Den ‘mandlige overgangsalder’

Nogle mænd udvikler depression, tab af sexlyst, erektil dysfunktion og andre fysiske og følelsesmæssige symptomer, når de når slutningen af 40’erne til begyndelsen af 50’erne.

Andre symptomer, der er almindelige hos mænd i denne alder, er:

 • humørsvingninger og irritabilitet
 • tab af muskelmasse og nedsat evne til at træne
 • omfordeling af fedt, såsom at udvikle en stor mave eller “mandlige bryster” (gynækomasti)
 • en generel mangel på entusiasme eller energi
 • søvnbesvær (søvnløshed) eller øget træthed
 • dårlig koncentration og kortvarig hukommelse

Disse symptomer kan forstyrre hverdagen og lykke, så det er vigtigt at finde den bagvedliggende årsag og finde ud af, hvad der kan gøres for at løse det.

Er der sådan noget som en ‘mandlig overgangsalder’?

Den “mandlige overgangsalder” (undertiden kaldet andropausen) er et lidet nyttigt udtryk, der nogle gange bruges i medierne.

Denne etiket er vildledende, fordi den antyder, at symptomerne er resultatet af et pludseligt fald i testosteron i middelalderen, svarende til hvad der sker i den kvindelige overgangsalder . Det er ikke sandt.

Selvom testosteronniveauer falder, når mænd bliver ældre, er faldet konstant under 2% om året fra omkring 30 til 40 år, og det er usandsynligt, at det i sig selv vil give problemer.

En testosteronmangel, der udvikler sig senere i livet, også kendt som sene debut hypogonadisme, kan undertiden være ansvarlig for disse symptomer, men i mange tilfælde har symptomerne intet at gøre med hormoner.

Personlige problemer eller livsstilsproblemer

Livsstilsfaktorer eller psykologiske problemer er ofte ansvarlige for mange af disse symptomer.

For eksempel kan erektil dysfunktion , tab af libido og humørsvingninger være resultatet af enten:

Der er også fysiske årsager til erektil dysfunktion, såsom ændringer i blodkarrene, som kan ske sammen med enhver psykologisk årsag.

Find ud af mere om årsagerne til erektil dysfunktion

Psykologiske problemer skyldes typisk arbejds- eller forholdsproblemer, skilsmisse, pengeproblemer eller bekymring for aldrende forældre.

En “midlife crisis” kan også være ansvarlig. Dette kan ske, når mænd tror, at de har nået livets halvvejsfase.

Angst over det, de hidtil har opnået, enten i deres job eller i deres personlige liv, kan føre til en periode med depression.

Find ud af mere om den mandlige midlife-krise

Andre mulige årsager til “mandlig overgangsalder” inkluderer:

 • mangel på søvn
 • en dårlig diæt
 • manglende motion
 • drikker for meget alkohol
 • rygning
 • lavt selvværd

Senbegyndt hypogonadisme

I nogle tilfælde, hvor livsstils- eller psykologiske problemer ikke synes at være ansvarlige, kan symptomerne på den “mandlige overgangsalder” være resultatet af hypogonadisme, hvor testiklerne producerer få eller ingen hormoner.

Hypogonadisme er undertiden til stede fra fødslen, hvilket kan forårsage symptomer som forsinket pubertet og små testikler.

Hypogonadisme kan også lejlighedsvis udvikle sig senere i livet, især hos mænd, der er overvægtige eller har type 2-diabetes .

Dette er kendt som senbegyndt hypogonadisme og kan forårsage symptomer på “mandlig overgangsalder”.

Men dette er en usædvanlig og specifik medicinsk tilstand, der ikke er en normal del af aldring.

En diagnose af senbegyndt hypogonadisme kan normalt stilles på baggrund af dine symptomer og resultaterne af blodprøver, der bruges til at måle dine testosteronniveauer.

Hvad skal man gøre

Hvis du oplever nogen af disse symptomer, skal du kontakte din læge. De vil spørge om dit arbejde og dit personlige liv for at se, om dine symptomer kan være forårsaget af et mentalt helbredsproblem, såsom stress eller angst.

Hvis stress eller angst påvirker dig, kan du drage fordel af medicin eller en samtaleterapi, såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) .

Motion og afslapning kan også hjælpe.

Læse om:

Har jeg brug for hormonbehandling (HRT)?

Din læge kan også bestille en blodprøve for at måle dit testosteronniveau.

Hvis resultaterne antyder, at du har en testosteronmangel, kan du blive henvist til en endokrinolog, en specialist i hormonproblemer.

Hvis specialisten bekræfter denne diagnose, kan du blive tilbudt testosteronudskiftning for at rette op på hormonmangel, som skal lindre dine symptomer.

Denne behandling kan være enten:

 • tabletter
 • pletter
 • geler
 • implantater
 • injektioner