Anal kræft

Anal kræft er en sjælden type kræft, der påvirker anus (enden af tarmen).

Cirka 1.300 mennesker diagnosticeres med kræft i anus hvert år i Storbritannien.

Symptomer på anal kræft

Symptomerne på anal kræft ligner ofte mere almindelige og mindre alvorlige tilstande, der påvirker anus, såsom bunker (hæmorroider) og små tårer eller sår kaldet analfissurer .

Symptomer på anal kræft kan omfatte:

Nogle mennesker med anal kræft har ingen symptomer.

Se en læge, hvis du udvikler nogle af disse symptomer. Selvom de sandsynligvis ikke skyldes analkræft, er det bedst at få dem tjekket ud.

Diagnostisering af anal kræft

En læge vil normalt spørge om dine symptomer og foretage nogle undersøgelser.

De kan mærke din mave og foretage en rektal undersøgelse . Dette indebærer, at din læge indsætter en handskefinger i bunden, så de kan mærke abnormiteter.

De henviser dig til hospitalet, hvis de mener, at yderligere tests er nødvendige. Du skal modtage en aftale inden for 2 uger, hvis der er en chance for, at du har kræft.

Hvis du henvises til hospitalet, kan der udføres en række forskellige tests for at kontrollere analkræft og udelukke andre tilstande.

Nogle af de tests, du måtte have, inkluderer:

 • sigmoidoskopi – hvor et tyndt, fleksibelt rør med et lille kamera og lys indsættes i bunden for at kontrollere eventuelle abnormiteter
 • proktoskopi – hvor indersiden af din endetarm undersøges ved hjælp af et hult rørlignende instrument (proktoskop) med et lys i enden
 • biopsi – hvor en lille vævsprøve fjernes fra din anus under en sigmoidoskopi eller proktoskopi, så den kan undersøges i et laboratorium under et mikroskop

Hvis disse tests antyder, at du har anal kræft, kan du få nogle scanninger for at kontrollere, om kræften har spredt sig.

Når disse er færdige, vil dine læger være i stand til at “fase” kræften. Det betyder at give det en score for at beskrive, hvor stor den er, og hvor langt den er spredt.

Du kan læse mere om stadierne af anal kræft på webstedet Cancer Research UK.

Hvordan anal kræft behandles

Hvis du får diagnosen analkræft, bliver du passet af et team af forskellige specialister, der arbejder sammen for at give den bedste behandling og pleje.

De vigtigste behandlinger, der anvendes til anal kræft, er:

Hvis kræften har spredt sig og ikke kan helbredes, kan kemoterapi alene overvejes at hjælpe med at lindre symptomer. Dette er kendt som palliativ pleje .

Chemoradiation

Chemoradiation er en behandling, der kombinerer kemoterapi (kræftdræbende medicin) og strålebehandling (hvor stråling bruges til at dræbe kræftceller).

Det er i øjeblikket den mest effektive behandling for analkræft. Du behøver normalt ikke blive på hospitalet, når du får kemoterapi.

I mange tilfælde leveres en del af kemoterapien gennem et lille rør kaldet et perifert indsat centralt kateter (PICC) i din arm, som kan forblive på plads, indtil din behandling er afsluttet.

Røret betyder, at du ikke behøver at blive på hospitalet under hver af kemoterapiens cyklusser. Men du bliver knyttet til en lille plastpumpe, som du tager med hjem.

Et par hospitaler tilbyder nu tablet-kemoterapi til anal kræft, hvilket undgår behovet for pumpen og PICC.

Find ud af mere om, hvordan kemoterapi udføres

Strålebehandling gives normalt i korte sessioner over flere uger.

Find ud af mere om, hvordan strålebehandling udføres

Både kemoterapi og strålebehandling forårsager ofte betydelige bivirkninger, herunder:

 • træthed
 • øm hud omkring anus
 • øm hud omkring penis og pungen hos mænd eller vulva hos kvinder
 • hårtab – begrænset hårtab fra hovedet, men totalt tab fra skamområdet
 • føler sig syg
 • diarré

Disse bivirkninger er normalt midlertidige, men der er også en risiko for længerevarende problemer, såsom infertilitet .

Hvis du er bekymret for de potentielle bivirkninger af behandlingen, skal du diskutere dette med dit plejeteam, inden behandlingen begynder.

Andre mulige langsigtede bivirkninger kan omfatte:

Fortæl din læge, hvis du udvikler nogle af disse symptomer, så de kan undersøges og behandles.

Kirurgi

Kirurgi er en mindre almindelig behandlingsmulighed for analkræft. Det overvejes normalt kun, hvis tumoren er lille og let kan fjernes, eller hvis kemoradiering ikke har fungeret.

Hvis tumoren er meget lille, kan den blive skåret ud under en procedure kaldet en lokal excision.

Dette er en relativt enkel procedure, der udføres under generel bedøvelse , og kræver normalt kun et ophold på et par dage på hospitalet.

Hvis kemoterapi ikke har været vellykket, eller kræften er vendt tilbage efter behandling, kan en mere kompleks operation kaldet abdominoperineal resektion anbefales.

Som med en lokal excision udføres denne operation under generel bedøvelse.

En abdominoperineal resektion involverer at fjerne din anus, endetarm, en del af tyktarmen, noget omgivende muskelvæv og nogle gange nogle af de omgivende lymfeknuder (små kirtler, der udgør en del af immunsystemet) for at reducere risikoen for, at kræften vender tilbage.

Du bliver normalt nødt til at blive på hospitalet lidt længere efter denne type operation.

Under operationen vil der også blive dannet en permanent kolostomi , så du kan passere poo.

Det er her, en del af tyktarmen omdirigeres gennem en åbning i din mave kaldet stomi. Stomaen er fastgjort til en pose, der samler din poo efter operationen.

Før og efter operationen vil du se en specialist sygeplejerske, der kan tilbyde support og rådgivning for at hjælpe dig med at tilpasse dig livet med en kolostomi.

At tilpasse sig livet med en kolostomi kan være udfordrende, men de fleste vænner sig til det over tid.

Find ud af mere om at leve med en kolostomi

Opfølgning

Når dit behandlingsforløb er afsluttet, skal du have regelmæssige opfølgningsaftaler for at overvåge dit opsving og kontrollere, om der er tegn på, at kræften vender tilbage.

Til at begynde med vil disse aftaler ske hvert par uger eller måneder, men de bliver gradvist mindre hyppige over tid.

Hvad forårsager anal kræft?

Den nøjagtige årsag til analkræft er ukendt, selvom en række faktorer kan øge din risiko for at udvikle tilstanden.

Disse inkluderer:

 • infektion med humant papillomavirus (HPV) – en almindelig og normalt harmløs gruppe af vira, der spredes gennem seksuel kontakt, hvilket kan påvirke de fugtige membraner, der ligger i din krop
 • have analsex eller masser af seksuelle partnere – muligvis fordi dette øger din risiko for at udvikle HPV
 • har en historie med livmoderhalskræft , vaginal eller vulval kræft
 • rygning
 • har et svækket immunsystem – for eksempel hvis du har hiv

Din risiko for at udvikle anal kræft stiger, når du bliver ældre, med halvdelen af alle tilfælde diagnosticeret hos personer i alderen 65 år eller derover.

Tilstanden er også mere almindelig hos kvinder end mænd.

Outlook

Udsigterne for analkræft afhænger af, hvor avanceret tilstanden er, når den er diagnosticeret. Jo tidligere det er diagnosticeret, jo bedre er udsigterne.

Sammenlignet med mange andre kræftformer er udsigterne for analkræft generelt bedre, fordi behandlingen ofte er meget effektiv.

Læs mere om overlevelsesstatistikker for analkræft på webstedet Cancer Research UK.

Yderligere oplysninger om anal kræft