Akut pancreatitis – Behandling

Akut pancreatitis behandles på hospitalet, hvor du nøje overvåges for tegn på alvorlige problemer og får understøttende behandling, såsom væsker og ilt.

Mennesker med mild akut pancreatitis begynder normalt at blive bedre inden for en uge og oplever enten ingen yderligere problemer eller problemer, der bliver bedre inden for 48 timer.

Mange mennesker er godt nok til at forlade hospitalet efter et par dage.

Dem med svær akut pancreatitis kan udvikle komplikationer, der kræver yderligere behandling og kan være nødvendigt at blive optaget på en højafhængig enhed eller intensivafdeling (ICU) . Gendannelse kan tage meget længere tid fra svær akut pancreatitis, og der er en risiko for, at det kan være dødelig.

Læs om komplikationer af akut pancreatitis for at få flere oplysninger om alvorlige tilfælde.

Væsker

At have akut pancreatitis kan få dig til at blive dehydreret, så væsker gives gennem et rør ind i din vene (intravenøs eller “IV” væske) for at forhindre dehydrering.


Ilt

For at sikre, at din krop får nok ilt, kan du få ilt gennem rør i næsen. Rørene kan fjernes efter et par dage, når din tilstand forbedres.

Hvis du har svær akut pancreatitis, kan ventilationsudstyr også bruges til at hjælpe med din vejrtrækning.


Smertestillende midler

Akut pancreatitis forårsager ofte svær mavesmerter, så du har sandsynligvis brug for smertestillende medicin. Nogle af disse kan få dig til at føle dig meget døsig.

Hvis du besøger en person, der er på hospitalet med akut pancreatitis, skal du ikke være foruroliget eller bekymret, hvis de synes døsige eller ikke reagerer.


Det kan være nødvendigt at tage antibiotika, hvis du har en infektion såvel som pancreatitis – for eksempel hvis du har en bryst- eller urininfektion.


Ernæringsstøtte

Hvis du har mild akut pancreatitis, men ikke føler dig syg eller ikke har mavesmerter, kan du normalt spise normalt.

Men hvis din tilstand er mere alvorlig, kan du rådes til ikke at spise fast mad i et par dage eller længere. Dette skyldes, at forsøg på at fordøje fast mad kan lægge for stor belastning på din bugspytkirtlen.

Hvis du har brug for at undgå fast mad, kan du få en særlig flydende madblanding med de næringsstoffer, du har brug for, gennem et rør i maven (enteral fodring).


Behandling af den underliggende årsag

Når tilstanden er under kontrol, kan den underliggende årsag muligvis behandles.

Galdesten

Hvis en galdesten forårsager din pancreatitis, skal du muligvis bruge en procedure kaldet endoskopisk retrograd cholangiopancreatography (ERCP), eller din galdeblære skal muligvis fjernes.

Hvis du har brug for en ERCP, får du et langt, tyndt rør indeholdende et kamera (et endoskop ), der føres ned gennem din mund og ned i din mave. Dette bruges til at fjerne galdestenene.

Galdeblærefjernelse kan udføres, mens du er på hospital eller planlagt i flere uger.

At fjerne din galdeblære bør ikke have stor indflydelse på dit helbred, men det kan gøre det vanskeligere for dig at fordøje visse fødevarer, såsom fede eller krydrede fødevarer.

Ideelt set skal galdeblæren fjernes inden for 2 uger efter dit angreb af pancreatitis, medmindre du er for utilpas til operation.

Alkoholforbrug

Efter at have kommet dig efter akut pancreatitis, bør du helt undgå alkohol, hvis dette var årsagen til din tilstand.

Nogle mennesker med akut pancreatitis er afhængige af alkohol og har brug for hjælp og støtte til at stoppe med at drikke. Hvis dette gælder for dig, skal du kontakte en læge for at få hjælp.

Behandling for alkoholafhængighed inkluderer:

Læs mere om behandling af alkoholmisbrug .