Postherpetisk neuralgi

Postherpetisk neuralgi er vedvarende nervesmerter i et område, der tidligere er ramt af helvedesild.

Det anslås, at op til en ud af fem personer med helvedesild vil få postherpetisk neuralgi. Ældre mennesker er særligt udsatte.

Mange mennesker med postherpetisk neuralgi opnår fuld bedring inden for et år. Men symptomer varer lejlighedsvis i flere år eller kan være permanente.

Symptomer på postherpetisk neuralgi

Hovedsymptomet på postherpetisk neuralgi er intermitterende eller kontinuerlig nervesmerter i et område, der tidligere er ramt af helvedesild.

Smerten er blevet beskrevet som brændende, stikkende, skydning, ømhed, bankende eller som elektriske stød.

Det berørte område kan også:


  • føler dig stærkt kløende
  • være mere følsomme over for smerter end normalt
  • føle sig smertefuld som følge af noget, der normalt ikke ville gøre ondt, såsom en let berøring eller kølig brise

Hvornår skal jeg se din læge

Se din læge, hvis du har vedvarende smerter efter helvedesild. De kan rådgive dig om behandlingsmuligheder, herunder medicin, du kun kan få på recept.


Behandlinger for postherpetisk neuralgi

Medicin kan lette symptomerne på postherpetisk neuralgi, selvom det måske ikke lindrer smerten fuldstændigt.

Bredt tilgængelige smertestillende midler, såsom paracetamol og ibuprofen, hjælper normalt ikke, så din læge kan ordinere en anden type smertestillende middel.

Nogle lægemidler, der bruges til behandling af depression , virker også mod nervesmerter og bruges undertiden til postherpetisk neuralgi.

Læs mere om behandling af postherpetisk neuralgi .

Årsager til postherpetisk neuralgi

Varicella zoster-virus forårsager både skoldkopper og helvedesild.

I postherpetisk neuralgi forårsager virussen betændelse i nerverne under huden i det berørte område. Neuralgi er et medicinsk udtryk for smerter som følge af nervebetændelse eller skade.

Det er ikke klart, hvorfor nogle mennesker med helvedesild udvikler postherpetisk neuralgi, men stigende alder, smerter i det tidlige stadium af helvedesild og svær smerte gennem en episode af helvedesild er alle forbundet med en øget risiko for tilstanden.

Forebyggelse af postherpetisk neuralgi

Der er ingen bestemt måde at forhindre postherpetisk neuralgi på. Men hvis helvedesild behandles tidligt med antiviral medicin, reduceres risikoen for komplikationer såsom postherpetisk neuralgi.

Hvis du udvikler symptomer som smerter eller udslæt, der antyder helvedesild , skal du snarest muligt kontakte din læge for at diskutere, hvordan du tager en antiviral medicin.

At have helvedesild vaccination hjælper dig med at undgå at få infektionen i første omgang. Hvis du har haft helvedesild før, reducerer vaccinen også din risiko for at få den igen. Det er tilgængeligt på for nogle mennesker i 70’erne.

Læs mere om, hvem der kan få helvedesildvaccine .