Transurethral resektion af prostata (TURP) – Sådan udføres den

En transurethral resektion af prostata (TURP) udføres på hospitalet under bedøvelse. Du bliver normalt nødt til at blive på hospitalet i 1 til 3 dage.

Forberedelse til operation

Du bliver normalt bedt om at deltage i en forhåndsindlæggelsesaftale et par uger før din operation, så en læge eller sygeplejerske kan sørge for, at operationen passer til dig, og at du er godt nok til at få et bedøvelsesmiddel.

Dette kan omfatte test såsom blodprøver og et elektrokardiogram (EKG) for at kontrollere dit generelle helbred. Et EKG er en simpel test til at kontrollere dit hjertes elektriske aktivitet.

Du kan også bruge denne aftale som en mulighed for at stille spørgsmål om proceduren og diskutere eventuelle bekymringer, du har.

Sørg for at fortælle din læge eller sygeplejerske, hvis du i øjeblikket tager medicin for at forhindre blodpropper, såsom aspirin , warfarin eller clopidogrel . Disse medikamenter kan forårsage kraftig blødning under operationen, så du kan blive rådet til at stoppe med at tage dem i forkant af din operation.

Hvis du ryger, skal du prøve at skære ned eller give op helt inden din operation, da dette kan hjælpe med at reducere risikoen for potentielt alvorlige komplikationer såsom brystinfektioner og blodpropper .

Læs flere råd om, hvordan du holder op med at ryge .

Før proceduren

Du bliver normalt bedt om at komme ind på hospitalet dagen for operationen eller dagen før.

Du bliver bedt om at stoppe med at spise og drikke ca. 6 timer før operationen. Afhængigt af resultaterne af din præ-optagelsesvurdering kan du få kompressionstrømper for at forhindre blodpropper.

Lige før operationen udføres, får du et bedøvelsesmiddel for at forhindre smerter under proceduren. Den anvendte bedøvelsesmiddel kan være enten:

  • en generel bedøvelse – det betyder, at du vil være bevidstløs under hele proceduren
  • en spinal- eller epiduralbedøvelse – det betyder, at du vil være vågen under proceduren, men ikke være i stand til at føle noget under din talje

Operationen

En TURP udføres normalt ved hjælp af en enhed kaldet et resektoskop. Dette er et tyndt metalrør indeholdende et lys, kamera og trådsløjfe.

Kirurgen vil indsætte resektoskopet i urinrøret (røret, der fører urin ud af kroppen), før det føres til stedet for din prostata ved hjælp af lyset og kameraet.

En elektrisk strøm bruges til at varme ledningen op, og denne bruges til at skære en del af din prostata væk. Efter proceduren bruges et kateter (et tyndt, fleksibelt rør) til at pumpe væske ind i blæren og skylle stykker prostata, der er fjernet, væk.

En TURP kan tage op til 1 time, afhængigt af hvor meget af din prostata der skal fjernes.

Når proceduren er afsluttet, flyttes du tilbage til din hospitalafdeling, så du kan komme dig. Kateteret vil være på plads i et par dage, indtil du er i stand til at tisse normalt.

Ventetider

TURP betragtes normalt ikke som en presserende operation, hvilket betyder, at du muligvis bliver nødt til at vente flere måneder på, at den udføres.

Spørg din kirurg eller din læge om forventede ventetider, når proceduren drøftes med dig.

Læs mere om ventetider i .