Overgangsalderen – Behandling

Ikke alle kvinder ønsker behandling for at lindre symptomer på overgangsalderen , men behandlinger er tilgængelige, hvis du finder symptomerne særligt besværlige.

Hovedbehandlingen for menopausale symptomer er hormonerstatningsterapi (HRT) , selvom andre behandlinger også er tilgængelige for nogle af symptomerne.

Hormonerstatningsterapi (HRT)

HRT indebærer at tage østrogen for at erstatte faldet i din krops egne niveauer omkring overgangsalderen. Dette kan lindre mange af de tilknyttede symptomer.

Retningslinjer fra National Institute for Health and Care Excellence (NICE) siger, at HRT er effektiv og bør tilbydes kvinder med menopausale symptomer efter diskussion af risici og fordele.

Der er to hovedtyper af HRT:

 • kombineret HRT (østrogen og gestagen) – til kvinder med menopausale symptomer, som stadig har livmoderen (østrogen taget alene kan ellers øge risikoen for livmoderkræft )
 • kun østrogen HRT – til kvinder, der har fået fjernet livmoderen i en hysterektomi

HRT fås som tabletter, hudpletter, en gel, der kan gnides ind i huden eller implantater.

HRT er yderst effektiv til at lindre menopausale symptomer, især hedeture og nattesved, men der er en række bivirkninger, herunder ømhed i brystet, hovedpine og vaginal blødning. Det er også forbundet med en øget risiko for blodpropper og brystkræft hos nogle kvinder.

HRT anbefales ikke for nogle kvinder, såsom dem, der har haft visse typer brystkræft eller har høj risiko for at få brystkræft.

Din læge kan give dig flere oplysninger om risiciene og fordelene ved HRT for at hjælpe dig med at beslutte, om du vil tage det eller ej.

Læs mere om HRT .

Hedeture og nattesved

Hvis du oplever hedeture og nattesved som et resultat af overgangsalderen, kan enkle foranstaltninger undertiden hjælpe, såsom:

 • iført let tøj
 • holder dit soveværelse køligt om natten
 • tage et køligt brusebad, bruge en ventilator eller tage en kold drink
 • forsøger at reducere dit stressniveau
 • undgå potentielle udløsere, såsom krydret mad, koffein, rygning og alkohol
 • tager regelmæssig motion og taber sig, hvis du er overvægtig

Hvis rødmen og sveden er hyppig eller svær, kan din læge foreslå at tage HRT.

Hvis HRT ikke er egnet til dig, eller hvis du foretrækker ikke at have det, kan din læge anbefale andre lægemidler, der kan hjælpe, såsom clonidin (et lægemiddel med højt blodtryk ) eller visse antidepressiva .

Disse medikamenter kan forårsage ubehagelige bivirkninger, så det er vigtigt at diskutere risici og fordele med din læge, inden du starter behandlingen.

Humørsvingninger

Nogle kvinder oplever humørsvingninger, lavt humør og angst omkring overgangsalderen.

Selvhjælpsforanstaltninger som at få masser af hvile, tage regelmæssig motion og gøre afslappende aktiviteter som yoga og tai chi kan hjælpe. Medicin og andre behandlinger er også tilgængelige, herunder HRT og kognitiv adfærdsterapi (CBT) .

CBT er en type samtaleterapi, der kan forbedre humør og følelser af angst. Din læge kan muligvis henvise dig til CBT på eller anbefale muligheder for selvhjælp, såsom online CBT-kurser.

Antidepressiva kan hjælpe, hvis du er blevet diagnosticeret med depression .

Nedsat seksuel lyst

Det er almindeligt, at kvinder mister interessen for sex omkring overgangsalderen, men HRT kan ofte hjælpe med dette. Hvis HRT ikke er effektiv, kan du blive tilbudt et testosterontilskud.

Testosteron er det mandlige kønshormon, men det kan hjælpe med at genoprette sexlyst hos kvinder i overgangsalderen. Det er i øjeblikket ikke licenseret til brug hos kvinder, selvom det kan ordineres af en læge, hvis de tror, det kan hjælpe.

Mulige bivirkninger af testosterontilskud inkluderer acne og uønsket hårvækst .

Læs mere om tab af libido og kvindelige seksuelle problemer .

Vaginal tørhed og ubehag

Hvis din vagina bliver tør, smertefuld eller kløende som følge af overgangsalderen, kan din læge ordinere østrogenbehandling, der er sat direkte i din vagina som en pessar, creme eller vaginal ring.

Dette kan sikkert bruges sammen med HRT.

Du bliver normalt nødt til at bruge vaginal østrogen på ubestemt tid, da dine symptomer sandsynligvis vender tilbage, når behandlingen stopper. Imidlertid er bivirkninger meget sjældne.

Du kan også bruge vaginale fugtighedscreme eller smøremidler over-the-counter ud over eller i stedet for vaginal østrogen.

Læs mere om vaginal tørhed og sex, når du bliver ældre .

Svage knogler

Kvinder, der har været i overgangsalderen, har en øget risiko for at udvikle knogleskørhed (svage knogler) som et resultat af det lavere niveau af østrogen i kroppen.

Du kan reducere dine chancer for at udvikle osteoporose ved at:

 • tager HRT – HRT kan hjælpe med at forhindre osteoporose, skønt denne effekt ikke har en tendens til at vare, når behandlingen stopper
 • træner regelmæssigt – inklusive vægtbærende og modstandsøvelser
 • spise en sund kost, der indeholder masser af frugt, grøntsager og kilder til calcium , såsom fedtfattig mælk og yoghurt
 • får noget sollys – sollys på din hud udløser produktionen af D-vitamin , som kan hjælpe med at holde dine knogler stærke
 • stopper med at ryge og skære ned på alkohol
 • tager calcium- og / eller vitamin D-tilskud, hvis du ikke føler, du får nok af disse – drøft dette med din læge

Læs mere om overgangsalderen og knoglesundhed og forebyggelse af osteoporose .

Opfølgningsaftaler

Hvis du får behandling af dine menopausale symptomer, skal du vende tilbage til din læge til en opfølgende gennemgang efter 3 måneder og en gang om året derefter.

Under dine anmeldelser kan din læge:

 • Sørg for, at dine symptomer er under kontrol
 • spørg om eventuelle bivirkninger og blødningsmønstre
 • kontrollere din vægt og blodtryk
 • gennemgå den type HRT, du tager, og foretag de nødvendige ændringer
 • drøft, hvornår du kunne stoppe behandlingen, og hvordan dette kunne gøres

Mange kvinder har brug for behandling i et par år, indtil de fleste af deres menopausale symptomer er gået.


Supplerende og alternative behandlinger

Supplerende og alternative behandlinger, såsom urtemedicin og bioidentiske (“naturlige”) hormoner, anbefales ikke til symptomer på overgangsalderen, fordi det generelt er uklart, hvor sikkert og effektivt de er.

Nogle midler kan også interagere med anden medicin og forårsage bivirkninger.

Spørg din læge eller apoteket til råds, hvis du overvejer at bruge en supplerende behandling.


< /div> < /section> < section >
< div class = "mc-panel-with-label" >
< h2 class = "mc-panel-with-label__label" > Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside < /h2> < p > Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag ? < /p> < p > < a > Tag vores undersøgelse < /a>
< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/betingelser/overgangsalderen/symptomer/" > < span class = "mc-pagination__title" > Tidligere < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Symptomer < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>