Kronisk pancreatitis – Behandling

Behandling af kronisk pancreatitis har til formål at hjælpe med at kontrollere tilstanden og reducere eventuelle symptomer.

Livsstilsændringer

Undgå alkohol

Det vigtigste, du kan gøre, er at stoppe med at drikke alkohol, selvom det ikke er årsagen til din tilstand. Dette forhindrer yderligere skade på bugspytkirtlen og kan reducere smerten.

Hvis du fortsætter med at drikke alkohol, er det sandsynligt, at du oplever smerter, der stopper dig med at udføre dine daglige aktiviteter og også er mere tilbøjelige til at udvikle komplikationer.

Nogle mennesker med kronisk pancreatitis er afhængige af alkohol og har brug for hjælp og støtte for at stoppe med at drikke. Se din læge, hvis dette gælder for dig.

Behandling for alkoholafhængighed inkluderer:

Læs mere om behandling af alkoholmisbrug .

Stop med at ryge

Hvis du ryger, skal du stoppe. Rygning kan fremskynde skaderne forårsaget af kronisk pancreatitis, hvilket gør det mere sandsynligt, at din bugspytkirtlen holder op med at arbejde hurtigere.

Du kan bruge en anti-ryger behandling såsom nikotinerstatningsterapi (NRT) eller bupropion – et lægemiddel, der bruges til at reducere cravings for cigaretter.

Se en læge for hjælp og råd om, hvordan du holder op. De kan henvise dig til en Stop Smoking-supporttjeneste, eller du kan ringe til Stop Smoking-hjælpelinjen på 0300 123 1044 (kun England) for at få flere råd.

Læs mere om at stoppe med at ryge .

Kostændringer

Fordi kronisk pancreatitis kan påvirke din evne til at fordøje visse fødevarer, skal du muligvis ændre din diæt.

En læge kan muligvis give dig kostråd, eller du kan bede dem eller din hospitalslæge om at henvise dig til en diætist, der udarbejder en passende diætplan.

En fedtfattig, højt proteinindhold, højt kalorieindhold med fedtopløselige vitamintilskud anbefales normalt. Men foretag ikke ændringer i din diæt uden at konsultere en sundhedsperson.

Enzymtilskud

Du får muligvis kosttilskud til bugspytkirtlenzymer for at hjælpe dit fordøjelsessystem med at arbejde mere effektivt.

Bivirkninger af disse kosttilskud inkluderer diarré , forstoppelse , kvalme, opkastning og mavesmerter. Se en læge, hvis du oplever bivirkninger, da din dosis muligvis skal justeres.

Steroid medicin

Steroidmedicin anbefales til mennesker med kronisk pancreatitis forårsaget af problemer med immunsystemet, fordi det hjælper med at lindre betændelse i bugspytkirtlen.

At tage steroidmedicin i lang tid kan dog forårsage bivirkninger som osteoporose og vægtøgning.

Smertelindring

Smertelindring er en vigtig del af behandlingen af kronisk pancreatitis.

Mild smertestillende medicin

I de fleste tilfælde er de første anvendte smertestillende midler paracetamol eller antiinflammatoriske midler såsom ibuprofen .

Men at tage antiinflammatoriske smertestillende midler på lang sigt kan øge din risiko for at udvikle mavesår , så du kan blive ordineret en protonpumpehæmmer (PPI) for at beskytte mod dette.

Stærkere smertestillende midler

Hvis paracetamol eller antiinflammatoriske midler ikke styrer smerten, skal du muligvis bruge et opiatbaseret smertestillende middel, såsom codein eller tramadol. Bivirkninger inkluderer forstoppelse, kvalme, opkastning og døsighed.

Forstoppelse kan være særlig vanskelig at håndtere, så du kan blive ordineret et afføringsmiddel for at hjælpe med at lindre dette. Se siden om forstoppelse for mere information.

Hvis du føler dig døsig efter at have taget et opiatbaseret smertestillende middel, skal du undgå at køre bil og bruge tungt værktøj eller maskiner.

Voldsom smerte

Hvis din smerte er alvorlig, kan du blive henvist til en specialist (en gastroenterolog eller bugspytkirtelkirurg) eller et smertecenter for yderligere vurdering.

Du kan blive tilbudt operation for at hjælpe med at lindre smerten eller behandle eventuelle komplikationer.

I nogle tilfælde kan yderligere medicin – kaldet amitriptylin , gabapentin eller pregabalin – anbefales til at hjælpe med at lindre smerten.

Hvis dette ikke er effektivt, kan svær smerte undertiden lindres i et par uger eller måneder ved hjælp af en injektion kaldet en nerveblok. Dette blokerer smertesignalerne fra bugspytkirtlen.

Alvorlige episoder

Hvis betændelsen i bugspytkirtlen pludselig bliver værre, kan du få brug for et kort ophold på hospitalet til behandling.

Dette kan indebære, at væsker leveres direkte i en vene og ilt gennem rør ind i næsen.

Læs mere om behandling af akut pancreatitis .

Kirurgi

Kirurgi kan bruges til at behandle svær smerte hos mennesker med kronisk pancreatitis.

Endoskopisk kirurgi

Patienter med galdesten i åbningen af bugspytkirtlen (bugspytkirtelkanalen) kan have gavn af endoskopisk kirurgi og en behandling kaldet lithotripsy.

Lithotripsy indebærer at bruge stødbølger til at bryde stenene i mindre stykker. Et endoskop bruges derefter til at få adgang til bugspytkirtelkanalen, så stykkerne kan fjernes.

Denne behandling kan forbedre smerter til en vis grad, men fordelen er muligvis ikke permanent.

Resektion i bugspytkirtlen

I tilfælde, hvor bestemte dele af bugspytkirtlen er betændt og forårsager svær smerte, kan de fjernes kirurgisk. Dette kaldes en bugspytkirtelresektion og kan også tilbydes, hvis endoskopisk behandling ikke virker.

Den nøjagtige teknik, der anvendes til bugspytkirtelresektion, afhænger af, hvilke dele der skal fjernes.

Tal med dit kirurgiske team om fordele og risici ved proceduren, før du beslutter dig for at gå videre med den.

Total pancreatektomi

I de mest alvorlige tilfælde af kronisk pancreatitis, hvor bugspytkirtlen er blevet meget beskadiget, kan det være nødvendigt at fjerne hele bugspytkirtlen (total pancreatectomy).

Dette kan være meget effektivt til behandling af smerter, men du vil ikke være i stand til at producere det insulin, som din krop har brug for mere. For at overvinde dette problem bruges en teknik kaldet autolog bugspytkirtelø-celletransplantation (APICT) undertiden.

Under APICT fjernes de holmeceller, der er ansvarlige for at producere insulin, fra bugspytkirtlen, før bugspytkirtlen fjernes kirurgisk. Holcellerne blandes derefter med en speciel opløsning og injiceres i din lever.

Hvis APICT lykkes, forbliver holmecellerne i din lever og begynder at producere insulin.

På kort sigt ser APICT ud til at være effektiv, men du har muligvis brug for yderligere insulinbehandling på lang sigt.

Andre test og kontrol

Hvis du er blevet diagnosticeret med kronisk pancreatitis, skal du tilbydes: