Osteoporose – Årsager

Osteoporose får knogler til at blive svagere og mere skrøbelige. Nogle mennesker er mere udsatte end andre.

Knogler er tykkeste og stærkeste i dit tidlige voksne liv indtil din sene 20’ere. Du begynder gradvist at miste knogler fra omkring en alder af 35 år.

Dette sker for alle, men nogle mennesker udvikler knogleskørhed og mister knogler meget hurtigere end normalt. Dette betyder, at de har større risiko for brud.

Hvem er i fare for osteoporose

Osteoporose kan påvirke mænd og kvinder. Det er mere almindeligt hos ældre mennesker, men det kan også påvirke yngre mennesker.

Kvinder

Kvinder har større risiko for at udvikle knogleskørhed end mænd, fordi hormonændringerne, der sker i overgangsalderen, direkte påvirker knogletætheden.

Det kvindelige hormon østrogen er vigtigt for sunde knogler. Efter overgangsalderen falder østrogenniveauet. Dette kan føre til et hurtigt fald i knogletætheden.

Kvinder har endnu større risiko for at udvikle osteoporose, hvis de har:

Mænd

I de fleste tilfælde er årsagen til osteoporose hos mænd ukendt. Der er dog et link til det mandlige hormon testosteron, som hjælper med at holde knoglerne sunde.

Mænd fortsætter med at producere testosteron i alderdommen, men risikoen for osteoporose øges hos mænd med lave niveauer af testosteron.

Hos omkring halvdelen af mænd er den nøjagtige årsag til lave testosteronniveauer ukendt, men kendte årsager inkluderer:

Osteoporose risikofaktorer

Mange hormoner i kroppen påvirker knogleomsætningen. Hvis du har en forstyrrelse i de hormonproducerende kirtler, kan du have en højere risiko for at udvikle osteoporose.

Hormonrelaterede lidelser, der kan udløse osteoporose, inkluderer:

Andre faktorer, der menes at øge risikoen for knogleskørhed og knuste knogler, inkluderer:

Du kan finde ud af, om du er i fare ved at udføre Royal Osteoporosis Society’s online test .