Hepatitis C – komplikationer

Hvis den ikke behandles, kan hepatitis C undertiden forårsage ardannelse i leveren (skrumpelever). Dette kan udvikle sig op til 20 år eller mere, efter du først blev smittet.

En række ting kan øge din risiko for at få skrumpelever , herunder:

Samlet set vil op til 1 ud af 3 personer, der er inficeret med hepatitis C, udvikle skrumpelever inden for 20 til 30 år. Nogle af disse vil derefter udvikle leversvigt eller leverkræft .

Skrumpelever

Hvis du har skrumpelever, erstatter det arvæv i din lever gradvist sundt væv og forhindrer leveren i at fungere korrekt.

Der er normalt få symptomer i de tidlige stadier. Men da din lever mister sin evne til at fungere ordentligt, kan du opleve:

Bortset fra en levertransplantation er der ingen kur mod skrumpelever. Livsstilsforanstaltninger og hepatitis C-medicin kan dog hjælpe med at forhindre, at tilstanden bliver værre.

Læs mere om behandling af skrumpelever .

Leversvigt

I alvorlige tilfælde af skrumpelever mister leveren de fleste eller alle sine funktioner. Dette er kendt som leversvigt eller slutstadiet leversygdom.

Hvert år vil omkring 1 ud af 20 personer med hepatitis-associeret cirrose udvikle leversvigt.

Symptomer på leversvigt inkluderer:


  • hårtab
  • væskeophobning i ben, ankler og fødder ( ødem )
  • væskeophobning i maven (ascites)
  • mørk urin
  • sort, tarry poo eller meget bleg poo
  • hyppige næseblod og blødende tandkød
  • blå mærker let
  • opkastning af blod

Det er normalt muligt at leve med leversvigt i flere år ved at tage medicin. Imidlertid er en levertransplantation i øjeblikket den eneste måde at helbrede tilstanden på.

Leverkræft

Det anslås, at omkring 1 ud af 20 mennesker med hepatitis-associeret cirrose vil udvikle leverkræft hvert år.

Symptomer på leverkræft kan omfatte:

Desværre er det normalt ikke muligt at helbrede leverkræft, især ikke hos mennesker med skrumpelever, selvom behandling kan hjælpe med at kontrollere dine symptomer og bremse spredningen af kræften.

Læs mere om behandling af leverkræft .