Biopsi – hvordan det udføres

Der er mange måder at få en vævsprøve på, afhængigt af typen af væv, der indsamles, og hvor i kroppen det tages fra.

Billeddannelsesteknikker, såsom røntgen , ultralyd , CT-scanning eller MR-scanning , bruges ofte til at guide mange typer biopsi.

Stans biopsi

En punchbiopsi kan bruges til at undersøge forskellige hudsygdomme.

Under en punchbiopsi bruges et specielt kirurgisk instrument til at lave et lille hul i huden og fjerne prøver af de øverste lag af væv.

Hvis du har en punchbiopsi, får du normalt lokalbedøvelse for at bedøve området.

Alternativt kan en skalpel (en skarp medicinsk kniv) bruges til at fjerne en lille mængde overfladehud. Såret lukkes ved hjælp af sting.

Nålebiopsi

En fin-nål aspiration (FNA) biopsi bruges ofte til at tage celleprøver fra organer eller fra klumper, der er under overfladen af huden.

Hvis der er behov for en større prøve, anvendes en kernenålbiopsi (CNB) i stedet.

Efter kernebiopsier, efter lokalbedøvelse er givet, indsættes en hul nål gennem huden og ind i det område, der undersøges.

Røntgen-, ultralyd-, CT- eller MR-scanning vil ofte blive brugt til at hjælpe nålen med at lede nøjagtigt det rigtige sted.

Når nålen er på plads, skærer den en lille vævsprøve ud. Til kernebiopsier bruges lokalbedøvelse normalt til at bedøve området, så du ikke oplever smerter eller ubehag.

Brystklumper

I mange tilfælde kan en nålbiopsi bruges til at få mere information om en brystklump .

Nålen indsættes i klumpen, og en prøve af væv tages til test.

En kernenålbiopsi (CNB) bruges ofte til at opnå en større vævsprøve. I nogle tilfælde, når der er mistanke om en cyste (en godartet væskefyldt hævelse), vil en fin nål blive brugt til at dræne væsken, og cellerne sendes til undersøgelse (cytologi).

Organer

En tykkere, hul nål bruges til at tage organbiopsier, såsom i leveren eller nyrerne.

Disse udføres ofte med billeddannelse (ultralyd eller CT), og du kan blive bedt om at holde vejret i et par sekunder, mens nålen er indsat i din mave (mave).

Knoglemarv

En tyk nål bruges til at tage prøver af knoglemarv (det bløde, gelélignende væv findes i det hule centrum af store knogler).

Knoglemarvsbiopsier kan udføres af en række forskellige årsager, herunder for at finde ud af, hvorfor du har et lavt eller højt antal:

  • røde blodlegemer
  • hvide blodceller
  • blodplader (blodkoagulationsceller)

Et stort antal forskellige sundhedsmæssige forhold kan være ansvarlige for disse typer af abnormiteter i blodet.

Hvor der allerede er stillet en diagnose, kan der tages marvprøver for at kontrollere, hvor godt behandlingen fungerer – for eksempel i leukæmi.

Prøver af knoglemarv tages også nogle gange for at kontrollere, hvor godt behandling for leukæmi fungerer, eller for at bestemme, hvor langt visse typer kræft er kommet (hvilket stadium det er i).

Knoglemarvsbiopsier tages normalt fra toppen af bækkenbenet lige under din talje.

Du har normalt lokalbedøvelse for at bedøve området, og du kan også få et beroligende middel for at hjælpe dig med at slappe af og klare ubehag eller angst.

Endoskopisk biopsi

Et endoskop er et medicinsk instrument, der bruges til at se inde i din krop. Det er et tyndt, fleksibelt rør med et lys og et kamera i den ene ende.

Små skæreværktøjer kan også fastgøres til enden af et endoskop for at give endoskopisten (kirurg, læge eller sygeplejerske-specialist) mulighed for at tage en vævsprøve.

Et endoskop kan indsættes ned i halsen (øvre gastrointestinale) eller nedenfra gennem anus (nedre gastrointestinale) afhængigt af det område, der undersøges.

Den anvendte bedøvelsesmiddel afhænger også af det område af kroppen, der undersøges, og endoskopets indgangssted.


Excisional biopsi

En excisional biopsi bruges til at fjerne et større område af væv, såsom en klump, til nærmere undersøgelse.

Den anvendte bedøvelsesmiddel afhænger af, hvor vævet er.


Perioperativ biopsi

En biopsi udføres undertiden under en operation af en relateret eller ikke-relateret årsag.

En vævsprøve tages under operationen og kan kontrolleres med det samme (kendt som en frossen sektion), så kirurgen kan få resultaterne, mens operationen er i gang. Dette kan hjælpe dem med at beslutte, hvordan de skal håndtere behandlingen.

En klump, der findes under operationen, kan fjernes fuldstændigt, hvis personen stadig er under bedøvelse, forudsat at der er givet tidligere samtykke .

Test af vævsprøven

Når en vævsprøve er taget, sendes den til et laboratorium for at blive undersøgt under et mikroskop.

En nøje undersøgelse af cellerne i vævsprøven gør det muligt for histologer (læger, der er specialiserede i at studere vævets struktur) at afgøre, om de er normale eller unormale.

For eksempel ser kræftceller ud og opfører sig anderledes end normale celler.

Ud over at se på vævsprøven kan der også udføres kemiske eller genetiske tests, hvis det er nødvendigt.

I cystisk fibrose kan for eksempel en kemisk test bruges til at hjælpe med at diagnosticere tilstanden.