Lumbar dekompressionskirurgi – Hvordan det udføres

Hvis du og din konsulent beslutter, at du kan drage fordel af lumbal dekompressionskirurgi, sættes du på en venteliste.

Din læge eller kirurg skal være i stand til at fortælle dig, hvor længe du sandsynligvis bliver nødt til at vente. Læs mere om ventetider .

Før operationen

For at hjælpe dig med at komme dig efter din operation og reducere risikoen for komplikationer hjælper det, hvis du er så fit som muligt inden operationen.

Så snart du ved, at du skal have kirurgi i lumbal dekompression, anbefales det at stoppe med at ryge (hvis du ryger), spise en sund, afbalanceret kost og tage regelmæssig motion .

Præoperativ vurdering

Du bliver bedt om at deltage i en præoperativ vurderingsaftale et par dage eller uger før din operation.

Under denne aftale kan du tage nogle blodprøver og en generel sundhedstjek for at sikre, at du er egnet til operation, samt en røntgen- eller magnetisk resonansbilleddannelse (MR) af din rygsøjle.

Denne vurdering er en god mulighed for at diskutere eventuelle bekymringer, du måtte have, eller stille spørgsmål om din operation.

Du skal få at vide, hvem der skal udføre din operation, og du kan blive introduceret til dem. Lumbal dekompressionskirurgi udføres enten af en neurokirurg eller en ortopædkirurg med erfaring inden for rygkirurgi.

Læs mere om operation og generelle råd om at gå på hospital .

Operationen

Du bliver indlagt på hospitalet enten dagen for din operation eller dagen før. Din kirurg og anæstesilæge vil forklare, hvad der vil ske under operationen. Dette giver dig mulighed for at stille spørgsmål, du måtte have.

Før operationen bliver du bedt om at underskrive en samtykkeerklæring for at bekræfte, at du ved, hvad der er involveret, og de potentielle risici.

Du bliver normalt bedt om ikke at spise eller drikke i ca. 6 timer før operationen.

Under lumbal dekompressionskirurgi ligger du normalt med forsiden nedad på en speciel buet madras for at give kirurgen bedre adgang til den berørte del af din rygsøjle og reducere trykket på brystet, underlivet og bækkenet.

Operationen udføres under generel bedøvelse , hvilket betyder at du vil sove under proceduren og ikke føle nogen smerte. Hele operationen tager mindst en time, men det kan tage meget længere tid, afhængigt af dens kompleksitet.

Det nøjagtige niveau af dekompression, der kræves, bestemmes ved hjælp af en røntgen. Der foretages et snit midt på ryggen og løber lodret langs rygsøjlen. Snittets længde afhænger af:

  • hvor mange ryghvirvler og / eller skiver der skal behandles
  • kompleksiteten af operationen
  • om fusion er blevet overvejet

Musklerne i ryggen løftes fra den bageste knogle for at udsætte ryggen af rygsøjlen. De berørte væv eller nerver fjernes lidt efter lidt og fjerner trykket fra rygmarven eller nerverne. Når tilstrækkelig dekompression er opnået, sys musklerne sammen igen, og snittet lukkes og sys op.

Kirurgiske procedurer

Målet med kirurgi i lumbal dekompression er at lindre trykket på din rygmarv eller nerver, samtidig med at du opretholder så meget af styrken og fleksibiliteten i din rygsøjle som muligt.

Afhængigt af den specifikke grund til, at du skal opereres, kan det være nødvendigt at udføre en række forskellige procedurer under din operation for at opnå dette.

Tre af de vigtigste anvendte procedurer er:

  • laminektomi – hvor en sektion af knogler fjernes fra en af dine ryghvirvler (rygmarvsben) for at lette trykket på den berørte nerve
  • diskektomi – hvor et afsnit af en beskadiget disk fjernes
  • spinal fusion – hvor 2 eller flere ryghvirvler er forbundet sammen med et knogletransplantat

Laminektomi

En laminektomi fjerner områder af knogler eller væv, der lægger pres på din rygmarv.

Kirurgen laver et snit (snit) over den berørte del af rygsøjlen ned til lamina (knoglen på din ryghvirvel) for at få adgang til den komprimerede nerve. Nerven trækkes tilbage mod midten af rygsøjlen, og en del af knoglen eller ledbåndet, der trykker på nerven, fjernes.

For at afslutte operationen lukker kirurgen snittet ved hjælp af sømme eller kirurgiske hæfteklammer.

Discektomi

En discektomi udføres for at frigøre trykket på dine rygmarvsnerver forårsaget af en udbulende eller glidende skive.

Som med en laminektomi vil kirurgen foretage et snit over det berørte område af din rygsøjle ned til lamina.

Kirurgen vil forsigtigt trække nerven væk for at udsætte den prolapsede eller udbulende skive, som de fjerner lige nok til at forhindre pres på nerverne. Det meste af disken vil blive efterladt for at fortsætte med at arbejde som støddæmper.

For at afslutte operationen vil kirurgen lukke snittet med sting eller kirurgiske hæfteklammer.

Spinal fusion

Spinal fusion bruges til at forbinde 2 eller flere ryghvirvler ved at placere en ekstra knoglesektion i rummet mellem dem.

Dette hjælper med at forhindre overdreven bevægelse mellem to tilstødende ryghvirvler, hvilket mindsker risikoen for yderligere irritation eller kompression af de nærliggende nerver og reducerer smerte og relaterede symptomer.

Den yderligere del af knoglen kan tages fra et andet sted i din krop (normalt hoften) eller fra en doneret knogle. For nylig er der anvendt syntetiske (menneskeskabte) knoglesubstitutter.

For at forbedre chancen for, at fusion bliver vellykket, kan nogle kirurger bruge skruer og forbindelsesstænger til at sikre knoglerne.

Derefter lukker kirurgen snittet med sting eller kirurgiske hæfteklammer.

Din kirurg kan give dig flere oplysninger om, hvilke procedurer der skal udføres under din operation.


Nøglehulskirurgi

Spinal dekompressionskirurgi udføres normalt gennem et stort snit i ryggen. Dette er kendt som “åben” operation.

I nogle tilfælde kan det være muligt for rygmarvsfusion at blive udført ved hjælp af en “nøglehul” -teknik kendt som mikroendoskopisk kirurgi. Dette udføres ved hjælp af et lille kamera og kirurgiske instrumenter indsat gennem et lille snit i ryggen. Kirurgen styres ved at se operationen på en videomonitor.

Mikroendoskopisk kirurgi er kompliceret og passer ikke til alle. Om det passer dig afhænger af det nøjagtige problem i lænden. Der er også en lidt højere risiko for utilsigtet skade under denne operation end ved en åben operation.

Nogle af de teknikker, der anvendes under mikroendoskopisk kirurgi, såsom at bruge en laser eller en opvarmet sonde til at brænde et afsnit af beskadiget skive væk, er relativt nye. Derfor er det stadig usikkert, hvor effektive eller sikre de kan være på lang sigt.

En fordel ved mikroendoskopisk kirurgi er, at den normalt har en meget kortere restitutionstid. I mange tilfælde kan folk forlade hospitalet dagen efter operationen er afsluttet.


Interspinøs distraktion

Interspinøs distraktion er en ny type lændeoperation for spinal stenose. Denne teknik indebærer at lave et lille snit over din rygsøjle og placere en metalenhed, kendt som en afstandsstykke, mellem 2 ryghvirvler, så de ikke kan bevæge sig på den underliggende nerve.

Interspinøs distraktion ser ud til at være sikker på kort sigt, men da det er en ny teknik, er det usikkert, hvordan det vil klare sig på lang sigt. En mulig risiko er, at afstandsstykket kan bevæge sig ud af position og kræve yderligere operation for at rette op.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) har flere oplysninger om interspinøse distraktionsprocedurer for lændehvirvelsøjlen (PDF, 92kb) .