Trigeminusneuralgi – Årsager

Den nøjagtige årsag til trigeminusneuralgi er ikke kendt, men det menes ofte at være forårsaget af kompression af trigeminusnerven eller af en anden medicinsk tilstand, der påvirker denne nerve.

Trigeminusnerven – også kaldet den femte kranialnerv – giver fornemmelse i ansigtet. Du har en på hver side.

Primær trigeminusneuralgi

Bevis tyder på, at trigeminusneuralgi i op til 95% af tilfældene er forårsaget af tryk på trigeminusnerven tæt på, hvor den kommer ind i hjernestammen, den laveste del af hjernen, der smelter sammen med rygmarven.

Denne type trigeminusneuralgi er kendt som primær trigeminusneuralgi.

I de fleste tilfælde skyldes trykket en arterie eller en ven, der klemmer (komprimerer) trigeminusnerven. Dette er normale blodkar, der tilfældigvis kommer i kontakt med nerven på et særligt følsomt punkt.

Det er ikke klart, hvorfor dette tryk kan forårsage smertefulde angreb hos nogle mennesker, men ikke andre, da ikke alle med en komprimeret trigeminusnerv vil opleve smerte.

Det kan være, at trykket på nerven hos nogle mennesker bærer sit beskyttende ydre lag (myelinskede) væk, hvilket kan medføre, at smertesignaler bevæger sig langs nerven. Dette forklarer dog ikke fuldt ud, hvorfor nogle mennesker har perioder uden symptomer (remission), eller hvorfor smertelindring er umiddelbart efter en vellykket operation for at flytte blodkarrene væk fra nerven.


Sekundær trigeminusneuralgi

Sekundær trigeminusneuralgi er det udtryk, der bruges, når trigeminusneuralgi er forårsaget af en anden medicinsk tilstand eller et problem, herunder: