Rickets og osteomalacia – Årsager

Rickets forekommer normalt på grund af mangel på D-vitamin eller calcium, selvom det også kan være forårsaget af en genetisk defekt eller en anden helbredstilstand.

Mangel på D-vitamin og calcium

Den mest almindelige årsag til rakitis er mangel på D-vitamin eller calcium i et barns kost. Begge er afgørende for, at børn udvikler stærke og sunde knogler.

Kilder til D-vitamin er:

  • sollys – din hud producerer D-vitamin, når den udsættes for solen, og vi får det meste af vores D-vitamin på denne måde
  • mad – D-vitamin findes også i nogle fødevarer, såsom fedtet fisk, æg og berigede morgenmadsprodukter
  • kosttilskud

Calcium findes almindeligvis i mejeriprodukter, såsom mælk, ost og yoghurt og grønne grøntsager, såsom broccoli og kål.

Over tid vil en vitamin D eller calciummangel forårsage rakitis hos børn og bløde knogler (osteomalacia) hos voksne.

Se forebyggelse af rakitis for mere information og råd om, hvordan dit barn får nok D-vitamin og calcium.

Hvem er i fare?

Ethvert barn, der ikke får nok D-vitamin eller calcium, kan udvikle rakitis, men der er visse grupper af børn, der er mere udsatte.

For eksempel er rakitis mere almindelig hos børn af asiatisk, afrikansk-caribisk og mellemøstlig oprindelse, fordi deres hud er mørkere og har brug for mere sollys for at få nok D-vitamin.

Babyer født for tidligt risikerer også at udvikle rakitis, fordi de opbygger butikker med D-vitamin, mens de er i livmoderen. Babyer, der udelukkende ammer, især i længere tid end 6 måneder, kan også have en risiko for D-vitaminmangel.

Det anbefales, at:

  • gravide og ammende kvinder bør overveje at tage et dagligt tilskud indeholdende 10 mikrogram (mcg) D-vitamin fra mindst oktober til marts
  • babyer fra fødsel til 1 år , uanset om de udelukkende eller delvist ammer, bør få et dagligt tilskud indeholdende 8,5 til 10 mikrogram D-vitamin for at sikre, at de får nok
  • babyer, der fodres med modermælkserstatning, har ikke brug for et D-vitamintilskud, før de får mindre end 500 ml (ca. en pint) modermælkserstatning om dagen, fordi modermælkserstatningen er beriget med D-vitamin
  • børn i alderen 1 til 4 år bør få et dagligt supplement, der indeholder 10mcg D-vitamin

For mere information, læs hvem der skal tage vitamin D-tilskud .

Genetisk defekt

Sjældne former for rakitis kan også forekomme i nogle nedarvede (genetiske) lidelser. For eksempel er hypophosphatemic rakitis en genetisk lidelse, hvor nyrer og knogler behandler unormalt med phosphat.

Fosfat binder til calcium og er det, der gør knogler og tænder hårde. Dette efterlader for lidt fosfat i blodet og knoglerne, hvilket fører til svage og bløde knogler.

Andre typer genetiske rickets påvirker visse proteiner i kroppen, der bruges af D-vitamin.


Underliggende forhold

Lejlighedsvis udvikler rickets hos børn med sjældne former for nyre-, lever- og tarmtilstande. Disse kan påvirke absorptionen af vitaminer og mineraler.