Brugada syndrom

Brugada syndrom er en sjælden, men alvorlig tilstand, der påvirker den måde, elektriske signaler passerer gennem hjertet. Det kan få hjertet til at slå farligt hurtigt.

Disse usædvanligt hurtige hjerteslag – kendt som arytmi – kan i nogle tilfælde være livstruende.

Brugada syndrom er normalt forårsaget af et defekt gen, der arves af et barn fra en forælder. En simpel hjertetest kan udføres for at se, om du har det.

Symptomer på Brugada syndrom

Mange mennesker med Brugada syndrom har ingen symptomer og er ikke klar over, at de har det.

Nogle mennesker oplever:

Disse symptomer kan forekomme når som helst, men udløses undertiden af noget som f.eks. En høj temperatur (feber), drikker masser af alkohol eller dehydrering .

Symptomer optræder typisk først omkring 30-40 år, men de kan forekomme i alle aldre. De er mere almindelige hos mænd end kvinder eller børn.

Hvornår skal man få lægehjælp

Se din læge, hvis:

  • du har uforklarlige blackouts eller anfald
  • en af dine forældre, søskende eller børn er blevet diagnosticeret med Brugada syndrom – det kan betyde, at du også er i fare
  • et nært familiemedlem er døde pludselig uden forklaring – dette kan undertiden være resultatet af et udiagnosticeret hjerteproblem som Brugada syndrom

De kan henvise dig til en specialistlæge til nogle enkle tests for at kontrollere, om du har Brugada syndrom eller andre hjerteproblemer.

Hvis du allerede er blevet diagnosticeret med Brugada syndrom, skal du kontakte din specialist så hurtigt som muligt, hvis du oplever nogen symptomer.

Test for Brugada syndrom

Hovedtesten for Brugada syndrom er en test af hjertets elektriske aktivitet, kendt som et elektrokardiogram (EKG) . Dette gøres normalt på hospitalet.

Under et EKG er små sensorer fastgjort til dine arme, ben og bryst. Disse er forbundet til en maskine, der måler de elektriske signaler, der produceres af dit hjerte, hver gang den slår.

Et lægemiddel kaldet ajmalin eller flecainid kan gives i en vene under testen for at se, hvordan det påvirker dit hjerte. Dette kan hjælpe med at vise de usædvanlige hjerteslag forårsaget af Brugada syndrom.

Du kan også få en blodprøve for at lede efter et af de defekte gener, der forårsager Brugada syndrom.

Læs om genetisk testning .

Behandlinger for Brugada syndrom

Der er i øjeblikket ingen kur mod Brugada syndrom, men der er ting, der kan reducere din risiko for at opleve alvorlige problemer.

Hvis din læge mener, at risikoen for, at du udvikler en farligt hurtig hjerterytme, er lav, har du muligvis ikke brug for nogen behandling først.

Undgå udløsere

Du kan reducere din risiko for at udvikle en hurtig hjerterytme ved at undgå ting, der kan udløse det.

Disse inkluderer:

Spørg din specialist om ting, du har brug for at undgå eller passe på.

Implanteret defibrillator

Hvis der er en høj risiko, kan du udvikle en farligt hurtig hjerterytme, kan din specialist anbefale at have en implanterbar hjertedefibrillator (ICD) monteret.

En ICD er en lille enhed placeret i brystet, svarende til en pacemaker. Hvis det mærker, at dit hjerte slår med en farlig hastighed, sender det et elektrisk stød for at hjælpe det med at vende tilbage til det normale.

En ICD forhindrer ikke et hurtigt hjerteslag, men kan hjælpe med at forhindre, at det bliver livstruende.

Læs mere om, hvordan en ICD er monteret .

At leve med Brugada syndrom

Brugada syndrom er en alvorlig tilstand, som folk kan dø af, men chancerne for, at dette sker, kan reduceres betydeligt, hvis tilstanden diagnosticeres og behandles.

Du bliver nødt til at undgå udløsere for tilstanden og foretage regelmæssige kontrolundersøgelser, men du vil ellers kunne leve et stort set normalt liv.

Du vil normalt være i stand til at udføre de fleste normale aktiviteter, herunder:

  • dyrke motion
  • at have sex
  • bliver gravid og får børn
  • kørsel

Men tal med din specialist om dette, fordi rådene kan variere, især hvis du har en ICD.

Planlægning af en graviditet, hvis du har Brugada syndrom

Brugada syndrom er knyttet til gener, du arver fra dine forældre. Hvis du har tilstanden eller har en familiehistorie af den, er der en risiko for, at eventuelle børn, du har, også kan få det.

Tal med din læge eller specialist, hvis du planlægger en graviditet og:

  • du eller din partner er blevet diagnosticeret med Brugada syndrom
  • du har en familiehistorie af tilstanden

Du kan blive henvist til genetisk rådgivning for at diskutere risikoen for din baby og beslutte, om du vil tage en blodprøve for at lede efter et defekt gen forbundet med Brugada syndrom.

Support og rådgivning

At leve med en alvorlig langvarig tilstand som Brugada syndrom kan være vanskelig.

Din specialist kan yde support, hvis du har brug for det, men du kan også finde det nyttigt at kontakte en velgørenhedsorganisation eller en støttegruppe for personer med Brugada syndrom eller lignende hjertesygdomme.

Nogle af hovedgrupperne er:

Der er også et HealthUnlocked-forum for mennesker med arytmier, hvor du kan diskutere din tilstand med andre mennesker i en lignende situation.