Kolostomi

En kolostomi er en operation for at aflede den ene ende af tyktarmen (en del af tarmen) gennem en åbning i maven.

Åbningen kaldes en stomi. En pose kan placeres over stomien for at samle din poo (afføring).

En kolostomi kan være permanent eller midlertidig.

Når der er behov for kolostomi

En kolostomi kan være nødvendig, hvis du som følge af en sygdom, skade eller problemer med dit fordøjelsessystem ikke kan føre afføring gennem din anus.

Du kan have en kolostomi til behandling af:

En kolostomi bruges ofte, når en del af tyktarmen er fjernet, og tarmen ikke kan sammenføjes igen.

Dette kan være midlertidigt og efterfulgt af en anden operation for at vende kolostomi på et senere tidspunkt, eller det kan være permanent.

Læs mere om at vende en kolostomi .

Hvordan en kolostomi udføres

En kolostomi udføres under generel bedøvelse ved hjælp af enten:

  • åben kirurgi (laparotomi) – hvor der laves et langt snit (snit) i maven for at få adgang til tyktarmen, eller
  • laparoskopisk (nøglehulskirurgi) – hvor kirurgen foretager flere mindre snit og bruger et lille kamera og kirurgiske instrumenter for at få adgang til tyktarmen

Generelt er nøglehulskirurgi den foretrukne mulighed, fordi opsving er hurtigere, og risikoen for komplikationer er lavere.

Der er to hovedtyper af colostomi: en loop colostomy og en end colostomy. Den anvendte specifikke teknik afhænger af dine forhold.

En loop colostomy bruges ofte, hvis colostomy er midlertidig, da det er lettere at vende om.

Loop kolostomi

I en sløjfekolostomi trækkes en sløjfe af tyktarmen gennem et snit i din mave. Sløjfen åbnes og sys til din hud for at danne en åbning kaldet en stomi.

Stomaen har to åbninger, der er tæt på hinanden. Den ene er forbundet med den fungerende del af din tarm, hvor affald forlader din krop efter operationen.

Den anden åbning er forbundet med den “inaktive” del af din tarm, hvilket fører til din endetarm.

I nogle tilfælde kan en støtteenhed (en stang eller bro) bruges til at holde tyktarmssløjfen på plads, mens den heler. Det fjernes normalt efter et par dage.

Afslut kolostomi

Med en endekolostomi trækkes den ene ende af tyktarmen gennem et snit i din mave og sys til huden for at skabe en stomi.

En endekolostomi er ofte permanent, men midlertidige enekolostomier bruges undertiden i nødsituationer til behandling af tarmhindringer, tyktarmsskader eller tarmkræft.

Stomien

Stomaens position afhænger af den del af dit tyktarm, der er omdirigeret, men det er normalt på venstre side af din mave under din talje.

Hvis operationen er planlagt på forhånd, møder du en specialist stomisygeplejerske for at diskutere placeringen af stomien.

Stomaen vil være rød og fugtig og kan bløde let, især i starten – dette er normalt. Det bør ikke være smertefuldt, da det ikke har nogen nerveforsyning.

Stomas kan variere i form og størrelse – nogle er ret flade, mens andre stikker lidt ud.

Gendannelse fra en kolostomi

Efter en kolostomi skal du komme dig på hospitalet i et par dage.

Du må have:

En klar kolostomipose placeres over stomien, så den let kan overvåges og drænes. Den første taske er ofte ret stor – den erstattes normalt med en mindre taske, inden du går hjem.

Stoma sygeplejerske

Mens du kommer dig på hospitalet, vil en stomisygeplejerske vise dig, hvordan du plejer din stomi, herunder hvordan du tømmer og skifter pose.

Sygeplejersken lærer dig, hvordan du holder din stomi og den omgivende hud ren og fri for irritation, og giver dig råd om, hvordan du forhindrer infektion.

De forklarer også de forskellige typer udstyr, der er til rådighed, og hvordan man får nye forsyninger.

Når du forlader hospitalet, besøger en lokal stomisygeplejerske dig derhjemme, eller du kan blive bedt om at gå til en stomipleje.

Tager hjem

De fleste mennesker er godt nok til at forlade hospitalet 3 til 10 dage efter en kolostomi.

Når du er hjemme, skal du undgå anstrengende aktiviteter, der kan belaste din mave, såsom at løfte tunge genstande.

Din stomisygeplejerske vil give dig råd om, hvor hurtigt du kan gå tilbage til normale aktiviteter.

I de første par uger efter din operation kan du have mere vind end normalt (flatulens) og udflåd fra din stomi.

Dette skal begynde at blive bedre, når din tarm genopretter efter virkningerne af operationen.

At leve med kolostomi

At tilpasse sig livet med en kolostomi kan være udfordrende, men de fleste vænner sig til det med tiden.

Du er måske bekymret for, at dine daglige aktiviteter vil blive begrænset, og andre mennesker vil bemærke, at du har en kolostomipose.

Moderne colostomi-udstyr er diskret og sikkert, og du skal være i stand til at udføre de fleste af de aktiviteter, du har haft før, uden at opleve de symptomer, der gjorde colostomy nødvendig i første omgang.

Din specialiserede stomisygeplejerske vil være i stand til at give dig yderligere støtte og rådgivning, der hjælper dig med at tilpasse dig livet med en kolostomi.

Læs mere om at leve med kolostomi og komplikationer ved kolostomi .

Colostomy UK

Colostomy UK yder support, beroligelse og praktisk rådgivning til alle, der har haft eller er ved at have stomioperation.

Deres websted indeholder oplysninger om produkter, du måske finder nyttige, og indeholder også detaljer om stomigrupper i dit område.