Spirometri

Spirometri er en simpel test, der bruges til at diagnosticere og overvåge visse lungesygdomme ved at måle, hvor meget luft du kan trække vejret ud i en tvungen ånde.

Det udføres ved hjælp af en enhed kaldet et spirometer, som er en lille maskine, der er fastgjort med et kabel til et mundstykke.

Spirometri kan udføres af en sygeplejerske eller læge i din lægeoperation, eller den kan udføres under et kort besøg på et hospital eller klinik.

Hvorfor spirometri udføres

Spirometri kan bruges til at diagnosticere en lungetilstand, hvis du har symptomer på et problem, eller din læge føler, at du har en øget risiko for at udvikle en bestemt lungetilstand.

For eksempel kan det anbefales, hvis du har vedvarende hoste eller åndenød , eller hvis du er over 35 år og ryger.

Betingelser, der kan afhentes og overvåges ved hjælp af spirometri, inkluderer:

  • astma – en langvarig tilstand, hvor luftvejene periodisk betændes (hævede) og indsnævres
  • kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) – en gruppe lungesygdomme, hvor luftvejene bliver indsnævret
  • cystisk fibrose – en genetisk tilstand, hvor lungerne og fordøjelsessystemet tilstoppes med tykt, klæbrig slim
  • lungefibrose – ardannelse i lungerne

Hvis du allerede er blevet diagnosticeret med en af disse tilstande, kan der udføres spirometri for at kontrollere sværhedsgraden af tilstanden eller se, hvordan du reagerer på behandlingen.

Spirometri er også en standardtest for mennesker, der kan overvejes til operation, eller for at kontrollere den generelle sundhed hos mennesker, der har andre tilstande, såsom reumatoid arthritis .

Forberedelse til testen

Du får at vide om alt, hvad du skal gøre for at forberede dig til testen.

Hvis du bruger medicin til bronkodilatator (medicin, som regel inhaleres, som hjælper med at slappe af og udvide luftvejene), skal du muligvis stoppe med at bruge det på forhånd.

Du bør også undgå at ryge i 24 timer før testen og undgå at drikke alkohol, anstrengende motion eller spise store måltider i et par timer på forhånd.

Det er bedst at bære løst, behageligt tøj på testdagen.

Hvad sker der under en spirometri test

Du vil sidde under testen, og et blødt klip placeres på din næse for at stoppe luft, der kommer ud af den.

Testeren forklarer, hvad du skal gøre, og du kan blive bedt om at have et par øvelsesforsøg først.

Billede af spirometri test

Kredit:

VIDENSKAB FOTO BIBLIOTEK


Når du er klar til testen, bliver du bedt om at:

  • inhalere fuldt ud, så dine lunger er fuldstændigt fyldt med luft
  • luk dine læber tæt omkring mundstykket
  • udånder så hurtigt og kraftigt som muligt, og sørg for at tømme lungerne helt

Dette skal normalt gentages mindst 3 gange for at sikre et pålideligt resultat.

I nogle tilfælde skal testen muligvis gentages ca. 15 minutter efter indtagelse af inhaleret bronchodilatormedicin.

Dette kan vise, om du har en lungesygdom, der reagerer på disse lægemidler.

Samlet set skal din aftale vare omkring 30 til 90 minutter. Du vil være i stand til at gå hjem hurtigt efter testene er afsluttet og kan vende tilbage til dine normale aktiviteter.

Dine resultater

Den person, der udfører testen, vil normalt ikke kunne give dig dine resultater med det samme.

Resultaterne skal først undersøges af en specialist og sendes derefter til den læge, der henviste dig til testen, som vil diskutere dem med dig et par dage senere.

Et spirometer måler den mængde luft, du kan trække vejret ud på et sekund, og den samlede luftmængde, du kan trække vejret ud i et tvunget åndedrag.

Disse målinger sammenlignes med et normalt resultat for nogen i din alder, højde og køn, hvilket hjælper med at vise, om dine lunger ikke fungerer korrekt.

Målingerne viser også, om noget problem med lungerne er “obstruktivt”, “restriktivt” eller en kombination af de to:

  • obstruktiv luftvejssygdom – hvor din evne til at trække vejret ud hurtigt påvirkes af indsnævring af luftvejene, men den mængde luft, du kan holde i lungerne, er normal (såsom ved astma eller KOL)
  • restriktiv lungesygdom – hvor mængden af luft, du kan trække vejret ind, er reduceret, fordi dine lunger ikke er i stand til at ekspandere fuldt ud (såsom i lungefibrose).

Er der nogen risici eller bivirkninger?

Spirometri er en ligetest og anses generelt for at være meget sikker. Nogle mennesker kan føle sig svimmel , svag, rystende, syg eller træt i en kort periode bagefter.

De fleste mennesker er i stand til at have en spirometri test sikkert. Men testen øger trykket inde i dit hoved, bryst, mave og øjne, når du trækker vejret ud, så det kan være nødvendigt at forsinke eller undgå det, hvis du har en tilstand, der kan blive værre af dette.

For eksempel er spirometri muligvis ikke sikkert, hvis du har eller for nylig har haft ustabil angina , et hjerteanfald , ukontrolleret højt blodtryk eller en operation i hovedet, brystet, maven eller øjnene.