Larynx (strubehoved) kræft – Diagnose

Hvis du har symptomer på strubehovedkræft, såsom en hæs stemme og smerter, når du sluger, vil din læge spørge om dine symptomer og nyere medicinsk historie.

De kan også undersøge indersiden og ydersiden af din hals for abnormiteter, såsom klumper og hævelser.

Hvis der er mistanke om strubehovedkræft, vil du sandsynligvis blive henvist til øre-, næse- og halsafdelingen (ENT) på dit lokale hospital for yderligere test.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) anbefaler, at alle i alderen 45 år eller derover med vedvarende uforklarlig hæshed eller en uforklarlig klump i nakken skal have en aftale med en specialist inden for 2 uger.

De vigtigste tests, der kan udføres på hospitalet, er beskrevet nedenfor.

Nasendoskopi

En nasendoskopi er en procedure, der bruges til at få et klart overblik over strubehovedet.

Under proceduren indsættes et lille, fleksibelt rør med et lys- og videokamera i den ene ende ( endoskop ) i en af dine næsebor og føres ned på bagsiden af halsen. Billederne fra endoskopet vises på en skærm.

Du vil normalt være vågen, mens dette udføres, og det kan føles ubehageligt. En lokalbedøvelsesspray bruges undertiden til at bedøve din næse og hals på forhånd, så du ikke føler nogen smerte.

Laryngoskopi

Hvis det ikke var muligt at få et godt overblik over dit strubehoved under en nasendoskopi, eller hvis der blev set et muligt problem, kan du få en yderligere test kaldet laryngoskopi.

Ligesom en nasendoskopi indebærer denne procedure at bruge et endoskop til at undersøge din strubehoved. Endoskopet, der anvendes under en laryngoskopi, er dog længere og indsat gennem munden. Dette gør det muligt at se strubehovedet mere detaljeret.

En laryngoskopi kan være meget ubehagelig, så den udføres normalt under generel bedøvelse (hvor du sover). Du bør være i stand til at forlade hospitalet, så snart du er kommet dig efter virkningerne af bedøvelsesmiddel, som normalt er den samme dag eller dagen efter.

Biopsi

Under en nasendoskopi eller laryngoskopi kan din læge muligvis bruge små instrumenter til at fjerne en prøve af celler fra strubehovedet, så det kan undersøges for tegn på kræft. Dette er kendt som en biopsi .

Alternativt, hvis du har en klump i nakken, kan en nål og sprøjte bruges til at fjerne en vævsprøve. Dette er kendt som fin nål aspiration.

Yderligere test

Hvis resultaterne af biopsien viser, at du har kræft, og der er en risiko for, at den kan have spredt sig, vil du sandsynligvis blive henvist til yderligere test for at vurdere, hvor udbredt kræften er. Testene kan omfatte:


  • en computertomografi (CT) scanning – der tages en række røntgenstråler for at opbygge et mere detaljeret tredimensionelt billede af dit strubehoved og det omgivende væv
  • en magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) – et stærkt magnetfelt og radiobølger bruges til at producere et mere detaljeret billede af dit strubehoved og det omgivende væv
  • en PET-CT-scanning – en CT-scanning bruges til at tage billeder af indersiden af din krop, efter at du er blevet injiceret med et mildt radioaktivt stof, der hjælper med at vise kræftområder mere tydeligt
  • en ultralydsscanning – højfrekvente lydbølger bruges til at kontrollere tegn på kræft i lymfeknuderne (kirtler, der findes i hele kroppen) nær strubehovedet

Iscenesættelse og klassificering

Når disse tests er afsluttet, skal din læge være i stand til at fortælle dig omfanget af kræften. Dette er kendt som kræftens fase og grad.

Sundhedspersonale bruger et system kaldet TNM-systemet til at iscenesætte kræft i strubehovedet. T beskriver tumorens størrelse, N beskriver, om kræft har spredt sig til lymfeknuderne, og M giver en indikation af, om kræften har spredt sig til andre dele af kroppen.

  • T-trinnet er angivet som et tal fra 1 til 4 – Små tumorer begrænset til en del af strubehovedet er beskrevet som T1-tumorer, og store tumorer, der er vokset til væv uden for strubehovedet, beskrives som T4.
  • N-stadiet er angivet som et tal fra 0 til 3 – N0 betyder, at lymfeknuderne ikke påvirkes, mens trin N2 til N3 betyder, at 1 eller flere lymfeknuder er påvirket.
  • M-scenen er givet som enten M0 eller M1 – M0 betyder, at kræften ikke har spredt sig til andre dele af kroppen, og M1 betyder, at den har.

Der er også tre forskellige kvaliteter (1 til 3), der bruges til at beskrive kræft i strubehovedet. Kræft i lavere grad, såsom klasse 1, har tendens til at vokse langsommere og er mindre tilbøjelige til at sprede sig. Kræft i højere grad, såsom klasse 3, vokser hurtigt og er mere tilbøjelige til at sprede sig.

Cancer Research UK har flere oplysninger om stadier og grader af strubehovedkræft .