Tennisalbue – Behandling

Tennisalbue er en selvbegrænsende tilstand, hvilket betyder, at den til sidst bliver bedre uden behandling.

Det kan dog ofte vare i flere uger eller måneder, fordi sener heler langsomt. I nogle tilfælde kan tennisalbuen vedvare i mere end et år.

En række enkle behandlinger kan hjælpe med at lindre smerterne i tennisalbuen. Det vigtigste, du kan gøre, er at hvile din skadede arm og stoppe med at udføre den aktivitet, der forårsagede problemet (se nedenfor).

At holde en kold komprimering, såsom en pose frosne ærter pakket ind i et håndklæde, mod din albue i et par minutter flere gange om dagen, kan hjælpe med at lindre smerten.

Invasive behandlinger, såsom kirurgi, vil normalt kun overvejes i svære og vedvarende tilfælde af tennisalbue, hvor ikke-kirurgiske tilgange ikke har været effektive.

Undgå eller ændre aktiviteter

Hvis du har tennisalbue, skal du stoppe med at udføre aktiviteter, der belaster berørte muskler og sener.

Hvis du bruger dine arme på arbejdspladsen til at udføre manuelle opgaver, såsom at løfte, skal du muligvis undgå disse aktiviteter, indtil smerten i armen forbedres.

Alternativt kan du muligvis ændre den måde, du udfører disse typer bevægelser på, så de ikke belaster din arm.

Tal med din arbejdsgiver om at undgå eller ændre aktiviteter, der kan forværre din arm og forværre smerten.


Smertestillende og NSAID’er

At tage smertestillende midler, såsom paracetamol , og ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) , såsom ibuprofen , kan hjælpe med at lette mild smerte og betændelse forårsaget af tennisalbue.

Ud over tabletter er NSAID’er også tilgængelige som cremer og geler (topiske NSAID’er). De påføres direkte på et bestemt område af din krop, såsom din albue og underarm.

Aktuelle NSAID’er anbefales ofte til muskuloskeletale tilstande, såsom tennisalbue, snarere end antiinflammatoriske tabletter. Dette skyldes, at de kan reducere betændelse og smerte uden at forårsage bivirkninger, såsom kvalme og diarré .

Nogle NSAID’er fås i håndkøb uden recept, mens andre kun er tilgængelige på recept. Din læge eller apotek kan anbefale et passende NSAID.

Læs mere om ikke-receptpligtig og receptpligtig medicin .

Fysioterapi

Din læge kan henvise dig til en fysioterapeut, hvis din tennisalbue forårsager mere alvorlige eller vedvarende smerter. Fysioterapeuter er sundhedspersonale, der bruger en række forskellige metoder til at genoprette bevægelse til sårede områder af kroppen.

Din fysioterapeut kan bruge manuelle terapiteknikker, såsom massage og manipulation, for at lindre smerte og stivhed og tilskynde blodgennemstrømningen til din arm. De kan også vise dig øvelser, du kan gøre for at holde din arm mobil og styrke dine underarmsmuskler.

Anvendelse af ortoser – såsom en bøjle, fastspænding, støtteforbindelse eller skinne – kan også anbefales på kort sigt.

Læs mere om fysioterapi .
Steroidinjektioner

Steroider er en type medicin, der indeholder menneskeskabte versioner af hormonet kortisol og bruges undertiden til behandling af særligt smertefulde muskuloskeletale problemer.

Nogle mennesker med tennisalbue kan blive tilbudt steroidinjektioner, når andre behandlinger ikke har fungeret.

Injektionen foretages direkte i det smertefulde område omkring din albue. Du får først lokalbedøvelse for at bedøve området og mindske smerten.

Steroidinjektioner giver kun sandsynligvis kortvarig lindring, og det har vist sig, at deres langsigtede effektivitet er dårlig. Hvis de hjælper, kan du blive tilbudt op til 3 injektioner i samme område med mindst et mellemrum på 3 til 6 måneder.

Shockwave-terapi

Shockwave-terapi er en ikke-invasiv behandling, hvor stødbølger med høj energi ledes gennem huden for at hjælpe med at lindre smerter og fremme bevægelse i det berørte område.

Hvor mange sessioner du har brug for afhænger af sværhedsgraden af din smerte. Du kan have lokalbedøvelse for at reducere smerter eller ubehag under proceduren.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) siger, at shockbølgebehandling er sikker, selvom den kan forårsage mindre bivirkninger, herunder blå mærker og rødme i huden i det område, der behandles.

Forskning viser, at shockwave-terapi i nogle tilfælde kan hjælpe med at forbedre smerten ved tennisalbuen. Det fungerer dog muligvis ikke i alle tilfælde, og der er behov for yderligere forskning.


PRP-injektioner

Blodpladerigt plasma (PRP) er en nyere behandling, der kan tilbydes af en kirurg på hospitalet til behandling af tennisalbue.

PRP er blodplasma indeholdende koncentrerede blodplader, som din krop bruger til at reparere beskadiget væv. Injektioner af PRP har vist sig at fremskynde helingsprocessen hos nogle mennesker, men deres langsigtede effektivitet vides endnu ikke.

Kirurgen tager en blodprøve fra dig og placerer den i en maskine. Dette adskiller de helbredende blodplader, så de kan tages fra blodprøven og injiceres i de berørte led. Proceduren tager normalt ca. 15 minutter.


Kirurgi

Kirurgi kan anbefales som en sidste udvej behandling i tilfælde, hvor tennisalbuen forårsager svær og vedvarende smerte. Den beskadigede del af senen fjernes for at lindre de smertefulde symptomer.