Uafskårne testikler

Uafskårne testikler er en almindelig barndomstilstand, hvor en drengs testikler ikke er på deres sædvanlige sted i pungen.

Det anslås, at ca. 1 ud af 25 drenge er født med ikke nedstøbte testikler.

I de fleste tilfælde er ingen behandling nødvendig, da testiklerne normalt bevæger sig ned i pungen naturligt i de første 3 til 6 måneder af livet.

Men omkring 1 ud af 100 drenge har testikler, der forbliver nedadgående, medmindre de behandles.

Det medicinske udtryk for at have 1 eller 2 testede testikler er ensidig eller bilateral kryptorchidisme.

Hvornår skal jeg se din læge

Uafskårne testikler opdages normalt under den nyfødte fysiske undersøgelse, der udføres kort efter fødslen eller under en rutinemæssig kontrol efter 6 til 8 uger.

Se din læge, hvis du på et eller andet tidspunkt bemærker, at 1 eller begge dit barns testikler ikke er på det normale sted i pungen.

Uafskårne testikler er ikke smertefulde, og dit barn risikerer ikke øjeblikkelige helbredsproblemer, men de bør overvåges af en læge, hvis der er behov for behandling senere.

Hvad forårsager ikke nedstøbte testikler?

Under graviditet dannes testiklerne inde i en baby drengs mave (mave), før de langsomt bevæger sig ned i pungen omkring en måned eller 2 før fødslen.

Det vides ikke nøjagtigt, hvorfor nogle drenge er født med testede testikler. De fleste drenge med tilstanden er ellers helt sunde.

At blive født for tidligt (før den 37. uge af graviditeten) og have en lav fødselsvægt og en familiehistorie af ikke-nedstøbte testikler kan øge chancerne for, at en dreng bliver født med tilstanden.

Diagnosticering af ikke nedstøbte testikler

Uafskårne testikler kan normalt diagnosticeres efter en fysisk undersøgelse.

Dette vil afgøre, om testiklerne kan mærkes i nærheden af pungen (håndgribelig), eller om de overhovedet ikke kan mærkes (uhåndgribelige).

Denne fysiske undersøgelse kan undertiden være vanskelig, så din læge kan være nødvendigt at henvise dit barn til en børnelæge.

Ingen yderligere scanninger eller tests er nødvendige for at lokalisere testiklerne, hvis de kan mærkes af lægen.

Hvis de ikke kan mærkes, kan en del af den indledende kirurgiske behandling involvere nøglehullskirurgi (en diagnostisk laparoskopi ) for at se, om testiklerne er inde i maven.

Hvordan behandles ikke nedstøbte testikler

Hvis testiklerne ikke er faldet 6 måneder, er det meget usandsynligt, at de gør det, og behandling vil normalt blive anbefalet.

Dette skyldes, at drenge med ubehandlede testede testikler kan have fertilitetsproblemer senere i livet og øget risiko for at udvikle testikelkræft .

Behandling involverer normalt en operation kaldet en orchidopexy for at flytte testiklerne i den rigtige position inde i pungen. Dette er en relativt ligetil operation med en god succesrate.

Kirurgi udføres ideelt inden 12 måneders alderen. Hvis testede testikler behandles i en tidlig alder, kan risikoen for fertilitetsproblemer og testikelkræft reduceres.

Læs mere om behandling af ikke nedstøbte testikler .

Retractile testikler

Hos de fleste drenge kan testiklerne bevæge sig ind og ud af pungen på forskellige tidspunkter, normalt skifte position som følge af temperaturændringer eller følelser af frygt eller spænding.

Dette er en separat tilstand kendt som retractile testikler.

Retraktile testikler hos unge drenge er ikke bekymrende, da de berørte testikler ofte bosætter sig permanent i pungen, når de bliver ældre.

Men de skal muligvis overvåges i barndommen, fordi de undertiden ikke falder naturligt, og det kan være nødvendigt med behandling.

Se din læge, hvis du bemærker, at dit barns testikler ikke er inden for pungen. Din læge kan udføre en undersøgelse for at fastslå, om dit barns testikler er ubøjet eller trukket tilbage.