisk team kontrollere det donerede hjerte og lunger for at sikre, at de er i god stand og egner sig til transplantation.

Hvis dit transplantationsteam er tilfreds med din nuværende sundhedstilstand og de donerede organer, føres du til operationsstuen og får en generel bedøvelse, så du er bevidstløs under proceduren.

Du bliver forbundet med en by-lungemaskine med hjerte-lunge ved hjælp af rør indsat i dine blodkar. Maskinen pumper iltfyldt blod rundt i din krop, indtil operationen er afsluttet.

Der foretages et snit i brystet, så kirurgen kan fjerne dit hjerte og lunger. Det donerede hjerte og lungerne placeres og forbindes igen til de omkringliggende blodkar og din luftrør.

Da en hjerte-lungetransplantation er en kompleks procedure, tager det normalt mellem fire og seks timer at gennemføre.

Efter operationen

Når snittet i brystet er syet sammen, overføres du til en intensivafdeling (ICU) i et par dage, så du kan overvåges nøje.

Det er sandsynligt, at du får smerter efter transplantationen, så du får smertelindring, når du har brug for det.

Efter et par dage overføres du til en generel afdeling, hvor dit helbred overvåges.

De fleste mennesker, der har en hjerte-lungetransplantation, er godt nok til at forlade hospitalet efter et par uger.

Immunosuppressiva

Kort efter din operation får du immunosuppressiv medicin, som du skal tage resten af dit liv.

Immunsuppressiva er stærke lægemidler, der undertrykker dit immunsystem, så det ikke afviser (angriber) de nytransplanterede organer.

Afvisning kan forekomme når som helst, men risikoen er størst i de første par måneder af en organtransplantation, så til at begynde med får du en forholdsvis høj dosis immunsuppressiva.

Du ved muligvis ikke, om din krop afviser de nye organer, fordi symptomerne ikke altid er tydelige. Typiske symptomer kan omfatte træthed, feber, hævelse af arme og ben ( lymfødem ), vægtøgning, hjertebanken , åndenød og hoste og hvæsende vejrtrækning.

Kontakt dit transplantationsteam hurtigst muligt, hvis du har nogen bekymrende symptomer. Det kan være nødvendigt at tage nogle specielle tests, og din immunsuppressive dosis muligvis skal justeres.

Du kan også opleve bivirkninger fra immunsuppressiva. Disse kan omfatte forhøjet blodtryk , diabetes , forhøjet kolesterol og nyreproblemer.

Selvom disse er alvorlige bivirkninger, bør du aldrig stoppe med at tage immunsuppressiva eller reducere den anbefalede dosis. Hvis du gør det, kan det føre til, at dit hjerte og lunger afvises, hvilket kan være fatalt.

Yderligere behandlinger kan anbefales for at hjælpe med at reducere eventuelle bivirkninger, du oplever, mens du tager immunsuppressiva.

Genopretning

At komme sig fuldstændigt efter en transplantation kan være en lang og frustrerende proces.

Du kan blive henvist til en fysioterapeut, der vil lære dig øvelser for at styrke dit nye hjerte og lunger. Dette er kendt som kardiopulmonal rehabilitering.

Det kan gå flere måneder, før du er godt nok til at vende tilbage til dine normale daglige aktiviteter.

Under dit opsving har du brug for hyppige hospitalsbesøg, og nogle gange skal du muligvis overnatte. Det er sandsynligt, at du får flere kontrolundersøgelser om ugen i løbet af de første par uger, men disse aftaler bliver mindre hyppige, hvis du gør gode fremskridt.

Selv når du har foretaget en fuld opsving, skal du stadig have regelmæssige kontrolbesøg. Disse kan variere fra en gang hver tredje måned til en gang om året.

Risici

En hjerte-lungetransplantation er en større operation, der medfører en høj risiko for komplikationer, hvoraf nogle kan være dødelige.

Dette er grunden til, at det normalt kun overvejes, når alle andre behandlingsmuligheder er opbrugt, og det menes, at de potentielle fordele opvejer risiciene.

Ud over risikoen for afvisning og infektion er der også en chance for, at dit nye hjerte og lunger ikke fungerer ordentligt.

Bronchiolitis obliterans syndrom

Bronchiolitis obliterans syndrom (BOS) er en ret almindelig form for lungeafvisning, der kan forekomme i årene efter en hjerte-lungetransplantation.

I BOS får immunsystemet luftvejene inde i lungerne til at blive betændt og blokerer luftstrømmen gennem lungerne.

Symptomer på BOS inkluderer åndenød, tør hoste og hvæsende vejrtrækning. Hos nogle mennesker kan dette behandles med yderligere immunsuppressiva. Imidlertid reagerer ikke alle tilfælde af BOS på behandlingen.

Infektioner

Da immunsuppressiva svækker dit immunsystem, vil du være mere sårbar over for infektioner, herunder bakterie-, svampe- og cytomegalovirus (CMV) infektioner.

Tegn på en mulig infektion inkluderer:

 • en høj temperatur (feber) på 38 ° C eller derover
 • åndedrætsbesvær, såsom åndenød og hvæsende vejrtrækning
 • generelt føler sig utilpas
 • sved og rysten
 • mistet appetiten
 • diarré
 • brystsmerter
 • hoster op tykt slim, der kan være gul, grøn, brun eller blodplettet
 • et hurtigt hjerteslag
 • svimmelhed
 • en ændring i mental adfærd, såsom forvirring eller desorientering

Kontakt din læge eller dit transplantationsteam, hvis du tror, du har en infektion. Afhængig af hvilken type infektion du har, kan du få brug for behandling med antibiotika , antimykotika eller antivirale midler.

Som en sikkerhedsforanstaltning kan du få disse lægemidler i et par måneder efter din transplantation for at beskytte dig mod alvorlige infektioner.

Forsøg at reducere din risiko for at opfange en infektion, især i de tidlige stadier af bedring. Undgå f.eks. Folkemængder og tæt kontakt med nogen, du kender, og som har en infektion. Du bør også undgå stoffer, der kan irritere dine lunger, såsom røg eller kemiske sprayer.

Indsnævring af hjertearterierne

Nogle gange kan blodkarrene, der er forbundet med donorhjertet, indsnævres og hærdes. Dette er kendt som kardiel allotransplantat vaskulopati eller koronar arteriel vaskulopati (CAV).

Det er en almindelig langsigtet komplikation efter en hjertetransplantation , men det har en tendens til at være mindre almindelig efter en hjerte-lungetransplantation.

CAV kan være alvorlig, fordi det kan begrænse blodtilførslen til hjertet, hvilket undertiden kan udløse et hjerteanfald eller føre til hjertesvigt .

På grund af denne risiko kontrolleres dit nye hjerte regelmæssigt for at sikre, at det modtager nok blod.

Behandlingsmuligheder for CAV er begrænsede, men kan omfatte statiner og calciumkanalblokkere (medicin til at udvide blodkar).

Outlook

Udsigterne for mennesker, der har en hjerte-lungetransplantation, er rimelig gode, hvor ca. 50% af mennesker overlever mere end 5 år.

Overlevelsesrater er dog kun en generel vejledning. Mange ting kan påvirke din egen overlevelse, såsom din alder og livsstil.

Hjælp og support

At finde ud af, at du har brug for en transplantation, at vente på, at passende donororganer bliver tilgængelige, og faktisk at have transplantationen kan være følelsesmæssigt krævende for både dig og din familie. De fleste transplantationshold er i stand til at tilbyde rådgivning til dette.

Alternativt kan din læge muligvis henvise dig til en rådgiver og give dig information og råd om, hvordan du tilmelder dig en støttegruppe i dit område.

En række støttegrupper, velgørenhedsorganisationer og andre organisationer tilbyder support og rådgivning, herunder:

Organdonorregister

På grund af den begrænsede tilgængelighed af egnede organer er der et behov for, at offentligheden deltager i Organdonorregister .

Du kan registrere dine oplysninger online eller ringe til Donor Line på 0300 123 23 23.