Larynx (strubehoved) kræft – Årsager

Larynx kræft er forårsaget af ændringer i cellerne i strubehovedet, selvom det ikke er præcist, hvorfor dette sker.

Alle kræftformer begynder med en ændring i en celles DNA. DNA giver vores celler et grundlæggende sæt instruktioner, som hvornår de skal vokse og reproducere.

En ændring i DNA kan ændre de instruktioner, der styrer cellevækst, hvilket betyder, at celler fortsætter med at vokse i stedet for at stoppe, når de skal. Dette får cellerne til at reproducere på en ukontrollabel måde og producere en vækst af væv kaldet en tumor.

Det vides ikke, hvorfor DNA’et inde i strubehovedets celler påvirkes i tilfælde af strubehovedkræft. Men det ser ud til, at udsættelse for ting, der kan skade cellerne og vævet i strubehovedet, øger risikoen for kræftudvikling.

Hvad kan øge din risiko?

En række ting kan øge dine chancer for at udvikle kræft i strubehovedet.

Alkohol og tobak

Alkohol og tobak er de 2 vigtigste ting, der kan øge din risiko for at udvikle kræft i strubehovedet. Det antages, at de indeholder kemikalier, der kan beskadige cellerne i strubehovedet.

Jo mere du drikker eller ryger, jo større er din risiko for at udvikle kræft i strubehovedet.

Folk, der ryger mere end 25 cigaretter om dagen, eller mennesker, der har røget i mere end 40 år, har vist sig at være omkring 40 gange mere tilbøjelige til at udvikle strubehovedkræft end mennesker, der ikke ryger.

Sammenlignet med mennesker, der ikke drikker, er folk, der regelmæssigt drikker store mængder alkohol, ca. 3 gange mere tilbøjelige til at udvikle strubehovedkræft.

Hvis du drikker og ryger, øges din risiko for strubehovedkræft yderligere. Ved at stoppe både med at drikke og ryge kan du reducere risikoen for at udvikle tilstanden betydeligt. Læs mere om forebyggelse af strubehovedkræft .

Familie historie

Mennesker, der har en førstegrads slægtning (forælder, søskende eller barn), der er diagnosticeret med kræft i hoved eller hals, menes at være dobbelt så sandsynligt at udvikle strubehovedkræft som en person uden familiehistorie.

Kost

Der er beviser for, at en diæt med højt rødt kød, forarbejdet mad og stegt mad kan øge din risiko for at udvikle strubehovedkræft.

At have en ” middelhavskost ” eller en diæt, der indeholder masser af frugt og grøntsager, kan reducere din risiko. Læs mere om forebyggelse af strubehovedkræft .

Humant papillomavirus (HPV)

Human papillomavirus (HPV) er navnet på en gruppe vira, der påvirker huden og fugtige membraner, der strækker sig over kroppen, såsom dem i livmoderhalsen (livmoderhalsen), anus, mund og hals.

HPV vides at forårsage ændringer i livmoderhalsens celler, hvilket kan føre til livmoderhalskræft . Det antages, at virussen kan have en lignende effekt på halsens celler. HPV spredes ofte under sex, herunder oralsex.

Eksponering for skadelige stoffer

At have et job, hvor du udsættes for høje niveauer af visse stoffer, kan også øge din risiko for at udvikle strubehovedkræft. Disse inkluderer:

  • asbest
  • kul eller træstøv
  • maling eller dieseldampe
  • nikkel
  • svovlsyre dampe
  • formaldehyd (et kemikalie, der anvendes i en lang række industrielle processer, såsom malingsproduktion og kosmetik)
  • isopropylalkohol (ofte brugt som rengøringsmiddel)