Bronchiectasis – Diagnose

Du bør kontakte din læge for at få råd, hvis du udvikler en vedvarende hoste, så de kan se efter en mulig årsag.

Din læge vil spørge dig om dine symptomer, såsom hvor ofte du hoster, om du oplever slim (sputum), og om du ryger.

De kan også lytte til dine lunger med et stetoskop, når du trækker vejret ind og ud. Lungerne hos mennesker med bronchiectasis gør ofte en markant knitrende lyd, når en person trækker vejret ind og ud.

Du har sandsynligvis også røntgenbillede af brystet for at udelukke andre, mere alvorlige årsager til dine symptomer, såsom lungekræft .

Hvis din læge mener, at du muligvis har en lungeinfektion, kan de tage en prøve af din slim, så den kan kontrolleres for bakterier.

Henvisning til en specialist

Hvis din læge har mistanke om, at du kan have bronchiectasis, vil du blive henvist til en læge, der er specialiseret i behandling af lungesygdomme (en respiratorisk konsulent) til yderligere test.

Den maksimale tid, du skal vente på henvisning, er 18 uger, selvom du måske ikke behøver at vente så længe som dette.

Læs mere om ventetider .

Nogle af de tests, som en respiratorisk konsulent kan udføre for at hjælpe med at diagnosticere bronkiektasi, er beskrevet nedenfor.

HRCT-scanning

I øjeblikket kaldes den mest effektive test til diagnosticering af bronchiectasis en højopløsnings CT (HRCT) scanning.

En HRCT-scanning involverer at tage flere røntgenbilleder af brystet i lidt forskellige vinkler. En computer bruges derefter til at sætte alle billederne sammen.

Dette giver et meget detaljeret billede af indersiden af din krop, og luftvejene inde i lungerne (bronkierne) skal vises meget tydeligt.

I et sundt par lunger skal bronkierne blive smallere, jo længere de spreder sig i dine lunger, på samme måde som en trægren adskilles i smallere grene og kviste.

Hvis scanningen viser, at en del af luftveje faktisk bliver bredere, bekræfter dette normalt bronchiectasis.

Andre tests

Andre tests kan bruges til at vurdere tilstanden af dine lunger og forsøge at bestemme, hvad den underliggende årsag til din bronchiectasis kan være.

Disse tests kan omfatte:

  • blodprøver – for at kontrollere, hvor godt dit immunsystem fungerer, og kontrollere for infektiøse stoffer, såsom bakterier, vira og svampe
  • slim (sputum) test – for at kontrollere for bakterier eller svampe
  • en prøve af din sved kan testes for at se, hvor meget salt der er i – høje niveauer af salt kan skyldes cystisk fibrose (hvis denne test er positiv, kan der udføres en mere detaljeret genetisk test; se diagnosticering af cystisk fibrose for mere Information)
  • lungefunktionstest – en lille, håndholdt enhed (et spirometer ), som du blæser i, bruges til at måle, hvor hårdt og hvor hurtigt du kan udvise luft fra lungerne; dette kan vurdere, hvor godt dine lunger fungerer
  • bronkoskopi – et fleksibelt rør med et kamera i den ene ende bruges til at se ind i lungerne; dette kræves normalt kun, hvis du tror, du har inhaleret en fremmed genstand