Kyphosis – Diagnose

Kyphosis kan normalt diagnosticeres ved at undersøge din ryg og tage en røntgen.

Undersøgelse

Under undersøgelsen kan din læge bede dig om at lave en række øvelser for at vurdere, om din balance og bevægelsesområde er påvirket.

Din læge kan også bede dig om at lægge dig ned, så de kan se, om krumningen i din rygsøjle er forårsaget af dårlig kropsholdning eller et strukturelt problem.

Selvom det ikke altid er tilfældet, er det sandsynligt, at din kyfose er forårsaget af dårlig kropsholdning (kropsholdning), hvis din rygsøjle retter sig, når du ligger ned.

Men hvis din rygsøjle stiller kurver, mens du ligger ned, er det sandsynligt, at kyphose er forårsaget af et problem med strukturen i din rygsøjle, som det findes i Scheuermanns eller medfødte typer af kyphosis.


Røntgen og scanninger

En røntgen kan normalt bekræfte diagnosen og bestemme årsagen til kyfosen.

Yderligere scanninger kræves normalt kun, hvis der planlægges kompleks behandling, såsom operation, eller hvis du har yderligere symptomer, der tyder på, at dit nervesystem er blevet påvirket, såsom følelsesløshed i dine arme eller ben.

Hvis du har brug for yderligere scanninger, har du sandsynligvis en:

Voksne

Hvis du udvikler kyphose i voksenalderen, har du normalt brug for nogle yderligere tests for at bestemme den underliggende årsag.

De tests, du vil blive henvist til, afhænger af eventuelle yderligere symptomer, du har. De kan omfatte:


  • blodprøver – som kan kontrollere infektioner såsom tuberkulose
  • en skanning af knogletæthed – en type røntgen for at vurdere, hvor stærke dine knogler er; dette kan være nyttigt til diagnosticering af tilstande, der forårsager svækkelse af knoglerne, såsom osteoporose eller Pagets sygdom
  • CT- og MR-scanninger