årsager til kræft i æggestokkene

Ovariecancer sker, når celler i æggestokkene vokser og formerer sig ukontrollabelt og producerer en klump væv kaldet en tumor.

Det er ikke klart, nøjagtigt hvorfor dette sker, men der er faktorer, der kan øge din risiko for at få kræft i æggestokkene.

Stigende alder

Risikoen for kræft i æggestokkene stiger, når du bliver ældre, hvor de fleste tilfælde sker efter overgangsalderen .

Cirka 8 ud af 10 kvinder diagnosticeret med kræft i æggestokkene er over 50, men nogle sjældne typer kræft i æggestokkene kan forekomme hos yngre kvinder.

Familiehistorie og gener

Du er mere tilbøjelige til at få kræft i æggestokkene, hvis du har en historie om det i din familie, især hvis en nær slægtning (søster eller mor) har haft det.

Nogle gange kan dette skyldes, at du har arvet en defekt version af et gen kaldet BRCA1 eller BRCA2. Disse øger din risiko for at udvikle både æggestokkene og brystkræft .

Men at have slægtninge med kræft i æggestokkene betyder ikke, at du helt sikkert har et defekt gen. Kun ca. 1 ud af 10 kræft i æggestokkene menes at være forårsaget af 1 af disse gener.

Velgørenhed Ovariecancer Action har et værktøj til at hjælpe dig med at kontrollere, om din familiehistorie sætter dig i fare for kræft i æggestokkene .

Tal med en læge, hvis du er bekymret for, at din familiehistorie kan betyde, at du har en højere risiko for kræft i æggestokkene. De kan henvise dig til at se en genetisk rådgiver, der kan foreslå at tage en test for at kontrollere for defekte gener.

Læs mere om genetisk testning af kræftrisikegener .

Hormonerstatningsterapi (HRT)

Det er blevet foreslået, at indtagelse af hormonbehandling (HRT) kan øge din risiko for kræft i æggestokkene. Men undersøgelser, der ser på dette, har hidtil haft modstridende resultater.

Det antages, at hvis der er nogen stigning i tilfælde af kræft i æggestokkene hos kvinder, der tager HRT, er risikoen meget lille.

Enhver øget risiko for kræft i æggestokkene antages at falde, når du holder op med at tage HRT.

Endometriose

Forskning har vist, at kvinder med endometriose kan være mere tilbøjelige til at udvikle kræft i æggestokkene.

I endometriose vokser cellerne, der normalt linje livmoderen, andre steder i kroppen, såsom i æggestokkene eller maven.

Disse celler opfører sig stadig som om de var i livmoderen, inklusive blødning i perioder . Men da der ikke er nogen måde for blødningen at forlade kroppen, bliver den fanget og forårsager smerte i det berørte område.

Andre faktorer

Andre ting, der kan øge din risiko for kræft i æggestokkene, inkluderer:

  • at være overvægtig eller overvægtig – at tabe sig gennem regelmæssig motion og en sund diæt kan medvirke til at sænke din risiko
  • rygning – stop med at ryge kan hjælpe med at reducere din risiko for kræft i æggestokkene og mange andre alvorlige helbredsproblemer
  • eksponering for asbest – et hvidligt materiale, der tidligere blev brugt i bygninger til isolering, gulve og tagdækning, men ikke længere bruges
  • brug af talkum – nogle undersøgelser har antydet, at brug af talkum mellem dine ben kan øge din risiko for kræft i æggestokkene, men beviset for dette er inkonsekvent, og enhver stigning i risikoen er sandsynligvis meget lille

Yderligere information