Behandling for melanom

Kirurgi er den vigtigste behandling for melanom.

Hvis du har hudkræft i melanom, bliver du passet af et team af specialister, der skal omfatte en hudspecialist (hudlæge), en plastikkirurg, en specialist i strålebehandling og kemoterapi (onkolog), en ekspert i vævssygdomme (patolog) og en specialist sygeplejerske.

Når teamet hjælper dig med at beslutte din behandling, vil teamet overveje:

 • den type kræft, du har
 • kræftstadiet (dets størrelse og hvor langt den har spredt sig)
 • dit generelle helbred

Dit behandlingsteam vil anbefale, hvad de mener er den bedste behandlingsmulighed, men den endelige beslutning vil være din.

Inden du går på hospitalet for at diskutere dine behandlingsmuligheder, kan det være nyttigt at skrive en liste med spørgsmål, du kan stille specialist.

For eksempel vil du måske finde ud af fordelene og ulemperne ved bestemte behandlinger.

Læs mere om spørgsmål, du kan stille din læge .

Behandling af stadium 1 til 2 melanom

Behandling af stadium 1 melanom involverer kirurgi for at fjerne melanom og et lille hudområde omkring det. Dette er kendt som kirurgisk excision.

Kirurgisk excision udføres normalt ved hjælp af lokalbedøvelse , hvilket betyder at du vil være vågen, men området omkring melanom vil blive bedøvet, så du ikke føler smerte. I nogle tilfælde anvendes generel bedøvelse , hvilket betyder at du vil være bevidstløs under proceduren.

Hvis en kirurgisk excision sandsynligvis efterlader et betydeligt ar, kan det ske i kombination med et hudtransplantat . Imidlertid er hudklapper nu mere almindeligt anvendte, fordi arene normalt er mindre mærkbare end dem, der skyldes et hudtransplantat.

Læs mere om klappkirurgi .

Når melanom er fjernet, er der i de fleste tilfælde ringe mulighed for, at det vender tilbage, og der er ikke behov for yderligere behandling. De fleste mennesker (80 til 90%) overvåges i 1 til 5 år og udskrives derefter uden yderligere problemer.

Sentinel lymfeknude biopsi

En sentinel lymfeknudebiopsi er en procedure til at teste for spredning af kræft.

Det kan tilbydes folk med fase 1B til 2C melanom. Det gøres på samme tid som kirurgisk excision.

Du beslutter med din læge, om du vil have en sentinel lymfeknude-biopsi.

Hvis du beslutter at have proceduren, og resultaterne ikke viser nogen spredning til nærliggende lymfeknuder, er det usandsynligt, at du har yderligere problemer med dette melanom.

Hvis resultaterne bekræfter, at melanom har spredt sig til knudepunkter i nærheden, vil din specialist diskutere med dig, om der er behov for yderligere operation.

Yderligere kirurgi indebærer fjernelse af de resterende knuder, som er kendt som en lymfeknude dissektion eller færdiggørelse lymfadenektomi.

Behandling af stadium 3 melanom

Hvis melanom har spredt sig til nærliggende lymfeknuder (fase 3 melanom), kan det være nødvendigt med yderligere operation for at fjerne dem.

Trin 3 melanom kan diagnosticeres af en sentinel knudebiopsi, eller du eller et medlem af dit behandlingsteam har måske mærket en klump i dine lymfeknuder.

Diagnosen melanom bekræftes normalt ved hjælp af en nålebiopsi (fin nål aspiration) .

Fjernelse af de berørte lymfeknuder sker under generel bedøvelse.

Proceduren, kaldet en lymfeknude dissektion, kan forstyrre lymfesystemet, hvilket fører til ophobning af væsker i dine lemmer. Dette er kendt som lymfødem .

Cancer Research UK har flere oplysninger om operation for at fjerne lymfeknuder .

Behandling af stadium 4 melanom

Hvis melanom kommer tilbage eller spreder sig til andre organer, kaldes det melanom i fase 4.

Tidligere var helbredelse fra stadium 4 melanom meget sjælden, men nye behandlinger, såsom immunterapi og målrettede behandlinger, viser opmuntrende resultater.

Behandling for fase 4 melanom gives i håb om, at det kan bremse kræftens vækst, reducere symptomer og forlænge forventet levetid.

Du kan blive tilbudt operation for at fjerne andre melanomer, der er vokset væk fra det oprindelige sted. Du kan muligvis også have andre behandlinger til at hjælpe med dine symptomer, såsom strålebehandling og medicin.

Hvis du har avanceret melanom, kan du beslutte ikke at få behandling, hvis det sandsynligvis ikke vil forlænge din forventede levetid væsentligt, eller hvis du ikke har symptomer, der forårsager smerte eller ubehag.

Det er helt din beslutning, og dit behandlingsteam vil respektere det. Hvis du beslutter ikke at modtage behandling, stilles smertelindring og plejehjælp til rådighed, når du har brug for det. Dette kaldes palliativ pleje .

Immunterapi

Immunterapi bruges til behandling af avanceret (fase 4) melanom, og det tilbydes undertiden til mennesker med stadium 3 melanom som en del af et klinisk forsøg.

Immunterapi bruger medicin til at hjælpe kroppens immunsystem med at finde og dræbe melanomceller.

Flere forskellige lægemidler er tilgængelige, hvoraf nogle kan bruges alene (monoterapi) eller sammen (kombinationsbehandling).

De anvendte lægemidler inkluderer:

 • ipilimumab
 • nivolumab
 • pembrolizumab
 • talimogen laherparepvec

Disse lægemidler anbefales ofte til personer med tidligere behandlet eller ubehandlet avanceret melanom, der spredes eller ikke kan fjernes ved hjælp af kirurgi.

De gives enten via dryp eller ved injektion hvert par uger. Nogle lægemidler gives på kort sigt over et par uger. Andre gives på længere sigt.

Bivirkninger af immunterapi medicin inkluderer:

Målrettede behandlinger

Omkring 1 ud af 2 personer med melanom har en ændring (mutation) i et gen kaldet BRAF. Denne mutation får celler til at vokse og dele sig for hurtigt.

Målrettet medicin kan bruges til at målrette denne mutation for at bremse eller stoppe vækst af kræftceller.

Målrettede behandlinger for melanom inkluderer:

 • vemurafenib
 • dabrafenib
 • trametinib

Disse lægemidler kan anbefales som en behandling til mennesker, der har genmutationen og har en aggressiv type melanom i en del af deres krop eller melanom, der er spredt.

Bivirkningerne af disse lægemidler kan omfatte:

Cancer Research UK har flere oplysninger om immunterapi og målrettede behandlinger for melanom .

Strålebehandling og kemoterapi

Du kan have strålebehandling efter en operation for at fjerne dine lymfeknuder, og det kan også bruges til at lindre symptomerne på avanceret melanom. Kontrollerede doser af stråling bruges til at dræbe kræftcellerne.

Hvis du har avanceret melanom, kan du have en enkelt behandling eller et par behandlinger. Strålebehandling efter operationen består normalt af et kursus på 5 behandlinger om ugen (1 hver dag fra mandag til fredag) i flere uger. Der er en hviletid i weekenden.

Almindelige bivirkninger forbundet med strålebehandling inkluderer:

 • træthed
 • føler sig syg
 • mistet appetiten
 • hårtab
 • øm hud

Mange bivirkninger kan forebygges eller kontrolleres med receptpligtig medicin, så fortæl dit behandlingsteam, hvis du oplever nogen. Bivirkningerne ved strålebehandling bør gradvist mindskes, når behandlingen er afsluttet.

Kemoterapi bruges nu sjældent til behandling af melanom. Målrettede behandlinger og immunterapi er de foretrukne behandlingsmuligheder.

Melanomvacciner

Der er forskning i gang med at producere vacciner mod melanom, enten til behandling af avanceret melanom eller til brug efter operation hos mennesker med høj risiko for, at melanom vender tilbage.

De gives i øjeblikket kun som en del af et klinisk forsøg .

Cancer Research UK har flere oplysninger om melanomvacciner .

Opfølgning

Efter din behandling har du regelmæssige opfølgningsaftaler for at kontrollere, om:

 • der er tegn på, at melanom kommer tilbage
 • melanom har spredt sig til dine lymfeknuder eller andre områder af din krop
 • der er tegn på nye primære melanomer

Din læge eller sygeplejerske vil undersøge dig. De spørger om dit generelle helbred, og om du har spørgsmål eller bekymringer.

Du kan blive tilbudt behandlinger, såsom immunterapi, for at forsøge at forhindre, at melanom vender tilbage. Dette kaldes adjuvansbehandling.

Der er ikke meget bevis for, at adjuvant behandling hjælper med at forhindre melanom, der kommer tilbage, så det tilbydes i øjeblikket kun som en del af et klinisk forsøg .

Der er beviser for, at kontrolpunktterapier, som øger kroppens immunrespons på kræft, kan bruges i fremtiden, hvis kliniske forsøg giver bevis for, at de er effektive.

Cancer Research UK har flere oplysninger om opfølgningsaftaler .

Hjælp og support

At blive diagnosticeret med melanom kan være svært at håndtere. Du kan føle dig chokeret, ked af, følelsesløs, bange, usikker og forvirret. Disse typer følelser er naturlige.

Du kan spørge dit behandlingsteam om alt, hvad du er i tvivl om.

Din familie og venner kan være en stor kilde til støtte. At tale om kræft og hvordan du har det kan hjælpe både dig og dine familiemedlemmer med at klare situationen.

Nogle mennesker foretrækker at tale med folk uden for deres familie. Der er flere britiske baserede velgørenhedsorganisationer, der har specielt uddannet personale, som du kan tale med på en gratis hjælpelinje:

Cancer Research UK har også et afsnit om at leve med melanom .

Find flere kræftstøttetjenester i nærheden af dig .

Kliniske forsøg

Enhver ny kræftbehandling gives først til patienter i et klinisk forsøg .

Et klinisk forsøg er en streng måde at teste nye behandlinger på mennesker på. Patienter overvåges nøje for eventuelle virkninger lægemidlet har på kræften såvel som eventuelle bivirkninger.

Mange mennesker med melanom tilbydes adgang til kliniske forsøg.

Hvis du bliver bedt om at deltage i et klinisk forsøg, får du et informationsark, og hvis du beslutter at deltage, bliver du bedt om at underskrive en samtykkeerklæring .

Du kan når som helst trække dig tilbage fra et klinisk forsøg uden at det påvirker din pleje.