Kyphosis – Årsager

Kyphosis kan være forårsaget af dårlig kropsholdning i barndommen eller være et resultat af unormalt formede ryghvirvler eller udviklingsproblemer med rygsøjlen.

Rygsøjlen

Din rygsøjle strækker sig fra dit kranium til dit bækken. Den består af 24 individuelle rektangulære formede knogler kaldet hvirvler, som er stablet oven på hinanden.

Hvirvlerne er adskilt af bløde puder eller skiver, der fungerer som støddæmpere. Hvirvlerne holdes sammen af hårde bånd af væv kaldet ledbånd. Sammen med rygmarvsmusklerne giver ledbånd ryggen sin styrke.

I tilfælde af kyphose er den midterste del af ryghvirvler, kendt som brysthvirvlerne, buet ud af position.

Alle har en vis krumning i rygsøjlen for at give plads inde i brystet til organer som hjerte og lunger. Der er en række krumninger, der betragtes som normale. Imidlertid kan overdreven krumning føre til symptomer.

Der er flere grunde til, at ryghvirvlerne kan blive påvirket på denne måde.


Dårlig kropsholdning

Dårlig kropsholdning i barndommen, såsom at slappe af, læne sig tilbage i stole og bære tunge skoletasker, kan få ledbånd og muskler, der understøtter ryghvirvlerne. Dette kan trække brysthvirvlerne ud af deres normale position, hvilket resulterer i kyfose.

Kyphose forårsaget af dårlig kropsholdning er kendt som postural kyphosis.


Unormalt formede ryghvirvler

Kyphosis kan også forårsages, når ryghvirvlerne ikke udvikler sig korrekt. De kan have en kilet, trekantet form snarere end den normale rektangulære, kasselignende form. Dette fører til, at ryghvirvlerne er ude af position og er kendt som Scheuermanns kyphose.

Hos mennesker med Scheuermanns kyphose kan ledbåndene omkring veterbrae også være tykkere end normalt, hvilket kan bidrage yderligere til tilstanden.

Det vides ikke, hvad der forstyrrer den normale dannelse af rygsøjlen. En idé er, at blodtilførslen til ryghvirvlerne forstyrres og påvirker ryghvirvelens vækst. Der ser også ud til at være et genetisk link, da tilstanden lejlighedsvis løber i familier.


Medfødt kyfose

Medfødt kyphose er forårsaget, når noget forstyrrer den normale udvikling af rygsøjlen før fødslen. I mange tilfælde smelter to eller flere af hvirvlerne sammen.

Det er ofte uklart, hvorfor visse børn påvirkes på denne måde. Imidlertid kører nogle tilfælde af medfødt kyfose i familier, så det ser ud til, at genetik også spiller en rolle i denne type kyfose.

Tilstande, der forårsager kyphose

Tilstande, der kan forårsage kyphose, inkluderer:


  • osteoporose – hvor knoglerne bliver svage og skrøbelige og mere tilbøjelige til at gå i stykker (brud)
  • spondylose – et udtryk, der beskriver det generelle “slid”, der forekommer i knogler, skiver og ledbånd i rygsøjlen, når en person bliver ældre
  • spina bifida – en tilstand, hvor rygsøjlen ikke er dannet ordentligt
  • Pagets sygdom – en tilstand, hvor udviklingen af nye knogleceller forstyrres, hvilket resulterer i, at knoglerne bliver svage
  • neurofibromatosis – en genetisk lidelse, der påvirker nervesystemet
  • muskeldystrofi – en genetisk tilstand, der forårsager progressiv svækkelse af musklerne
  • tuberkulose – en bakteriel infektion, der primært påvirker lungerne
  • kræft, der udvikler sig inde i rygsøjlen eller spreder sig til rygsøjlen fra en anden del af kroppen

Kyphosis kan også undertiden udvikle sig som et resultat af en skade på rygsøjlen.