Livmoderkræft – lever med

En kræftdiagnose er en udfordring for de fleste mennesker. Hvordan kræft påvirker dit daglige liv afhænger af kræftstadiet og de anvendte behandlinger.

Der er mange måder at få hjælp til at klare kræft. De fungerer ikke alle for alle, men en eller flere skal vise sig nyttige:

  • fortsæt med at tale med dine venner og familie – de kan være et stærkt supportsystem
  • kommunikere med andre i samme situation
  • lære om din tilstand
  • sætte rimelige mål
  • tag dig tid til dig selv

Vil du vide mere?

Efter behandling

Kvinder med livmoderkræft har normalt en hysterektomi. Dette kan være en større operation, og opsving kan tage fra 6 til 12 uger.

I løbet af denne tid bliver du nødt til at undgå at løfte ting – for eksempel børn og tunge indkøbsposer – og gøre tungt husarbejde. Du vil ikke være i stand til at køre i mellem 3 og 8 uger efter operationen.

De fleste kvinder har brug for 4 til 12 uger fri fra arbejde efter en hysterektomi. Gendannelsestiden afhænger af den type operation, du har, om der udvikler sig problemer eller ej, og hvilken type arbejde du vender tilbage til.

Nogle af behandlingerne for endometriecancer, især strålebehandling, kan gøre dig meget træt. Det kan være nødvendigt at tage en pause fra nogle af dine normale aktiviteter i et stykke tid. Vær ikke bange for at bede om praktisk hjælp fra familie og venner, hvis du har brug for det.

Opfølgning

Når dit behandlingsforløb er afsluttet, vil du sandsynligvis blive inviteret tilbage til regelmæssig kontrol. Ved kontrollen vil din læge undersøge dig – dette inkluderer sandsynligvis en intern undersøgelse – og muligvis udføre blodprøver eller scanninger for at se, hvordan din kræft reagerer på behandlingen.

Vil du vide mere?

Forhold og sex

Forhold til venner og familie

Det kan være svært at vide, hvordan man taler med dine venner og familie om din kræft, og de kan også have svært ved at tale med dig. Folk håndterer alvorlige problemer på forskellige måder.

Det er svært at forudsige, hvordan en kræftdiagnose vil påvirke dig. At være åben og ærlig om, hvordan du har det, og hvad din familie og venner kan gøre for at hjælpe, kan gøre dem rolige. Men føl dig ikke genert over at fortælle folk, at du vil have lidt tid til dig selv, hvis det er det, du har brug for.

Vil du vide mere?

Dit sexliv

Livmoderkræft og dens behandling kan påvirke dit sexliv. Dette kan ske på flere måder.

Hvis du ikke allerede har haft overgangsalderen, betyder det at fjerne æggestokkene, at du gennemgår en tidlig overgangsalder. Symptomer kan omfatte tør vaginal tørhed og tab af seksuel lyst.

Strålebehandling af kræft i endometri kan gøre din vagina smallere og mindre fleksibel. Nogle gange bliver vagina så snæver at have sex bliver svært.

For at stoppe dette sker, bør du tilbydes et sæt vaginale dilatatorer, som er plastkegler, du lægger i din vagina for at strække det. Du kan også strække din vagina ved at have sex eller ved at bruge dine fingre eller en vibrator.

Det er almindeligt, at kvinder mister interessen for sex efter behandling for livmoderkræft. Din behandling kan efterlade dig meget træt. Du kan føle dig chokeret, forvirret eller deprimeret over at blive diagnosticeret med kræft, og du kan også sørge over tabet af din fertilitet.

Det er forståeligt, at du måske ikke har lyst til at have sex, mens du skal klare alt dette. Prøv at dele dine følelser med din partner.

Hvis du føler, at du har problemer med sex, der ikke bliver bedre med tiden, vil du måske tale med en rådgiver eller sexterapeut.

Vil du vide mere?

At tale med andre

At blive diagnosticeret med kræft kan være svært for patienter og deres familier. Du bliver nødt til at håndtere de følelsesmæssige og praktiske vanskeligheder.

Med livmoderkræft er du nødt til at klare fysisk med at komme dig efter en hysterektomi såvel som den mulige følelsesmæssige virkning af at miste din livmoder.

Yngre kvinder bliver muligvis nødt til at se det faktum, at de ikke vil kunne få børn, og klare den sorg og vrede, der kan forårsage.

Det kan ofte hjælpe med at diskutere dine følelser og andre vanskeligheder med en uddannet rådgiver eller terapeut. Du kan bede om denne form for hjælp på ethvert stadium af din sygdom. Der er forskellige måder at finde hjælp og support på:

Vil du vide mere?

Penge og økonomisk støtte

Hvis du er nødt til at begrænse eller stoppe arbejdet på grund af din kræft, kan du finde det svært at klare økonomisk. Hvis du har kræft eller plejer en person med kræft, har du muligvis ret til økonomisk støtte.

Find tidligt ud af, hvilken hjælp der er tilgængelig for dig. Du kan bede om at tale med socialrådgiveren på dit hospital, som kan give dig de oplysninger, du har brug for.

Gratis recepter

Mennesker, der behandles for kræft, har ret til at ansøge om et certifikat, der giver gratis recept på al medicin, inklusive medicin til ikke-relaterede forhold.

Certifikatet er gyldigt i 5 år, hvorefter du kan ansøge om at blive fornyet. Du kan ansøge om et certifikat ved at tale med din læge eller kræft specialist.

Vil du vide mere?

At håndtere at dø

Hvis du bliver fortalt, at der ikke kan gøres mere for at behandle din livmoderhalskræft, vil din pleje fokusere på at kontrollere dine symptomer og hjælpe dig med at være så behagelig som muligt. Dette kaldes palliativ pleje.

Palliativ pleje inkluderer også psykologisk, social og åndelig støtte til dig og din familie eller plejere.

Vil du vide mere?