Kolostomi – At leve med

Tilpasning til en kolostomi kan være vanskelig i starten, men det betyder ikke, at du ikke kan nyde et fuldt og aktivt liv.

Moderne kolostomiudstyr er diskret og sikkert, og du skal være i stand til at udføre de fleste af de aktiviteter, du har haft før.

Kolostomiposer og udstyr

En kolostomipose bruges ofte til at samle din poo (afføring). Det skal fjernes og udskiftes, når det er fyldt, normalt en til tre gange om dagen.

Der er også drænbare poser, der kun skal udskiftes hver en eller to dage. Disse kan være velegnede til personer, der har særlig løs afføring.

En specialiseret stomisygeplejerske, der normalt ser dig før og efter colostomi-operationen, hjælper dig med at vælge det mest passende colostomy-udstyr.

Der er en bred vifte af colostomi-apparater til rådighed, herunder:

 • en pose i ét stykke – posen og flangen (del, der klæber til din hud) er forbundet sammen; apparatet fjernes, når det er fyldt og derefter bortskaffes
 • en todelt pose – posen og flangen er separate, men kan tilsluttes; flangen kan efterlades på din hud i flere dage, og posen fjernes og bortskaffes flere gange om dagen

Kolostomiapparater er lavet af ikke-allergiske (allergivenlige) materialer for at reducere hudirritation. De indeholder også specielle filtre for at forhindre ubehagelig lugt.

Hvis du har regelmæssige og forudsigelige tarmmønstre, behøver du muligvis ikke altid at bære en kolostomipose. Men da lejlighedsvis lækage kan ske, anbefales det, at du bruger en lille stomihætte.

Yderligere produkter, der kan gøre det lettere at leve med en kolostomi, inkluderer:

 • støttebælter og bælter
 • deodorisere, der kan indsættes i dit apparat
 • beskyttende hudservietter
 • spray for at fjerne lim
 • beskyttende stomiringe
 • specielt designet undertøj og badetøj

Din stomisygeplejerske kan give dig mere information og rådgivning om udstyr.


Bestilling af forsyninger

Du får en første forsyning med colostomi-apparater samt dine receptoplysninger, inden du forlader hospitalet. Du kan få yderligere recepter fra din læge.

Din recept kan enten overføres til apoteket eller sendes til en specialiseret leverandør, der vil levere produkterne.

Du behøver ikke betale receptpligtige afgifter for permanent colostomi-udstyr. Men du bliver nødt til at betale receptpligtige gebyrer for en midlertidig kolostomi, medmindre du er over 60 år eller bliver behandlet for kræft .

Læs mere om receptudgifter oghjælp til receptomkostninger .

Hvis du skal betale receptpligtige afgifter, vil det sandsynligvis være mere omkostningseffektivt for dig at købe et receptpligtigt certifikat (PPC) , som giver dig rabat på gentagne recepter.

Kolostomi kunstvanding

Vanding er et alternativ til at bære et kolostomiapparat. Det indebærer at vaske dit tyktarm ud med vand hver dag eller hver anden dag.

For at gøre dette skal du forsigtigt indsætte en lille enhed i din stomi og fastgøre den til en pose fuld af vand.

Du flytter langsomt vand ind i tyktarmen, så det vasker det ud. Udstyret bortskaffes derefter, når processen er afsluttet. En hætte bruges til at dække din stomi mellem vandingerne.

Fordele ved kunstvanding inkluderer:

Ulemper ved kunstvanding inkluderer:

 • det er en tidskrævende proces, der tager 45 til 60 minutter at gennemføre, normalt dagligt
 • for de bedste resultater skal kunstvanding udføres på samme tid hver dag, hvilket kan være svært, når du er væk hjemmefra på ferie eller på arbejde

Vanding er ikke altid mulig. For eksempel er det ikke egnet til mennesker med Crohns sygdom eller diverticulitis , eller hvis du har strålebehandling eller kemoterapi .

Kunstvanding er sandsynligvis ikke tilrådeligt for små børn, da det er ret tidskrævende.

Kost

I de første par uger efter at have haft kolostomi, vil du sandsynligvis rådes til at have en diætfattig diæt.

Dette skyldes, at en fiberrig diæt kan øge størrelsen på din afføring, hvilket midlertidigt kan blokere din tarm. Efter omkring otte uger kan du normalt gå tilbage til en normal diæt.

Når du kommer dig, kan du begynde at spise en sund, afbalanceret kost, der indeholder masser af frisk frugt og grøntsager .

Du skal være i stand til at vende tilbage til den diæt, du tidligere har haft. Hvis du tidligere havde en begrænset diæt, skal du kunne genindføre de begrænsede fødevarer.

Lugt og vind

Mange mennesker er bange for, at deres kolostomi giver en lugt, som andre vil bemærke.

Alle moderne apparater har luftfiltre med trækul, som neutraliserer lugten.

De fleste mennesker vil være opmærksomme på lugten af deres kolostomi, fordi det er deres egen krop. Men nogen, der står ved siden af dig, vil ikke kunne lugte stomien.

Du får mere vind end normalt straks efter en kolostomi, men dette vil langsomt reduceres, når din tarm kommer sig.

Din stomisygeplejerske kan rådgive dig om produkter, du kan bruge til at reducere enhver lugt og give dig kostråd til at reducere vind.


Medicin

Mange lægemidler er designet til at opløses langsomt i dit fordøjelsessystem. At have kolostomi bør ikke ændre effektiviteten af din sædvanlige medicin.

Hvis du bemærker nogen tabletter i dit apparat, skal du fortælle det til din apotek eller læge, der vil anbefale en alternativ medicin.


Dyrke motion

I ugerne efter operationen anbefales normalt en mild træning for at hjælpe med at komme sig.

Hvor godt du kommer dig vil bestemme, hvor meget du kan udøve. Hvis du føler smerte, skal du straks stoppe.

Når du er kommet dig efter operationen, skal du gradvist kunne vende tilbage til din tidligere træningsrutine.

De fleste typer træning er mulige med stomi, herunder svømning, da alle kolostomiposer er vandtætte.

Colostomy UK har flere oplysninger om sport og motion efter en colostomi .

Arbejde

Når din tarm er helet, er der ingen grund til, at du ikke kan vende tilbage til arbejde.

Hvis dit job er særlig anstrengende og involverer en masse tunge løft, kan det være nødvendigt at bære et støttebælte eller en bælte. Din stomisygeplejerske kan rådgive dig om dette.

Det vil sandsynligvis tage flere måneder, før du er klar til at vende tilbage til arbejde. Det afhænger af, hvor godt du kommer dig, og hvilken type arbejde du udfører.

Du kan finde det meget trættende, når du vender tilbage, så til at begynde med kan det være muligt for dig at arbejde færre timer end normalt og udføre lettere opgaver.

Diskuter de potentielle muligheder med din arbejdsgiver, inden du gennemgår operationen.

Du behøver ikke fortælle dine arbejdskolleger om din kolostomi, medmindre du vil. Nogle mennesker finder det en god ide at fortælle en person på arbejdspladsen, hvis de har brug for support eller rådgivning.


Rejse

Der er ingen grund til, at du ikke kan rejse efter en kolostomi, men du bliver sandsynligvis nødt til at planlægge ekstra tid på din rejse.

De fleste stomiselskaber har en lille informationsfolder, som du altid kan have med dig, tilgængelig på flere forskellige sprog.

En vigtig ting for mennesker med kolostomi er en RADAR-nøgle. Dette giver dig adgang til offentlige handicappede toiletter, så du kan ændre dit kolostomiapparat, når du har brug for det.

Du kan få en RADAR-nøgle ved at kontakte Colostomy UK .

Køn

Der er flere praktiske spørgsmål, der kan have indflydelse på dit sexliv og dine forhold.

Kvinder

Kvinder, der har fået fjernet deres endetarm, kan synes at have sex i den traditionelle “missionærstilling” smertefuldt, fordi endetarmen understøtter skeden under sex. At prøve forskellige positioner kan hjælpe.

Efter operationen finder mange kvinder, at deres vagina er meget tørre, hvilket kan gøre sex ubehageligt. Påføring af smørende gelé inden sex kan hjælpe.

At have vægt på din stomi under sex kan være smertefuldt, så du vil måske undgå positioner, der kan forårsage smerte. Alternativt kan du beskytte stomien med en pude eller pude.

Din stomisygeplejerske kan give dig flere råd.

Mænd

At have en kolostomi kan påvirke blodtilførslen og nerveender til penis. Dette kan gøre det vanskeligt at få eller vedligeholde en erektion (erektil dysfunktion) .

Der er mange behandlinger for erektil dysfunktion, herunder en medicin kaldet sildenafil (Viagra), som hjælper med at øge blodtilførslen til penis.

Andre sexrelaterede problemer

Ud over de praktiske problemer kan du være bekymret for kropsbillede, selvtillid og hvordan din partner kan reagere på din kolostomi, hvilket også kan have en indflydelse på dit sexliv.

Det er vigtigt at understrege, at mange mennesker med kolostomi nyder et godt sexliv, men det kan tage flere måneder at opbygge tilliden og tilliden for at gøre dette muligt.

Hvis du har en langsigtet partner, vil du måske se, om de gerne vil se på dit stomi- og kolostomiudstyr.

Nogle mennesker ønsker at interessere sig, men andre finder det for foruroligende, i det mindste på kort sigt. Der er ingen rigtig eller forkert måde at reagere på, så prøv ikke at tage et afslag som en personlig afvisning.

Hvis udseendet af dit stomi- og colostomi-udstyr er afskrækkende under sex, kan du altid dække dem.

Andre tip, der kan forbedre dit sexliv inkluderer:

 • skifte dit apparat, før du har sex
 • ændre dit apparat til en lille stomihætte, før du har sex
 • dækker apparatet, hvis apparatets fornemmelse mod din hud er en distraktion
 • holder din sans for humor

Du bør undgå at have analsex (hvis endetarmen ikke er fjernet) efter en kolostomi, fordi det kan forårsage smertefuld tåreflåd og blødning. Tal med din stomisygeplejerske for mere information og rådgivning om dette.