Nyretransplantation – Hvad sker der?

Når en passende donor nyre findes, vil transplantationscentret kontakte dig. Personalet på centret vil kontrollere, at du ikke har nye medicinske problemer, og beder dig derefter om at gå til centret.

Når du hører fra transplantationscentret:

  • ikke spiser eller drikker noget
  • tage alle aktuelle lægemidler med dig
  • tag en pose tøj og vigtige genstande til dit hospitalsophold

Når du ankommer til transplantationscentret, bliver du hurtigt vurderet. Nogle af de tests, du havde ved din første vurdering, kan gentages for at sikre, at der ikke er udviklet nye medicinske tilstande. Test vil også blive udført for at sikre, at donornyren passer til dig.

Transplantationsproceduren skal udføres så hurtigt som muligt for at transplantationen skal have den bedste chance for succes. Når lægeteamet har bekræftet, at nyren er i god stand og er egnet, får du generel bedøvelse og føres til operationsstuen.

Operationen

Nyretransplantationsproceduren involverer 3 hovedfaser:

  • Først laves der et snit (snit) i din underliv (mave), hvorigennem den donerede nyre bringes på plads. Dine egne nyrer vil normalt blive efterladt, hvor de er, medmindre de forårsager problemer som smerte eller infektion.
  • For det andet er nærliggende blodkar knyttet til blodkarrene i den donerede nyre. Dette er for at give den donerede nyre den blodforsyning, den har brug for for at fungere korrekt.
  • Endelig er urinlederen (røret, der bærer urin fra nyren til blæren) af den donerede nyre forbundet med din blære.

Et lille plastrør kaldet en stent kan indsættes i urinlederen for at sikre en god strøm af urin i starten. Dette fjernes normalt ca. 6 til 12 uger senere under en mindre procedure kaldet cystoskopi .

Når nyren er korrekt på plads, vil snittet i din mave blive lukket med kirurgiske hæfteklammer, sting eller kirurgisk lim.

Selvom proceduren måske lyder relativt ligetil, er det meget krævende og kompleks operation, der normalt tager ca. 3 timer at gennemføre.

Efter operationen

Når du er kommet dig efter virkningerne af bedøvelsesmidlet, er det sandsynligt, at du vil føle noget smerte på stedet for snittet. Smertestillende medicin vil blive leveret, hvis det er nødvendigt.

Efter operationen begynder du straks behandling med medicin designet til at forhindre, at dit immunsystem afviser din nye nyre. Se at leve med en nyretransplantation for mere information om dette.

De fleste transplanterede nyrer begynder at arbejde med det samme, især hvis de kommer fra en levende donor, selvom det nogle gange kan tage et par dage eller uger at arbejde ordentligt. Hvis dette er tilfældet, skal du have dialyse i løbet af denne periode.

De fleste mennesker kan forlade hospitalet omkring en uge, men du bliver nødt til at deltage i hyppige aftaler i transplantationscentret, så din nyrefunktion kan vurderes, og der kan udføres test for at kontrollere, hvor godt dine medicin fungerer.

I den første måned efter operationen skal du muligvis have 2 til 3 aftaler om ugen. Men over tid bliver dine aftaler mindre hyppige. Efter et år, så længe du ikke har nogen alvorlige problemer, skal du kun være til stede en gang hver 3. til 6. måned.

Efter nyrekirurgi skal du være i stand til at vende tilbage til arbejde og normale aktiviteter inden for få måneder, forudsat at du gør gode fremskridt.