Lumbar dekompressionskirurgi – Recovery

Gendannelse efter lumbal dekompressionskirurgi afhænger af din kondition og aktivitetsniveau inden operationen. Dette er grunden til et kursus af fysioterapi før operationen kan anbefales.

Du opfordres til at gå og bevæge dig rundt dagen efter operationen, og det er sandsynligt, at du bliver udskrevet 1 til 4 dage bagefter.

Det tager cirka 4 til 6 uger for dig at nå dit forventede mobilitetsniveau og funktion (dette afhænger af sværhedsgraden af din tilstand og symptomer før operationen).

Når du vågner op efter lumbal dekompressionskirurgi, kan din ryg føles ondt, og du vil sandsynligvis være fastgjort til 1 eller flere rør.

Disse kan omfatte:

  • et dryp, der leverer væsker til en vene (intravenøst dryp) for at sikre, at du ikke bliver dehydreret
  • et afløb for at fjerne væske fra såret
  • et tyndt, fleksibelt rør indsat i blæren ( urinkateter ), hvis du har problemer med vandladning
  • en pumpe til afgivelse af smertestillende medicin direkte i dine årer

Rørene er normalt kun fastgjort i kort tid efter din operation.

Smerte

Umiddelbart efter operationen får du smerter i og omkring det område, hvor operationen blev udført. Du får smertelindring for at sikre, at du er komfortabel og for at hjælpe dig med at bevæge dig. De originale smerter i benene, du havde før operationen, forbedres normalt med det samme, men du skal fortælle sygeplejerskerne og din læge, hvis det ikke gør det.

Et meget lille antal mennesker har problemer med at urinere efter operationen. Dette er normalt midlertidigt, men i sjældne tilfælde kan komplikationer, såsom nerveskader, få benene eller blæren til at stoppe med at fungere korrekt. Det er vigtigt at fortælle din læge og sygeplejersker med det samme, hvis du har problemer.

Det kan tage op til 6 uger, før den generelle smerte og træthed efter din operation forsvinder helt.


Sting

Du har sømme eller hæfteklammer til at lukke eventuelle snit eller snit, der er foretaget under din operation. Dybe sting under huden opløses og behøver ikke fjernes. Hvis der anvendes opløselige stæk, behøver de ikke fjernes.

Sting eller hæfteklammer, der ikke kan opløses, fjernes 5 til 10 dage efter din operation. Før du forlader hospitalet, får du en aftale om at få dem fjernet.

Dine sømme kan være dækket af en simpel klæbestof, som et stort gips. Pas på ikke at få din dressing våd, når du vasker. Når du har fjernet dine sømme, har du ikke brug for en dressing og vil være i stand til at bade og brusebad som normalt.


Rehabilitering

Dit medicinske team vil have dig til at stå op og bevæge sig så hurtigt som muligt, normalt fra dagen efter operationen. Dette skyldes, at inaktivitet kan øge din risiko for at udvikle en blodprop i benet (DVT) , og bevægelse kan fremskynde genopretningsprocessen.

Efter din operation hjælper en fysioterapeut dig med at genvinde styrke og bevægelse. De lærer dig nogle enkle øvelser, du kan gøre derhjemme for at hjælpe dig med at komme dig.

Læs mere om fysioterapi .

At komme hjem

Du kan normalt gå hjem cirka 1 til 4 dage efter din operation. Hvor lang tid du har brug for at blive på hospitalet, afhænger af den specifikke type operation, du har haft, og dit generelle helbred.

Når du kommer hjem, er det vigtigt at tage tingene let i starten og gradvist øge dit aktivitetsniveau hver dag. Der er normalt behov for hjælp derhjemme i mindst den første uge efter operationen.

At være aktiv vil fremskynde dit opsving. Sørg for at udføre de øvelser, der anbefales af din fysioterapeut, og prøv ikke at sidde eller stå i samme stilling i mere end 15-20 minutter ad gangen, da dette kan få dig til at føle dig stiv og øm.

At gå er en god måde at holde sig aktiv på, men du bør undgå tunge løft, akavet vridning og læning, når du udfører hverdagens opgaver, indtil du har det bedre.

Du kan blive bedt om at vende tilbage til hospitalet for en eller flere opfølgningsaftaler i ugerne efter din operation for at kontrollere, hvordan du har det.

Arbejde

Hvornår du kan gå tilbage på arbejde, afhænger af, hvor hurtigt du helbreder efter operationen, og hvilken type job du udfører.

De fleste mennesker vender tilbage til arbejde efter 4 til 6 uger, hvis deres job ikke er for anstrengende. Hvis dit job involverer meget kørsel, løft af tunge genstande eller andre anstrengende aktiviteter, skal du muligvis være fri fra arbejde i op til 12 uger.


Kørsel

Inden du begynder at køre igen, skal du være fri for virkningerne af eventuelle smertestillende midler, der kan gøre dig døsig.

Du skal være komfortabel i kørestillingen og være i stand til at foretage et nødstop uden at opleve smerter (du kan øve dig uden at starte din bil).

De fleste mennesker er klar til at køre efter 2 til 6 uger afhængigt af operationens størrelse.

Nogle forsikringsselskaber forsikrer ikke chauffører i et par uger efter operationen, så kontroller hvad din politik siger, inden du begynder at køre.


Hvornår skal man søge lægehjælp

Ring til hospitalet, hvor du blev opereret, eller din læge for at få råd, hvis: