Hjerteblok

Hjerteblok er en tilstand, hvor hjertet slår langsommere eller med en unormal rytme. Det er forårsaget af et problem med de elektriske impulser, der styrer hjerterytmen og hastigheden.

Symptomer afhænger af hvilken type hjerteblok du har. Første graders hjerteblok, den mindst alvorlige type, kan muligvis ikke forårsage mærkbare symptomer.

Andegrads hjerteblok forårsager undertiden generende symptomer, der har brug for behandling, og tredje grad hjerteblok – den mest alvorlige type – kan undertiden være en medicinsk nødsituation.

Symptomer på hjerteblokering

Første grad hjerteblok

Første graders hjerteblokering forårsager normalt ikke mærkbare symptomer. De fleste mennesker finder kun ud af, at de har det, når de testes for en uafhængig medicinsk tilstand.

Andegrads hjerteblok

De fleste mennesker med den mindre alvorlige type andengrads hjerteblok, kendt som Mobitz type 1, oplever ingen symptomer.

Men nogle mennesker kan opleve:

Mennesker med den mere alvorlige type andengrads hjerteblok, kendt som Mobitz type 2 hjerteblok, er mere tilbøjelige til at opleve ovenstående symptomer.

De kan også opleve:

  • brystsmerter
  • stakåndet
  • føler sig meget svimmel pludselig, når du rejser dig fra liggende eller siddende stilling – dette skyldes lavt blodtryk (hypotension)

Tredjegrads hjerteblok

Symptomer på tredje grad eller komplet hjerteblok inkluderer:

  • besvimelse – dette kan få nogen til at kollapse
  • åndenød
  • ekstrem træthed (træthed), nogle gange med forvirring
  • brystsmerter
  • have langsom hjerterytme (bradykardi) eller føle, at du springer, flagrer eller banker i brystet (hjertebanken)

Hvis du oplever alvorlige symptomer eller symptomer, der kommer meget hurtigt, skal du ringe 112 for at anmode om en ambulance. Disse symptomer kan være livstruende.

Alle typer hjerteblokering kan øge din risiko for at udvikle andre typer hjerterytmeproblemer, såsom atrieflimren (en uregelmæssig og unormalt hurtig puls).

Årsager til hjerteblokering

Nogle mennesker er født med hjerteblok – kendt som medfødt hjerteblok.

Men mere almindeligt udvikler hjerteblok senere i livet. Dette er kendt som erhvervet hjerteblok og kan skyldes:

Læs mere om årsagerne til hjerteblokering, og hvem der er i fare .

Behandling af hjerteblok

Hjerteblok behøver normalt kun at blive behandlet, hvis det forårsager symptomer.

Dit hjerte skal muligvis stabiliseres ved hjælp af en metode kaldet transkutan pacing (TCP), hvor puder er fastgjort til brystet, og elektriske impulser leveres gennem dem for at hjælpe med at genoprette din puls til normal.

Denne procedure kan være ubehagelig, så du kan få et beroligende middel. Denne medicin får dig til at være døsig, så du har ringe eller ingen bevidsthed om, hvad der foregår omkring dig.

Når dit hjerteslag er stabiliseret, skal der muligvis monteres en permanent pacemaker. En pacemaker er en lille batteridrevet enhed indsat under huden på brystet. Det sender hyppige elektriske impulser for at holde dit hjerte slå regelmæssigt.

Læs mere om, hvordan en pacemaker monteres .

Behandling af hjerteblok fungerer normalt godt. Dødsfald forårsaget af hjerteblok er sjældne.

Diagnostisering af hjerteblok

Medmindre du oplever symptomer, diagnosticeres hjerteblok ofte under rutinemæssige tests for andre tilstande.

Et elektrokardiogram (EKG) er den vigtigste test, der bruges til at diagnosticere hjerteblokering. Den måler dit hjertes elektriske aktivitet.

Et EKG kan udføres i hvile eller mens du træner. Din læge kan bede dig om at bære en bærbar EKG-skærm for at få en læsning over tid. Det giver en nyttig samlet vurdering af, hvor godt dit hjerte fungerer.

Resultaterne af et EKG kan også undertiden indikere, hvilken type hjerteblok du har.