Kronisk nyresygdom – At leve med

Mange mennesker med kronisk nyresygdom (CKD) er i stand til at leve lange liv uden at blive urimeligt påvirket af tilstanden.

Selvom det ikke er muligt at reparere skader, der allerede er sket med dine nyrer, vil CKD ikke nødvendigvis blive værre.

CKD når kun et avanceret stadium i en lille andel af mennesker.

Men selvom din tilstand er mild, er det vigtigt at passe godt på dig selv for at forhindre, at det bliver værre og reducere risikoen for andre sundhedsmæssige problemer, såsom hjerte-kar-sygdomme .

Ser efter dig selv

Tag din medicin

Det er meget vigtigt, at du tager ordineret medicin, selvom du ikke føler dig utilpas. Nogle lægemidler er designet til at forhindre alvorlige problemer i fremtiden.

Det er også nyttigt at læse informationsfolderen, der følger med medicinen, om mulige interaktioner med andre lægemidler eller kosttilskud.

Spørg dit plejeteam, hvis du planlægger at tage smertestillende eller kosttilskud. Disse kan undertiden påvirke dine nyrer eller forstyrre din medicin.

Læs mere om apoteksmidler og nyresygdomme .

Tal også med dit plejeteam, hvis du er bekymret over den medicin, du tager, eller hvis du oplever bivirkninger.

Har en sund kost

En sund, afbalanceret diæt kan hjælpe med at forbedre dit generelle helbred og reducere risikoen for at udvikle yderligere problemer.

En afbalanceret diæt bør omfatte:

Du kan også få råd om diætændringer, der specifikt kan hjælpe med nyresygdom, såsom at begrænse mængden af kalium eller fosfat i din kost.

Træn regelmæssigt

Regelmæssig fysisk aktivitet kan også hjælpe med at forbedre dit generelle helbred.

Vær ikke bange for at træne. Motion er godt for alle med nyresygdom, uanset hvor alvorlig.

Ikke kun vil det øge din energi, hjælpe dig med at sove, styrke dine knogler, afværge depression og holde dig i form, det kan også reducere din risiko for problemer såsom hjertesygdomme .

Hvis du har mild til moderat CKD, bør din evne til at træne ikke reduceres. Du skal være i stand til at træne så ofte og så kraftigt som en person i samme alder som dig med sunde nyrer.

Hvis din tilstand er mere avanceret, eller hvis du allerede er i dialyse , vil din træningsevne sandsynligvis blive reduceret, og du kan blive åndenød og træt hurtigere.

Men motion er stadig gavnlig. Start langsomt og opbygg dig gradvist. Kontakt din læge, inden du begynder på et nyt træningsprogram.

Vil du vide mere

Stop rygning

Hvis du ryger, kan det stoppe med at ryge forbedre dit generelle helbred og reducere risikoen for mange andre sundhedsmæssige problemer.

Tal med en læge eller , stop med at ryge, hvis du har brug for hjælp til at holde op. De kan yde support og om nødvendigt ordinere rygestopbehandlinger .

Begræns dit alkoholforbrug

Du kan stadig være i stand til at drikke alkohol, hvis du har en nyresygdom, men det tilrådes ikke at overskride de anbefalede grænser på mere end 14 alkoholenheder om ugen.

Tal med din læge eller dit plejeteam, hvis du har svært ved at skære ned på den mængde alkohol, du drikker.

Find ud af mere om at skære ned på alkohol .

Bliv vaccineret

Nyresygdom kan lægge en betydelig belastning på din krop og gøre dig mere sårbar over for infektioner.

Alle med tilstanden opfordres til at have den årlige influenza jab og den engangs pneumokokvaccination .

Du kan få disse vaccinationer på din lægeoperation eller på et lokalt apotek, der tilbyder en vaccinationstjeneste.

Regelmæssig gennemgang og overvågning

Du har regelmæssig kontakt med dit plejeteam for at overvåge din tilstand.

Disse aftaler kan omfatte:

  • taler om dine symptomer – som om de påvirker dine normale aktiviteter eller bliver værre
  • en diskussion om din medicin – herunder om du oplever bivirkninger
  • test for at overvåge din nyrefunktion og generelle sundhed

Det er også en god mulighed for at stille spørgsmål, du har, eller rejse andre spørgsmål, du gerne vil diskutere med dit plejeteam.

Det kan også være en god idé at hjælpe med at overvåge din tilstand derhjemme – for eksempel ved at bruge en hjemmeblodtryksmåler.

Kontakt din læge eller dit sundhedsteam, hvis dine symptomer bliver værre, eller hvis du udvikler nye symptomer.


Forhold og støtte

At komme overens med en tilstand som CKD kan lægge en belastning på dig, din familie og dine venner. Det kan være svært at tale med folk om din tilstand, selvom de er tæt på dig.

At lære om CKD kan hjælpe dig og din familie med at forstå, hvad de kan forvente og føle mere kontrol over sygdommen, i stedet for at føle, at dit liv nu er domineret af CKD og dets behandling.

Vær åben om, hvordan du har det, og lad din familie og venner vide, hvad de kan gøre for at hjælpe. Men føl dig ikke genert over at fortælle dem, at du har brug for lidt tid til dig selv, hvis det er det, du har brug for.

Få hjælp

Din læge eller dit sundhedsteam kan berolige dig, hvis du har spørgsmål om din CKD, eller du kan finde det nyttigt at tale med en uddannet rådgiver, psykolog eller specialist telefonhjælpelinjer. Din lægeoperation vil have oplysninger om disse.

Nogle mennesker finder det nyttigt at tale med andre mennesker med CKD i en lokal supportgruppe eller gennem et internetchatrum.

Vil du vide mere?

Sex og graviditet

Køn

At have CKD kan påvirke et seksuelt forhold. Nogle par kommer tættere på efter en diagnose af CKD, mens andre finder ud af, at deres kære er påvirket af bekymringer om, hvordan de vil klare sygdommen.

Både mænd og kvinder kan have problemer med kropsbillede og selvtillid, og dette kan påvirke et forhold.

Problemer som erektil dysfunktion og nedsat sexlyst er også ret almindelige hos mennesker med CKD.

Prøv at dele dine følelser med din partner. Hvis du har problemer med sex, der ikke bliver bedre med tiden, skal du tale med dit plejeteam. Behandling og support er tilgængelig.

Vil du vide mere?

Graviditet

Hvis du har mild til moderat nyresygdom, er det usandsynligt, at din tilstand eller dens behandling vil påvirke dine chancer for at få børn.

Mere avanceret nyresygdom kan påvirke kvindens menstruationer og reducere en mands sædantal, hvilket kan gøre det vanskeligere at blive gravid, selvom det ikke betyder, at du ikke vil være i stand til at få et barn.

Det er vigtigt at bruge prævention, hvis du ikke ønsker at blive gravid.

Hvis du ønsker at prøve en baby, er det en god ide at tale med dit sundhedsteam for rådgivning først. Der kan være risici for mor og baby, og ændringer i din behandling eller kontrol kan være nødvendige.

Vil du vide mere?

Arbejde, økonomi og fordele

Kan jeg fortsætte med at arbejde?

Hvis du har det godt nok, kan du fortsætte med at arbejde, så længe du føler dig i stand.

Tal med din arbejdsgiver, så snart du føler, at din tilstand påvirker din evne til at udføre dit job, så du kan finde en løsning, der passer til jer begge. For eksempel kan det være muligt for dig at arbejde deltid.

Disability Discrimination Act 1995 kræver, at arbejdsgivere foretager rimelige tilpasninger for at hjælpe en person med et handicap.

Dette kan, hvor det er muligt, omfatte ændring eller ændring af opgaver, ændring af arbejdsmønstre, installation af specielt udstyr, frihed til at deltage i aftaler eller hjælp til rejser til arbejde.

Hvad sker der, hvis jeg ikke længere kan arbejde?

Hvis du skal stoppe med at arbejde eller arbejde på deltid på grund af CKD, kan det være svært for dig at klare det økonomisk.

Du har muligvis ret til en eller flere af følgende typer økonomisk støtte:

Vil du vide mere?

Ferier og forsikring

Hvis du har mild CKD, eller hvis du har fået en transplantation, bør det ikke være yderligere sundhedsmæssige problemer at tage på ferie, uanset om du opholder dig i Storbritannien eller rejser til udlandet.

Tal med dit plejeteam, inden du rejser, og sørg for at tage nok medicin med dig til at dække din rejse og noget backupmedicin, hvis du ender med at skulle være væk hjemmefra i længere tid end planlagt.

Hvis du er i dialyse, kan du stadig nyde ferien, hvis du bestiller din behandling, inden du går væk.

Hvis du vil rejse til en anden del af Storbritannien, skal du diskutere dine planer med din nyreenhed så tidligt som muligt, så de kan arrangere dialyse ved en enhed tæt på din destination.

I mange dele af landet begrænser manglen på faciliteter patienternes frihed til at rejse, men Kidney Care UK’s Dialyse Freedom-tjeneste har en “swap” -ordning for feriedialyse for at hjælpe med dialysetilgængelighed i andre områder.

Hvis du rejser til udlandet, kan det være lettere at arrangere dialyse med kort varsel, da nogle oversøiske centre har flere faciliteter, selvom feriedestinationer måske bliver booket op tidligt.

Det er en god ide at tegne en feriesygesikring ud over at bære EHIC. Enhver med nyresygdom skal erklære det som en eksisterende medicinsk tilstand på standardforsikringsansøgningsskemaer. Det kan udelukke dig fra nogle politikker.

Vil du vide mere?