Leverkræft – Diagnose

For mange mennesker er den første fase af diagnosticering af leverkræft en konsultation med en læge, selvom risikopersoner normalt testes regelmæssigt for tilstanden.

Hvis du besøger din læge, spørger de om dine symptomer, hvornår de startede, og hvornår de kan mærkes. De vil også undersøge dig.

Hvis de føler, at du har brug for yderligere tests, henvises du til en hospitalsspecialist. Nogle af de tests, du måtte have, er beskrevet nedenfor.

Overvågning af leverkræft

Hvis du er i en højrisikogruppe til udvikling af leverkræft, såsom at have en leversygdom, anbefales regelmæssig screening – kendt som overvågning – ofte. Dette skyldes, at jo tidligere kræften er diagnosticeret, jo større er chancen for at helbrede den.

Overvågning udføres normalt hver sjette måned og involverer ofte:


 • ultralydsscanninger – højfrekvente lydbølger bruges til at skabe et billede af din lever, som kan fremhæve eventuelle abnormiteter
 • blodprøver – dit blod testes for et protein kaldet alphafetoprotein (AFP), som findes hos nogle mennesker med leverkræft

Overvågning anbefales normalt, hvis du har skrumpelever (ardannelse i leveren), selvom der er andre faktorer, der også kan påvirke din risiko for leverkræft.

De potentielle fordele ved overvågning bør diskuteres med dig, inden du går ind i et screeningsprogram.

Yderligere test

Testene ovenfor kan også bruges til at lede efter leverkræft hos mennesker, der ikke rutinemæssigt screenes.

Hvis disse indledende tests antyder, at der er en chance for, at du kan få leverkræft, vil en eller flere yderligere tests normalt blive anbefalet for at bekræfte diagnosen.

De yderligere tests inkluderer:


 • CT-scanninger – en række røntgenbilleder af din lever tages for at give et mere detaljeret tredimensionelt billede
 • MR-scanninger – brug et stærkt magnetfelt og radiobølger til at opbygge et billede af indersiden af din lever
 • biopsi – en nål indsættes i din mave (mave) for at fjerne en lille prøve af levervæv, som derefter testes i et laboratorium for kræftceller
 • laparoskopi – et lille snit foretages i din mave under generel bedøvelse (hvor du sover), og et fleksibelt kamera kaldet endoskop bruges til at undersøge din lever

Efter at disse tests er udført, er det normalt muligt at bekræfte en diagnose af leverkræft og bestemme tilstandens “fase”.

Iscenesættelse af leverkræft

Iscenesættelse er et udtryk, der bruges til at beskrive, hvor langt en bestemt kræft har spredt sig. Der er en række forskellige systemer, der bruges til at udføre leverkræft.

Mange specialister i leverkræft bruger kombinerede iscenesættelsessystemer, der inkluderer funktioner i både kræften og den underliggende leverfunktion til at fase en persons tilstand.

Dette skyldes, hvor lang tid en person lever, og hvor godt de tolererer potentielle behandlinger, vil ikke kun bestemmes af, hvor avanceret deres kræft er, men også af deres helbredsniveau, og hvor god deres underliggende leverfunktion er.

I Storbritannien bruger levercancer-specialister normalt et iscenesættelsessystem kaldet Barcelona Clinic Liver Cancer (BCLC) iscenesættelsessystem.

BCLC-iscenesættelsessystemet er baseret på, hvor godt din lever fungerer, hvor langt kræften har spredt sig og dit generelle helbred.

Der er 5 faser:

 • trin 0 – tumoren er mindre end 2 cm i diameter, og personen er meget godt og har normal leverfunktion
 • fase A – der er udviklet en enkelt tumor af enhver størrelse, eller der er 3 eller færre mindre tumorer mindre end 3 cm i diameter, og personen har det meget godt, og deres lever fungerer godt
 • fase B – der er flere tumorer i leveren, men personen har det godt, og deres leverfunktion fungerer godt
 • fase C – kræften har spredt sig i blodkar, lymfeknuder eller andre organer i kroppen, eller personen føler sig ikke særlig godt og er mindre aktiv, men leveren fungerer stadig godt
 • fase D – personen har alvorlig leverskade, eller de har det ikke godt og har brug for hjælp fra en plejeperson (er)

Læs mere om iscenesættelse af primær leverkræft på webstedet Cancer Research UK.