Diagnose af melanom

En diagnose af melanom begynder normalt med en undersøgelse af din hud.

Nogle praktiserende læger tager digitale fotografier af en mistanke om tumor, så de kan maile dem til en specialist til vurdering.

Da melanom er en relativt sjælden tilstand, vil mange praktiserende læger kun se en sag hvert par år. Det er vigtigt at overvåge dine modermærker og vende tilbage til din læge, hvis du bemærker ændringer. At tage billeder for at dokumentere eventuelle ændringer hjælper med diagnosen.

At se en specialist

Du vil blive henvist til en hudklinik for yderligere test, hvis der er mistanke om melanom. Du bør se en specialist inden for to uger efter at have set din læge.

En hudspecialist (hudlæge) eller plastikkirurg vil undersøge muldvarpen og resten af din hud. De kan fjerne muldvarpen og sende den til test (biopsi) for at kontrollere, om den er kræft. En biopsi udføres normalt ved hjælp af lokalbedøvelse for at bedøve området omkring muldvarpen, så du ikke føler nogen smerte.

Hvis kræft bekræftes, har du normalt brug for en anden operation, ofte udført af en plastikkirurg, for at fjerne et bredere hudområde. Dette er for at sikre, at ingen kræftceller efterlades i huden.

Yderligere test

Du får yderligere tests, hvis der er bekymring for, at kræften har spredt sig i andre organer, knogler eller dit blod.

Sentinel lymfeknude biopsi

Hvis melanom spreder sig, begynder det normalt at sprede sig gennem kanaler i huden (lymfeknuder) til den nærmeste gruppe kirtler (lymfeknuder). Lymfeknuder er en del af kroppens immunsystem. De hjælper med at fjerne uønskede bakterier og partikler fra kroppen og spiller en rolle i aktivering af immunsystemet.

En sentinel lymfeknudebiopsi er en test for at afgøre, om mikroskopiske mængder melanom (mindre end det ville vise sig ved enhver røntgen eller scanning) har spredt sig til dine lymfeknuder. Det gøres normalt af en speciel plastikkirurg, mens du er under generel bedøvelse .

En kombination af blåt farvestof og et svagt radioaktivt kemikalie injiceres omkring dit ar. Dette gøres normalt lige før det bredere hudområde fjernes. Opløsningen følger de samme kanaler i huden som ethvert melanom.

Den første lymfeknude, som farvestoffet og kemikaliet når, er kendt som “sentinel” lymfeknude. Kirurgen kan lokalisere og fjerne sentinelknuden og lade de andre være intakte. Knuden undersøges derefter for mikroskopiske pletter af melanom (denne proces kan tage flere uger).

Hvis sentinel lymfeknude er fri for melanom, er det yderst usandsynligt, at andre lymfeknuder påvirkes. Dette kan være betryggende, for hvis melanom når lymfeknuderne, er det mere sandsynligt, at det spredes andetsteds.

Hvis sentinel lymfeknude indeholder melanom, er der en risiko for, at andre lymfeknuder i samme gruppe også indeholder melanom.

Din kirurg bør diskutere fordele og ulemper ved at have en sentinel lymfeknude-biopsi, før du accepterer at have det.

Lymfeknude dissektion eller færdiggørelse lymfadenektomi

En operation for at fjerne de resterende lymfeknuder i gruppen er kendt som en komplet lymfeknude dissektion eller færdiggørelse lymfadenektomi. Igen skal du diskutere fordele og ulemper ved proceduren med din kirurg.

Andre tests, du måtte have, inkluderer:

Cancer Research UK har flere oplysninger om test til diagnosticering af melanom og tests til stadium melanom .

Melanomfaser

Sundhedspersonale bruger et iscenesættelsessystem kaldet AJCC-systemet til at beskrive, hvor langt melanom er vokset ind i huden (tykkelsen), og om det har spredt sig. Den type behandling, du modtager, afhænger af hvilket stadium melanom er nået.

Melanomfaser beskrives som:

  • Trin 0 – melanom er på overfladen af huden
  • Trin 1A – melanom er mindre end 1 mm tyk
  • Trin 1B – melanom er 1 mm til 2 mm tykt eller mindre end 1 mm tykt, og overfladen af huden er brudt (sårdannet), eller dens celler deler sig hurtigere end normalt
  • Trin 2A – melanom er 2 mm til 4 mm tykt, eller det er 1 mm til 2 mm tykt og sårdannet
  • Trin 2B – melanom er tykkere end 4 mm, eller det er 2 mm til 4 mm tykt og sårdannet
  • Trin 2C – melanom er tykkere end 4 mm og sårdannelse
  • Trin 3A – melanom har spredt sig til 1 til 3 nærliggende lymfeknuder, men de forstørres ikke; melanom er ikke såret og har ikke spredt sig yderligere
  • Trin 3B – melanom er sårdannet og har spredt sig i 1 til 3 nærliggende lymfeknuder, men de er ikke forstørret, eller melanom er ikke såret og har spredt sig i 1 til 3 nærliggende lymfeknuder, og de forstørres, eller melanom har spredt sig til små hudområder eller lymfekanaler, men ikke til nærliggende lymfeknuder
  • Trin 3C – melanom er sårdannet og har spredt sig i 1 til 3 nærliggende lymfeknuder, og de er forstørret, eller det spredes i 4 eller flere nærliggende lymfeknuder
  • Trin 4 – melanomcellerne har spredt sig til andre dele af kroppen, såsom lungerne, hjernen eller andre områder af huden

Cancer Research UK har flere oplysninger om stadierne af melanom .