Lavt sædtal

Et lavt sædtal, også kaldet oligozoospermia, er hvor en mand har færre end 15 millioner sædceller pr. Milliliter sæd.

At have et lavt sædtal kan gøre det vanskeligere at blive gravid naturligt, selvom vellykkede graviditeter stadig kan forekomme.

Problemer med sædceller, herunder et lavt sædtal og problemer med sædkvaliteten, er ret almindelige. De er en faktor i omkring 1 ud af 3 par, der kæmper for at blive gravid.

Der er behandlinger tilgængelige på eller privat, der kan hjælpe dig med at blive far, hvis du har et lavt sædtal.

At få kontrolleret dit sædantal

Se din læge, hvis du ikke har formået at blive gravid efter 1 års forsøg på en baby.

Det er en god ide for både dig og din partner at få råd, da fertilitetsproblemer kan påvirke mænd og kvinder, og ofte er det en kombination af begge. Det er vigtigt at forstå, hvad det nøjagtige problem er, inden du beslutter dig for dine næste trin.

En af de tests, din læge kan arrangere, er en sædanalyse.

Det er her, en sædprøve analyseres for at kontrollere sædkvaliteten og kvantiteten. Resultaterne er normalt tilgængelige inden for en uge.

Hvis resultaterne ikke er normale, skal testen gentages for at sikre, at den var nøjagtig. Dette udføres normalt efter 3 måneder.

Din læge kan henvise dig til en specialist i mandlig infertilitet på dit lokale hospital eller fertilitetsklinik, hvis der findes problemer.

Testkits til sædtælling i hjemmet

Der er flere mandlige fertilitetssæt til mænd, der kan købes på apoteker. Disse tests hævder at indikere, om dit sædantal er lavt.

Det kan være fristende at prøve en af testene, hvis du hellere ikke vil se din læge, men du skal være opmærksom på, at:

  • selvom forskning fra producenterne antyder, at disse tests kan give en nøjagtig indikation af sædtal, er de ikke blevet grundigt undersøgt
  • nogle hjemmetestningssæt klassificerer et lavt sædantal som under 20 millioner sædceller pr. milliliter sæd, men nyere internationale retningslinjer siger, at alt over 15 millioner sædceller pr. milliliter sæd er normalt
  • nogle sæt kontrollerer kun antallet af sædceller, ikke andre ting, der kan påvirke fertiliteten, såsom hvor godt sædcellerne kan bevæge sig (motilitet) – det er bedst at bruge et sæt, der måler begge disse ting

Selvom disse tests undertiden kan give en nyttig indikation af dit sædtal, kan de også give dig falsk sikkerhed eller kan antyde, at dit sædantal er lavt, når det faktisk er helt normalt.

Det er bedre at se din læge til en ordentlig sædanalyse på et akkrediteret laboratorium, hvis du er bekymret for din fertilitet. Se, hvordan du bruger selvtestsæt sikkert for mere om problemerne med hjemmetestning.

Årsager til et lavt sædantal

I mange tilfælde er det ikke indlysende, hvad der forårsager et lavt sædantal.

Nogle gange er problemer med sædtal og kvalitet forbundet med:

Behandlinger for lavt sædantal

Hvis du eller din partner er blevet diagnosticeret med et lavt sædtal, er der flere muligheder.

Bliv ved med at prøve

Din læge kan oprindeligt foreslå at prøve at blive gravid lidt længere. Mange par bliver gravide inden for det andet år, de prøver.

Du kan hjælpe med at maksimere dine chancer for at blive gravid ved at:

Læs mere om, hvordan du forbedrer dine chancer for at blive far .

IVF

In vitro befrugtning (IVF) kan være en mulighed, hvis du har et lidt lavt sædtal, og du har forsøgt at blive gravid naturligt med din partner i mindst 2 år.

Under IVF fjernes et æg fra kvindens æggestokke og befrugtes med sæd i et laboratorium. Det befrugtede æg returneres derefter til kvindens livmoder for at vokse og udvikle sig.

Læs mere om IVF .

Intracytoplasmatisk sædinjektion (ICSI)

Intracytoplasmatisk sædinjektion (ICSI) er en type IVF-teknik, hvor en enkelt sæd injiceres direkte i et æg for at befrugte det. Det befrugtede æg overføres derefter til kvindens livmoder.

ICSI kan tilbydes, hvis du har forsøgt at blive gravid naturligt med din partner i mindst 2 år, og du har enten få eller ingen sæd i din sæd eller sæd fra dårlig kvalitet.

Før du får ICSI, skal du og din partner have en vurdering for at sikre, at behandlingen er passende.

Dette vil involvere spørgsmål om din medicinske og seksuelle historie og screeningstest for at kontrollere infektioner eller genetiske problemer, der kan påvirke din baby og chancerne for, at ICSI fungerer.

Human Fertilization & Embryo Authority (HFEA) har flere oplysninger om ICSI .

Donorinsemination

Donorinsemination betyder brug af sæd doneret af en anden mand.

Du kan overveje at bruge donorinsemination som et alternativ til ICSI, især hvis du har en genetisk lidelse, der kan overføres til alle børn. Det kan bruges som en del af IVF, hvis det er nødvendigt.

Hvis du overvejer donorinsemination, bør du tilbydes rådgivning som et par om konsekvenserne for dig og dine børn.

Læs mere om, hvad du har brug for at vide om brug af en sæddonor .

Gonadotrophin medicin

Hvis du har meget lave niveauer af gonadotrophinhormoner (som stimulerer produktionen af sæd), bør du tilbydes behandling med gonadotrophinmedicin for at forbedre din fertilitet.

Men hvis der ikke er fundet nogen årsag til dit unormale sædtal, vil du ikke blive tilbudt hormonbaserede lægemidler, da de ikke vides at forbedre fertiliteten i disse tilfælde.