Bronchiectasis – Behandling

Skaderne på lungerne forbundet med bronchiectasis er permanent, men behandling kan hjælpe med at forhindre, at tilstanden bliver værre.

I de fleste tilfælde involverer behandlingen en kombination af medicin, øvelser, du kan lære, og enheder, der hjælper med at rydde dine luftveje. Kirurgi for bronchiectasis er sjælden.

Der er en række ting, du kan gøre for at hjælpe med at lindre symptomerne på bronchiectasis og forhindre, at tilstanden bliver værre.

Disse inkluderer:

Øvelser

Der er en række øvelser, kendt som luftvejsrensningsteknikker, der kan hjælpe med at fjerne slim fra lungerne.

Dette kan ofte hjælpe med at forbedre hoste og åndenød hos mennesker med bronchiectasis.

Du kan henvises til en fysioterapeut , der kan lære dig disse teknikker.

Aktiv cyklus af vejrtrækningsteknikker (ACBT)

Den mest anvendte teknik i Storbritannien kaldes aktiv cyklus af vejrtrækningsteknikker (ACBT). Det indebærer at gentage en cyklus, der består af en række forskellige trin.

Disse inkluderer en periode med normal vejrtrækning efterfulgt af dybe vejrtrækninger for at løsne slimet og tvinge det op og derefter hoste slimet ud. Cyklussen gentages derefter i 20 til 30 minutter.

Forsøg ikke ACBT, hvis du ikke først er blevet undervist i trinnene af en passende uddannet fysioterapeut, da udførelse af teknikkerne forkert kan skade dine lunger.

Hvis du ellers har et godt helbred, skal du sandsynligvis kun udføre ACBT en eller to gange om dagen. Hvis du udvikler en lungeinfektion, skal du muligvis udføre ACBT hyppigere.

Postural dræning

Ændring af din position kan også gøre det lettere at fjerne slim fra lungerne. Dette er kendt som postural dræning.

Hver teknik kan involvere flere komplekse trin, men de fleste teknikker involverer at læne sig eller ligge, mens fysioterapeuten eller en plejeperson bruger deres hænder til at vibrere visse dele af lungerne, når du går gennem en række “huffing” og hoste.

Enheder

Der er også et antal håndholdte enheder, der kan hjælpe med at fjerne slim fra lungerne.

Selvom disse enheder ser anderledes ud, fungerer de fleste på en lignende måde. Generelt bruger de en kombination af vibrationer og lufttryk for at gøre det lettere at hoste noget slim ud.

Eksempler på disse enheder inkluderer flagren, RC-kornetten og Acapella.

Men disse enheder er ikke altid tilgængelige på , så du skal muligvis selv betale for en. De koster normalt £ 45 til £ 60.


Medicin

I nogle tilfælde kan der ordineres medicin, der gør vejrtrækningen lettere eller rydder lungerne.

Nebuliseret medicin

Lejlighedsvis kan medicin, der inhaleres gennem en enhed kaldet en forstøver, anbefales for at gøre det lettere for dig at rense lungerne.

Nebulisatorer er enheder, der består af en ansigtsmaske eller mundstykke, et kammer til at omdanne medicinen til en fin tåge og en kompressor til at pumpe medicinen ind i lungerne.

Et antal forskellige medikamenter kan administreres ved hjælp af en forstøver, herunder saltvandsløsninger.

Disse medikamenter hjælper med at reducere tykkelsen på din slim, så det er lettere at hoste det ud. Nebulisatorer kan også bruges til at administrere antibiotika, hvis det er nødvendigt.

Men mens medicin, der bruges sammen med en forstøver kan leveres på recept, er forstøverenheden ikke altid tilgængelig på .

I nogle områder kan en lokal åndedræts service muligvis levere enheden uden beregning, men hvis dette ikke er en mulighed, skal du muligvis betale for en enhed.

Bronkodilatatorer

Hvis du har en særlig alvorlig opblussen af symptomer, kan du få ordineret medicin til bronkodilatator på kort sigt.

Bronkodilatatorer er inhalerede lægemidler, der hjælper med at gøre vejrtrækningen lettere ved at slappe af musklerne i lungerne.

Eksempler på denne type medicin inkluderer beta 2-adrenerg agonist, antikolinergika og teophyllin.

Antibiotika

Hvis du oplever en forværring af symptomerne på grund af en bakteriel infektion (infektiv forværring), skal du behandles med antibiotika .

Der tages en slimprøve for at bestemme, hvilken type bakterier der forårsager infektionen, selvom du oprindeligt bliver behandlet med et antibiotikum, der vides at være effektivt mod en række forskellige bakterier (et bredspektret antibiotikum), fordi det kan tage et par dage for at få testresultaterne.

Afhængigt af testresultaterne kan du få ordineret et andet antibiotikum, eller i nogle tilfælde en kombination af antibiotika, der vides at være effektive mod de specifikke bakterier, der forårsager infektionen.

Hvis du er godt nok til at blive behandlet derhjemme, får du sandsynligvis ordineret 2 til 3 antibiotika tabletter om dagen i 10 til 14 dage.

Det er vigtigt at afslutte kurset, selvom du har det bedre, da stop af kurset for tidligt kan få infektionen til at gentage sig hurtigt.

Hvis dine symptomer er mere alvorlige, skal du muligvis indlægges på hospitalet og behandles med antibiotiske injektioner.

Forebyggende behandling

Hvis du har 3 eller flere infektiøse eksacerbationer i løbet af et år, eller dine symptomer under en infective exacerbation var særlig alvorlige, kan det anbefales, at du tager antibiotika på lang sigt.

Dette kan hjælpe med at forhindre yderligere infektioner og give dine lunger chancen for at komme sig.

Dette kan omfatte at tage antibiotika-tabletter med lav dosis for at minimere risikoen for bivirkninger eller bruge en antibiotisk forstøver.

Brug af antibiotika på denne måde øger risikoen for, at en eller flere typer bakterier udvikler en resistens over for antibiotika. Du kan blive bedt om at give regelmæssige slimprøver for at kontrollere, om der er modstand.

Hvis bakterier viser tegn på at udvikle en resistens, skal dit antibiotikum muligvis ændres.

Kirurgi

Kirurgi anbefales normalt kun, hvor bronchiectasis kun påvirker en enkelt del af din lunge, dine symptomer ikke reagerer på anden behandling, og du ikke har en underliggende tilstand, der kan få bronchiectasis til at gentage sig.

Lungerne består af sektioner kendt som lapper – venstre lunge har 2 lapper og højre lunge har 3 lapper.

Kirurgi for fokal bronchiectasis involverer normalt fjernelse af lap, der er påvirket af bronchiectasis i en type operation kendt som en lobectomy.

Kirurgi vil ikke blive brugt, hvis mere end en lap er berørt, da det er for farligt at fjerne så meget lungevæv.