Hepatitis C – Ofte stillede spørgsmål om livsstil

Nedenfor er svar på nogle spørgsmål om at leve med hepatitis C, herunder spørgsmål om diæt, arbejdspladsen, rejser og at få en baby.

Kunne noget, jeg laver, gøre hepatitis C værre?

At drikke alkohol kan øge skaden på leveren. Hvis du har hepatitis C, skal du prøve at skære alkohol ud eller begrænse dit indtag. Hvis du har brug for rådgivning om dette, skal du spørge din læge eller kontakte en alkohol-selvhjælpsorganisation.

Læs nogle tip til at reducere dit alkoholforbrug og find ud af, hvor du kan få alkoholstøtte .

Hvis du er bekymret for, at du er afhængig af alkohol og ikke er i stand til at stoppe med at drikke, skal du kontakte din læge. Behandlinger er tilgængelige for at hjælpe dig med at holde op.

Læs mere om behandling af alkoholmisbrug .

Er der noget andet, jeg kan gøre for at hjælpe mig selv?

Ud over at skære alkohol ud kan det hjælpe med at:

Dette skyldes, at overvægt, rygning og have mere end en type hepatitis kan øge chancerne for, at din lever bliver beskadiget, hvis du har hepatitis C.

Har jeg brug for en særlig diæt?

Du behøver normalt ikke skifte til en særlig diæt, hvis du har hepatitis C, men du bliver nødt til at sikre dig, at du har en generelt sund, afbalanceret diæt.

Din kost skal indeholde masser af frugt og grøntsager, stivelsesholdige fødevarer, fiber og protein. Skær ned på fede, stegte og forarbejdede fødevarer. Læs mere om, hvad en afbalanceret diæt betyder .

Hvis din lever er stærkt beskadiget, kan din læge dog foreslå at begrænse dit indtag af salt og protein for at undgå at belaste din lever for meget. En diætist på hospital kan rådgive dig om, hvad du kan og ikke kan spise.

Hvordan kan jeg undgå at sprede infektionen til andre?

Du kan reducere risikoen for at overføre hepatitis C til andre mennesker ved at:

  • opbevaring af personlige genstande, såsom tandbørster eller barbermaskiner, til eget brug
  • rengøring og tildækning af snit eller græs med en vandtæt forbinding
  • rengøring af blod fra overflader med husholdningsblegemiddel
  • deler ikke nåle eller sprøjter med andre
  • donerer ikke blod

Risikoen for spredning af hepatitis C gennem sex er lav. Risikoen øges dog, hvis der er blod til stede, såsom menstruationsblod eller under analsex.

Kondomer er normalt ikke nødvendige for langvarige monogame par, men det er en god ide at bruge dem, når du har analsex eller sex med en ny partner.


Skal jeg fortælle det til min chef?

Du behøver ikke fortælle din chef, at du har hepatitis C, medmindre du er sundhedsarbejder.

Men hvis hepatitis C påvirker din præstation på arbejdspladsen, og din arbejdsgiver ved om din tilstand, kan de være forpligtet til at give godtgørelser for dig, såsom at give dig orlov til at gå til klinikken. Du har muligvis også ret til lovpligtig sygedagpenge til dækning af lægeudnævnelser eller ledighed.

Derfor kan du overveje at fortælle din chef om din tilstand.


Kan jeg rejse til udlandet?

Du kan rejse til udlandet, hvis du har hepatitis C, men du skal tale med din læge på forhånd.

Du skal muligvis have vaccinationer, og der skal muligvis træffes særlige ordninger for at sikre, at du er i stand til at transportere og opbevare din hepatitis C-medicin sikkert.

Det kan også være en god ide at tage al dokumentation, såsom oplysninger om blodprøver eller medicinske optegnelser, hvis du har brug for lægebehandling i udlandet.

Læs mere om rejsevaccinationer og adgang til sundhedsydelser i udlandet .

Kan jeg få en baby, hvis min partner eller jeg har hepatitis C?

Du kan få en baby, hvis du eller din partner har hepatitis C, men der er en lille risiko (omkring 1 ud af 20) for, at hepatitis C går fra mor til baby.

Der er også en lille risiko for, at infektionen spredes til den upåvirkede partner, når man har ubeskyttet sex, men det er meget usandsynligt, at det vil ske.

Tal med din læge for råd, hvis du planlægger at blive gravid, og du eller din partner har hepatitis C.