Gonoré


Gonoré er en seksuelt overført infektion (STI) forårsaget af bakterier kaldet Neisseria gonorrhoeae eller gonococcus. Det plejede at være kendt som “klappen”.

Hvordan gonoré spredes

De bakterier, der forårsager gonoré, findes hovedsageligt ved udledning fra penis og i vaginal væske.

Gonoré overføres let mellem mennesker gennem:

  • ubeskyttet vaginal, oral eller analsex
  • deling af vibratorer eller andet sexlegetøj, der ikke er blevet vasket eller dækket med et nyt kondom, hver gang de bruges

Bakterierne kan inficere indgangen til livmoderen (livmoderhalsen), røret, der fører urin ud af kroppen (urinrøret), endetarmen og, mindre almindeligt, halsen eller øjnene.

Infektionen kan også overføres fra en gravid kvinde til sin baby. Hvis du er gravid og muligvis har gonoré, er det vigtigt at blive testet og behandlet, før din baby er født.

Uden behandling kan gonoré forårsage permanent blindhed hos et nyfødt barn.

Gonoré spredes ikke ved at kysse, kramme, svømmehaller, toiletsæder eller dele bad, håndklæder, kopper, tallerkener eller bestik. Bakterierne kan ikke overleve uden for den menneskelige krop længe.


Symptomer på gonoré

Typiske symptomer på gonoré inkluderer en tyk grøn eller gul udflåd fra vagina eller penis, smerter ved tisse og hos kvinder blødning mellem perioder .

Men omkring 1 ud af 10 inficerede mænd og næsten halvdelen af de inficerede kvinder oplever ingen symptomer.

Bliver testet

Hvis du har nogle af symptomerne på gonoré, eller hvis du er bekymret for, at du har en STI, skal du besøge din lokale seksuelle sundhedsklinik for en test af seksuel sundhed.

Få mere at vide om at besøge en STI-klinik

Du kan også kontakte FPA’s seksuelle sundhedshjælpelinje på 0345122 8687.

Gonoré kan let diagnosticeres ved at teste en udledningsprøve, der opsamles ved hjælp af en vatpind. Hos mænd kan test af en urinprøve også diagnosticere tilstanden.

Det er vigtigt at blive testet så hurtigt som muligt, fordi gonoré kan føre til mere alvorlige langvarige sundhedsproblemer, hvis det ikke behandles, herunder bækkenbetændelsessygdom (PID) hos kvinder eller infertilitet .

Læs mere om diagnosticering af gonoré og de mulige komplikationer ved gonoré .

Behandling af gonoré

Gonoré behandles normalt med en enkelt antibiotikainjektion og en enkelt antibiotikatablet. Med effektiv behandling bør de fleste af dine symptomer forbedres inden for få dage.

Det anbefales normalt, at du deltager i en opfølgningsaftale en uge eller to efter behandlingen, så der kan udføres en ny test for at se, om du er fri for infektion.

Du bør undgå at have sex, indtil du har fået at vide, at du ikke længere har infektionen.

Tidligere vellykket behandling af gonoré gør dig ikke immun over for at fange den igen.


Hvem er berørt

Enhver, der er seksuelt aktiv, kan få gonoré, især mennesker, der ofte skifter partner eller ikke bruger en barriere til prævention , såsom kondom , når de har sex.

Gonoré er den næststørste bakterielle STI i Storbritannien efter klamydia .

I 2017 blev mere end 44.500 mennesker diagnosticeret med gonoré i England, hvor de fleste tilfælde ramte unge mænd og kvinder under 25 år.

Forebyggelse af gonoré

Gonoré og andre kønssygdomme kan med succes forhindres ved at bruge passende prævention og tage andre forholdsregler, såsom:


  • brug af mandlige kondomer eller kvindelige kondomer hver gang du har vaginal sex eller mandlige kondomer under analsex
  • ved hjælp af kondom til at dække penis eller en latex eller plast firkant (dæmning) til at dække de kvindelige kønsorganer, hvis du har oralsex
  • ikke at dele sexlegetøj eller vaske det og dække det med et nyt kondom, før nogen anden bruger det

Hvis du er bekymret for, at du måske har en STI, skal du besøge din lokale tandkød eller seksuel sundhedsklinik for rådgivning.

Få flere råd om STI’er