Mesotheliom

Mesotheliom er en type kræft, der udvikler sig i foringen, der dækker den ydre overflade af nogle af kroppens organer. Det er normalt knyttet til asbesteksponering.

Mesothelioma påvirker hovedsageligt slimhinden i lungerne (pleural mesothelioma), selvom det også kan påvirke slimhinden i mave (peritoneal mesothelioma), hjerte eller testikler.

Mere end 2.600 mennesker diagnosticeres med tilstanden hvert år i Storbritannien. De fleste tilfælde diagnosticeres hos mennesker i alderen 60 til 80 år, og mænd er oftere ramt end kvinder.

Desværre er det sjældent muligt at helbrede lungehindekræft, selvom behandling kan hjælpe med at kontrollere symptomerne.

Symptomer på lungehindekræft

Symptomerne på mesotheliom har tendens til at udvikle sig gradvist over tid. De vises typisk ikke før flere årtier efter udsættelse for asbest.

Symptomer på lungehindekræft i slimhinden i lungerne inkluderer:

Symptomer på lungehindekræft i slimhinden i maven inkluderer:

Se din læge, hvis du har vedvarende eller bekymrende symptomer. Fortæl dem om enhver eksponering for asbest, du tidligere har haft.

Hvad forårsager lungehindekræft?

Mesotheliom er næsten altid forårsaget af eksponering for asbest, en gruppe mineraler lavet af mikroskopiske fibre, der plejede at være meget anvendt i byggeriet.

Disse små fibre kan let komme i lungerne, hvor de sidder fast og beskadiger lungerne over tid.

Det tager normalt et stykke tid, før dette medfører nogen åbenlyse problemer, hvor lungehindekræft typisk udvikler sig mere end 20 år efter udsættelse for asbest.

Brug af asbest blev fuldstændigt forbudt i 1112, så risikoen for eksponering er meget lavere i dag. Men materialer, der indeholder asbest, findes stadig i mange ældre bygninger.

Læs mere om asbest og mennesker med risiko for eksponering og undgå eksponering for asbest .

Hvordan mesotheliom diagnosticeres

Hvis din læge har mistanke om lungehindekræft, henviser de dig til en hospitalsspecialist for nogle tests.

Det kan være nødvendigt at udføre en række forskellige tests, herunder:

  • en røntgenbillede af brystet eller maven
  • en CT-scanning – et antal røntgenbilleder tages for at skabe et detaljeret billede af kroppen indvendigt
  • væskedræning – hvis der er ophobning af væske omkring lungerne eller i maven, kan en prøve fjernes ved hjælp af en nål indsat gennem huden, så væsken kan analyseres
  • en thoracoscopy eller laparoscopy – indersiden af brystet eller maven undersøges med et langt, tyndt kamera, der indsættes gennem et lille snit (snit) under sedation eller bedøvelse ; en vævsprøve (biopsi) kan fjernes, så den kan analyseres

Disse tests kan hjælpe med at diagnosticere lungehindekræft og vise, hvor langt det er spredt.

Behandlinger for lungehindekræft

Den bedste behandling for lungehindekræft afhænger af flere faktorer, herunder hvor langt kræften har spredt sig og dit generelle helbred.

Da lungehindekræft ofte diagnosticeres på et avanceret stadium, er behandlingen normalt fokuseret på at kontrollere symptomerne og forlænge livet så længe som muligt.

Dette er kendt som palliativ eller støttende pleje .

Mulige behandlinger inkluderer:

  • kemoterapi – dette er den vigtigste behandling for lungehindekræft og involverer brug af medicin til at mindske kræften
  • strålebehandling – dette indebærer anvendelse af højenergistråling til at dræbe kræftceller; det kan bruges til at bremse kræften og holde den under kontrol
  • kirurgi – en operation for at fjerne kræftområdet kan udføres, hvis mesotheliom opdages på et meget tidligt stadium, selvom det ikke er klart, om kirurgi er nyttig

Du har sandsynligvis også behandling for dine individuelle symptomer for at hjælpe dig med at føle dig så behagelig som muligt.

For eksempel kan regelmæssig dræning af væske fra brystet hjælpe din vejrtrækning, og stærke smertestillende midler kan hjælpe med at lindre din smerte.

Nogle gange udføres der en procedure for at stoppe væsken, der kommer tilbage igen, ved at få den udvendige del af lungerne til at klæbe sig ind i brystet (pleurodesis), eller der sættes et rør i brystet for at dræne væsken regelmæssigt derhjemme.

Dine læger bør diskutere disse behandlinger med dig.

Forventninger til lungehindekræft

Desværre har udsigterne for lungehindekræft tendens til at være dårlige. Dette skyldes, at det normalt ikke forårsager nogen indlysende symptomer indtil sent og kan udvikle sig ret hurtigt, når det når dette stadium.

Samlet set:

  • omkring halvdelen (50%) af mennesker med lungehindekræft lever mindst et år efter diagnosen
  • omkring 1 ud af 10 personer (10%) med lungehindekræft lever mindst 5 år efter diagnosen

Der er i øjeblikket omkring 2.500 dødsfald fra mesotheliom hvert år i Storbritannien. Dette antal forventes at falde i fremtiden, fordi asbest blev forbudt i 1112.

Mere information og support

Hvis du gerne vil vide mere om lungehindekræft, kan følgende organisationer give yderligere information, rådgivning og support:

Hvis du (eller en slægtning) blev udsat for asbest i Storbritannien, kan du have ret til en betaling som en del af en statsstyret bistandsordning:

En lignende ordning er også tilgængelig for folk, der blev udsat for asbest, mens de tjente i de væbnede styrker: