Kyphosis – Behandling

De fleste tilfælde af kyphose kræver ikke behandling.

Kyphose forårsaget af dårlig kropsholdning (postural kyphosis) kan normalt korrigeres ved at forbedre din kropsholdning.

Hvis et barn har kyphose som følge af unormalt formede ryghvirvler (Scheuermanns kyphose), afhænger behandlingen af faktorer som:

 • personens alder
 • deres køn
 • sværhedsgraden af kurven
 • hvor fleksibel kurven er

Tilstanden holder normalt op med at udvikle sig, når et barn er ældre og er stoppet med at vokse.

Kirurgi er ofte påkrævet for børn født med medfødt kyphose.

Mild kyfose

Hvis du har mild til moderat kyphose, kan det være muligt at kontrollere dine symptomer ved hjælp af smertestillende medicin og motion.

Smertestillende medicin og motion

Over-the-counter smertestillende midler, såsom ibuprofen eller paracetamol , kan hjælpe med at lindre rygsmerter .

Regelmæssig træning og et kursus af fysioterapi kan anbefales til at styrke musklerne i ryggen.

Rygsmerter kan også hjælpe ved at opretholde en sund vægt og aktiviteter, der styrker kernemusklerne. For eksempel yoga , pilates eller nogle kampsport.

Afstivning

Teenagere med mild til moderat kyphose kan være nødvendigt at bære en rygbøjle. Bøjlen bæres, mens knoglerne stadig vokser og forhindrer, at kurven bliver værre.

At bære en bøjle kan føles begrænsende i starten. De fleste mennesker vænner sig dog efter et stykke tid. Moderne seler er designet til at være bekvemme, så det skal stadig være muligt at deltage i en lang række fysiske aktiviteter.

Du bliver nødt til at bære bøjlen, indtil rygsøjlen holder op med at vokse, som normalt er omkring 14 eller 15 år gammel.

Afstivning anbefales normalt ikke til voksne, der er stoppet med at vokse, fordi det ikke korrigerer rygsøjlens position.

Kirurgi

Kirurgi kan normalt korrigere udseendet af ryggen og kan hjælpe med at lindre smerter, men det medfører en ganske høj risiko for komplikationer.

Kirurgi anbefales kun til mere alvorlige tilfælde af kyphose, hvor det opleves, at de potentielle fordele ved kirurgi opvejer risiciene.

Kirurgi for kyfose vil normalt blive anbefalet, hvis:

 • kurven på din ryg er meget udtalt
 • kurven forårsager vedvarende smerter, der ikke kan kontrolleres med medicin
 • kurven forstyrrer kroppens andre vigtige funktioner, såsom vejrtrækning og nervesystemet
 • uden operation er det sandsynligt, at strukturen på din rygsøjle forværres yderligere

En teknik kaldet spinal fusion bruges normalt til behandling af kyphosis. Det indebærer sammenføjning af hvirvlerne, der er ansvarlige for rygsøjlens kurve.

Under operationen laves der et snit i ryggen. Kurven i din rygsøjle rettes ud ved hjælp af metalstænger, skruer og kroge, og din rygsøjle smeltes på plads ved hjælp af knogleimplantater. Bentransplantater bruger normalt doneret knogle, men det kan tages fra et andet sted i din krop, såsom bækkenet.

Proceduren tager 4 til 8 timer og udføres under generel bedøvelse .

Det kan være nødvendigt at du bliver på hospitalet i op til en uge efter operationen, og du skal muligvis bære en rygbøjle i op til 9 måneder for at støtte din rygsøjle, mens den heler.

Du skal være i stand til at vende tilbage til skole, college eller arbejde efter 4 til 6 uger og være i stand til at dyrke sport omkring et år efter operationen.

Komplikationer

Komplikationer ved spinal fusion kirurgi kan omfatte:

 • infektion efter operationen
 • overdreven blødning på stedet for operationen
 • utilsigtet skade på nerverne, der løber gennem rygsøjlen, hvilket kan resultere i en lammelse med tab af blære- og tarmfunktion

Inden du beslutter dig for, om du skal have en rygkirurgi, skal du diskutere fordele og risici med den læge, der har ansvaret for din pleje.