Cirrhosis – Behandling

Cirrose kan ikke helbredes, så behandlingen sigter mod at håndtere symptomerne og eventuelle komplikationer og stoppe tilstanden med at blive værre.

Hvordan du kan hjælpe med at forhindre skrumpelever

At foretage sunde livsstilsændringer kan hjælpe med at forhindre skrumpelever. Det kan også reducere din risiko for at udvikle yderligere sundhedsproblemer.

Livsstilsændringer

Der er en række ting, du kan gøre for at hjælpe med at forblive sunde og reducere dine chancer for at udvikle yderligere problemer:


  • undgå alkohol, hvis dine leverproblemer er alkoholrelaterede
  • tabe sig, hvis du er overvægtig eller overvægtig
  • tage regelmæssig motion for at reducere spild af muskler
  • praksis god hygiejne for at reducere dine chancer for at udvikle infektioner
  • tale med din læge om vaccinationer, du muligvis har brug for, såsom den årlige influenzavaccine eller rejsevacciner
  • tale med din læge eller apotek, hvis du tager receptpligtig eller receptpligtig medicin, da skrumpelever kan påvirke den måde, som nogle lægemidler fungerer på

Kostændringer

Underernæring er almindelig hos mennesker med skrumpelever, så det er vigtigt, at du har en afbalanceret diæt, der hjælper dig med at få alle de næringsstoffer, du har brug for.

At skære ned på salt kan hjælpe med at reducere din risiko for at udvikle hævelse i dine ben, fødder og mave forårsaget af væskeansamling.

Skaden på din lever kan også betyde, at den ikke er i stand til at opbevare glykogen, hvilket giver kortvarig energi.

Når dette sker, bruger kroppen sit eget muskelvæv til at give energi mellem måltiderne, hvilket fører til spild af muskler og svaghed. Dette betyder, at du muligvis har brug for ekstra kalorier og protein i din kost.

Sund snacking mellem måltiderne kan fylde dine kalorier og protein. Det kan også være nyttigt at spise 3 eller 4 små måltider om dagen i stedet for 1 eller 2 store måltider.

Medicin

Den medicin, du har brug for, afhænger af den specifikke årsag til leverskaden. For eksempel, hvis du har viral hepatitis, kan antiviral medicin ordineres.

Lindrende symptomer

Behandlinger for at lette symptomerne på skrumpelever inkluderer:

  • en diæt med lavt saltindhold eller tabletter kaldet diuretika for at reducere væskemængden i din krop
  • tabletter for at reducere højt blodtryk i din portalvene, hovedvenen, der transporterer blod fra tarmen til leveren
  • cremer for at reducere kløe


Håndtering af komplikationer

Hvis du har fremskreden cirrose, kan komplikationer forårsaget af tilstanden muligvis have brug for behandling.

Hævede vener i spiserøret

Hvis du kaster blod eller har blod i din poo, kan venerne i spiserøret (spiserøret), røret, der bærer mad fra halsen til maven, være hævet og lækket blod. Disse er kendt som esophageal varices.

Du har brug for hurtig lægehjælp, hvis du har øsofagusvaricer. Se din læge, eller gå straks til din nærmeste ulykke- og beredskabsafdeling .

En endoskopi bruges til at diagnosticere esophageal varices. En række behandlinger kan også udføres under proceduren for at stoppe blødningen og reducere hævelsen.

Chesterfield Royal Hospital har flere oplysninger om behandling af esophageal varices (PDF, 360kb) .

Du kan også få en type medicin kaldet en betablokker , såsom propranolol eller carvedilol, for at reducere risikoen for blødning.

Væske i mave og ben

En ophobning af væske omkring dit maveområde eller ben og ankler er en almindelig komplikation af fremskreden cirrose.

De vigtigste behandlinger er at skære salt i din kost og tage vanddrivende tabletter, såsom spironolacton eller furosemid.

Hvis væsken omkring din mave bliver inficeret, har du muligvis brug for antibiotika . I alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at dræne væsken fra maven med et rør.

Encefalopati

Mennesker med skrumpelever kan undertiden udvikle problemer med deres hjernefunktion (encefalopati) .

Symptomerne inkluderer forvirring, døsighed og koncentrationsproblemer. Dette sker, fordi leveren ikke rydder toksiner ordentligt.

Den vigtigste behandling for encefalopati er lactulosesirup. Dette fungerer som et afføringsmiddel og hjælper med at rydde de toksiner, der er opbygget. Resistente tilfælde kan behandles med en type antibiotikum kaldet Rifaximin.

Blødende

Skrumpelever kan påvirke leverens evne til at få blodproppen, hvilket efterlader dig i risiko for svær blødning, hvis du skærer dig selv.

I nødsituationer kan K-vitamin og et blodprodukt kaldet plasma gives til behandling af blødning. Du bliver nødt til at lægge pres på eventuelle udskæringer, der bløder.

Du bør få specialistråd, inden du har medicinske procedurer, herunder tandarbejde.

Levertransplantation

Din lever kan stoppe med at fungere, hvis den er alvorligt beskadiget af ardannelse. I denne situation er en levertransplantation den eneste mulighed.

Dette er en vigtig procedure, der involverer at fjerne din syge lever og erstatte den med en sund donorlever.

Du bliver sandsynligvis nødt til at vente længe på en levertransplantation, da der er flere, der venter på en transplantation, end der er donorer.

Du vil ikke være i stand til at få en levertransplantation, hvis du stadig drikker for store mængder alkohol.

Webstedet for blod- og transplantationsorgandonation indeholder flere oplysninger om transplantationer og tilslutning til organdonorregistret .

Cirrose og diabetes

Din diabetes kan blive værre, hvis du har type 2-diabetes og udvikler skrumpelever.

Dette skyldes, at skrumpelever kan øge din resistens over for insulin, et hormon, der produceres af kroppen til at kontrollere blodsukkerniveauet.

Hvis dette sker, bør du diskutere konsekvenserne med din læge.