Lumbar dekompressionskirurgi – Risici

Som alle kirurgiske procedurer medfører lumbal dekompressionskirurgi en vis risiko for komplikationer.

Tilbagevendende eller vedvarende symptomer

Lumbal dekompressionskirurgi er generelt effektiv til at lindre symptomer som smerter i benene og følelsesløshed. Nogle mennesker har dog fortsat symptomer efter operationen eller udvikler symptomer igen inden for få år efter operationen.

Tilbagevendende symptomer kan være forårsaget af en svækket rygsøjle, en anden glidende skive eller dannelsen af ny knogle eller fortykket ledbånd, der lægger pres på din rygmarv. Ardannelse omkring nerverne kan også undertiden udvikle sig efter operationen, hvilket kan forårsage lignende symptomer som nervekompression.

Ikke-kirurgiske behandlinger, såsom fysioterapi , vil normalt blive prøvet først, hvis dine symptomer gentager sig, men yderligere kirurgi kan undertiden være nødvendig. Gentagne operationer har en højere risiko for komplikationer end førstegangsoperationer.

Desværre er der ingen effektiv behandling for ardannelse omkring nerverne. Du kan dog reducere din risiko for ardannelse ved at udføre regelmæssige øvelser som anbefalet af din fysioterapeut efter operationen.

Infektion

En af de mest almindelige komplikationer er en infektion, hvor snittet blev foretaget. Det kan normalt behandles med succes med antibiotika .

Blodpropper

Der er en risiko for at udvikle en blodprop efter lumbal dekompressionskirurgi, især i dit ben. Dette er kendt som dyb venetrombose (DVT) .

DVT kan forårsage smerter og hævelse i benet og kan i sjældne tilfælde føre til et alvorligt problem kaldet lungeemboli . Det er her, et stykke blodprop bryder af og blokerer et af blodkarrene i lungerne.

Risikoen for at udvikle en blodprop kan reduceres markant ved at forblive aktiv under dit opsving eller iført kompressionsstrømper for at forbedre din blodgennemstrømning. Læs mere om forebyggelse af DVT .

Dural tåre

Der er risiko for, at der opstår en dural tåre under alle typer rygmarvskirurgi, herunder lumbal dekompressionskirurgi. Dura er en vandtæt vævsæk, der dækker rygmarven og rygmarvenerverne.

Hvis tåren ikke identificeres og repareres på tidspunktet for operationen, kan det føre til cerebrospinalvæske (CSF), der lækker efter proceduren.

Din kirurg vil være opmærksom på risikoen for en dural tåre, og hvis det sker, vil de lukke tåre med sting. I de fleste tilfælde er reparationen vellykket, og der opstår ingen yderligere problemer eller problemer. Imidlertid kan yderligere korrigerende operationer være påkrævet i et lille antal tilfælde.


Lækage af cerebrospinalvæske

Under lumbal dekompressionskirurgi er der risiko for utilsigtet skade på foringen af nerven, hvilket kan føre til lækage af cerebrospinalvæske (CSF).

Hvis dette opdages under operationen, lappes det og repareres. Imidlertid kan små lækager nogle gange først synlige efter operationen, hvilket får problemer som hovedpine og såret til at lække. Yderligere operation for at reparere dette kan være nødvendigt.

Ansigtssår og synstab

Når du er placeret med forsiden nedad under lumbal dekompressionskirurgi, vil du hvile på din pande og hage, mens operationen udføres.

Anæstesilægen kontrollerer regelmæssigt for at sikre, at dette ikke forårsager problemer, men mange mennesker vågner op med et let pustet ansigt. I nogle tilfælde kan der udvikles et rødt ømme over panden eller hagen, hvilket kan vare flere dage.


Nerveskade og lammelse

Nogle patienter, der har kirurgi i lumbal dekompression, vil udvikle ny følelsesløshed eller svaghed i det ene eller begge ben som et resultat af operationen.

Lammelse er en usædvanlig, men alvorlig komplikation, der kan opstå som et resultat af lændehindedekompressionskirurgi.

Nerveskader og lammelse kan være forårsaget af en række forskellige problemer, herunder:

  • blødning inde i rygsøjlen (ekstradural spinal hæmatom)
  • lækage af spinalvæske (tilfældig durotomi)
  • utilsigtet skade på blodkarrene, der forsyner rygmarven med blod
  • utilsigtet skade på nerverne, når de flyttes under operationen

Død

Som med alle typer operationer er der en risiko for at dø under eller efter kirurgi i lumbal dekompression, selvom dette er sjældent. En blodprop, en dårlig reaktion på bedøvelsesmidlet og blodtab kan alle være livstruende.